Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sorta je rana i nabacano je dosta veštaka što pred setvu a išao je i sa 120 kg/k.j SAN-a pred špartanje tako da je jednostavno uz nedostatak padavina uzrela da nekažem izgorela.

Poslednja izmena:
Na ovoj našoj strani je bilo manje kiše ova soja je bila prošarana još pre desetak dana tako da je ovaj zadnji period bez padavina sa velikom temperaturo i jakim vetrom jednostavno doveo do naglog sazrevanja a kako sam ranije napomenuo sorta je rana. Soja je od mog komšije koji ima presu marke kao i ti.Soji nisu potrebne velike količine đubriva a pošto je naišao ovaj sušni period i uz veliku setvenu normu ovo se i moglo očekivati a ja sam mu to i napomenuo da može biti problema kada mije rekao šta je sve od đubriva bacio na nju. Da je raspored padavina bio povoljan onda bi bilo kako si ti napomenuo odnosno sazrevanje bi bilo usporeno.

Sorta Sava sejana 22.04.nikla nejednako i dosta retko,međutim čini mi se da joj je to ove godine bila i prednost.Lepo se razgranala gde nije nikla.U jesen 100 kg mapa po jutru.Imala je lep raspored kiše.Zadnja je pala 30.jula.Ja zadovoljan.Ne razumem se mnogo u soju ali meni ovo izgleda lepo.Neka moja procena da može biti jedno 1800 kila po jutru.
dsc0418.jpg

dsc0419.jpg

dsc0423.jpg

dsc0427.jpg

dsc0428.jpg

dsc0434.jpg
odaj.rs/f/1s/kb/19nAlir9/1/dsc0432.jpg[/img]

dsc0416.jpg

Poslednja izmena:
Обишао данас једну парцелу на којој су једна до друге НС САВА и НС МАКСИМУС. Која победи добија карту за следећу годину:osmeh:

НС МАКСИМУС:

НС САВА:

А ево и једне егзибиционе слике. Овде код нас стари људи су говорили "До је јако добар домаћин али рђав гост".
Ево и доказа:

Иста парцела, на самом почетку је један део у долу, када воде нема усев је овакав( мада, баш овакав ја никад нисам видео-имао), а иначе тај део парцеле припада 3 класи.

Како нема кише соја се добро држи, мада почиње од доле да жути и бојим се да, ако не буде кише, нагло ће да пропадне.

Izjava za medalju,test na glifosat:haha:,veze sa vezom
Izjava je na mestu, test za GMO se radi na ostatke glifosata .
Momo nema kod mene GMO ja sam tradicionalista. Danas obisao soje sve se drze odlicno imaju masu odlicnu i bice slame puno. Broj mahuna i stanje zrna je porazavajuce tako da osim slame nece biti neke vajde. Sejana krajem aprila i pocetkom maja ,odlicno nicanje i razvoj ali slobodno mogu reci ka i moj drug nas clan Peet da ce prosek biti oko 1000 kg po kj.Bojim se da je kasno i za kisu.Imam i slike pa cu ubacitimkada stignem.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Prve četiri slike parcela 2,5 kj , 5 I 6 slika parcela 4 kj. Slame ima ostalo slabo.

Usput sam iscupao jednu biljku, Galina je upitanju, setva 20. april. S obzirom da smo preterali sa gustinom (strah od male klijavosti), posejano je na 2,8 cm (mada je to skoro kao po preporuci sto se tice broja biljaka - preporuka je 500 000 po ha, a ovde da je sklop 100% bilo bi 510 000). Ne znam koji je sklop, ali verujem da je oko 90%. Izgleda bas nabacano, tako da se jos dobro i drzi, mada ne ocekujem dobar rod. Sledece godine cemo sve soje verovatno na 3,3 cm posejati. Nema svrhe preterivati sa gustinom.

sl273723.jpg

100 % se radi test na glifosat, osim ako "agronom" nema kojim slucajem kompletnu analizu dnk na prijemu robe. Obican lakmus papir indentifikuje ostatke glifosata i to je to. Dublje analize se odradjuju u laboratorijama a ne na otkupnim mestima.

Tacno tako,meni su vratili jednu prikolicu sa sojom, jer su nasli ostatke glifosata jer sam prskao posle setve.A nasli su zato, jer je kombajn zahvatio na par mesta zemlju .Ja sam ovo isto objasnjavao na otkupnom mestu a oni mi pokazali obojeni lakmus traku.Kasnije sam selektorom procistio i predao u fabriku pregledali i uzeli bez problema

Pocele da zute i odbacuju lisce, ulaze u fazu zrenja.Stao sam pored jedne,donje mahune pune,krupno i lepo zrno,ali samo 5-6 spratova,gore sve prazno...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh