Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas tako:haha:PEET potpuno si u pravu,ako ne padne kusa u petak ode mas u propast,ova ranije se nece formirati a ova kasnija nece dobro naliti bice zakrzljalih zrna.

Gornji spratove ce ostati prazni...Ona ako uspe 4-5 spratova od dole da nalije kako treba to joj je to bez kise! Gornji ce biti po neko zakrzljalo zrnce ali nije to to...Kisa pod obavezno joj treba...

Vec sam rekao, kasniji rokovi setve ove godine nece roditi 1000 kg/kj ovo govorim za nase atare ovamo a isto vazi i za ostale ukoliko ne padne neka dobra kisa.
Neće bolje proći ni raniji rokovi setve. Ranije sam napominjao da će maksimalni prinos biti 2500 kg/ha a sada tvrdim da će 2000 kg/ha biti premija ko bude imao. Treba otići posle podne u soju i videti kakva je to patnja sa visokom temperaturom i vrućim vetrom, a kiša koja bi eventualno pala u Ponedeljak mislim da mnogim sojama neće biti od koristi.

Prošle godine sam na onom kijametu ima 930 kg plative soje po kj.Soja je bila očajna nije bila zatvorila redove,nije bilo više od 10 spratova,ili kako već ko to zove.Zrno sve malo zakržljalo,ma nikakvo.Bila je jedna kiša 25.jula oko 20 litara.Ove godine soja mi je zatvorila redove već krajem juna i u proseku ima 15 spratova.Jedino oni prvi redovi su mi skroz polegli,mislim da će biti problema prilikom vršidbe zbog toga.Kada je pala ona zadnja kiša 30.jula primetio sam odma sutradan da je počela ponovo da cveta pri vrhu.Inače sorta je Sava sejana na 70 cm.Za vikend ću je slikati i postavit ću slike na forumu.Oko soje se slabije razumem ali nekako mi se čini da ove godine mogu očekivati duplo više no prošle,bar kad ih vizuelno uporedim.Prošle godine u ovo doba je počela već da se suši,a vršidba je bila 02.septembra.Mislim da ove pre 15.niko neće ulaziti u njive da je kosi.

@vitezbb znas kako soja je jedna od najcudnijih biljaka koju tesko ko moze da razume :osmeh:. Meni je tata pricao da je jednom imao soju koja je imala ogroman broj mahuna, soja otisla visoko, bilo solidno vreme, kisa, a rod bio 1300 kg po kj. Za kukuruz i smem da prognoziram prinos, ali za soju ne da nemam pojma, nego sve se pusi koliko nemam pojma. Bolje da se nadas proslogodisnjem prinosu, pa da te iznenadi prijatno.

Prosle godine sam imao galeb i gorstak 2.5t po kj.Sejana 1 maja ali smo dobili krajem jula 200l kise.E kad bi sad palo barem 1/4 od toga bilo bi odlicno

Uz dužno poštovanje prema članu Sajkaska, poručio bih mu da malo manje loži na Forumu, nije red na ovu vrućinu.
Idi u Čurug kod Kuprešaka i Limuna nek te malo lade,pa čuj i ostalo,ta cena se čula i na forumu a vi u Čurugu borite se da to i ne bude mi u KAĆU ne pravimo cenu ,a vaš Steva bogami ima udela u tome samo što ne znate

@sale.d
Tebi je ostalo 1000e/kj cisto prosle godine sa soji ::super:: Da me tako jednom pogodi ::suncanje::

Kao i u kukuruzu, najbolje ce biti rane sorte ranije posejane. Kasne sorte su u velikom problemu trenutno.
Ove godine je pasulj ( za neupućene takođe mahunarka ) rodio ko nikad a najviše zbog ranije setve i kraće vegetacije , pasulj je za vreme cvetanja imao idealne uslove i za vreme nalivanja zrna dok je soja zbog duže vegetacije ušla u nepovoljne vremenske uslove najviše mislim na vlažnost vazduha tačno se sećam pošto sam pratio svakodnevno vlažnost vazduha se kretala od 54 do 73 mereno oko 5H ujutro temperatura je bila oko 30-33 ali to je bilo dovoljno da cvetovi odpadnu, tako da ovaj paorpaorov post ima logike.

Ja se samo uzdam u rosu , koje ovde još uvjek ima dosta , samo to nam je ostalo . Kasno sijana , tek poneka mahuna se vidi , al čini mi se da ju rosa drži i ne opadaju cjetovi. (il se samo tješim ?)

Idi u Čurug kod Kuprešaka i Limuna nek te malo lade,pa čuj i ostalo,ta cena se čula i na forumu a vi u Čurugu borite se da to i ne bude mi u KAĆU ne pravimo cenu ,a vaš Steva bogami ima udela u tome samo što ne znate

Ja kad 'oću da se ladim, popijem 'ladno pivo, ili odem na Tisu, dotični mi nisu potrebni. Inače slažem se sa konstatacijom da su rane setve ove godine bolje. Večeras idem da pogledam moju soju pa ću videti kako se drži.

Sava, sejana na 70 cm. slikana pre 3-4 dana,treba joj kiše što pre.
Gornji spratovi mahuna već dobijaju po fanfulji.
2cg21cl.jpg

Ни рана сетва одавно нема горње спратове, отпало делом изгледа још у цвету. Средњи спратови празне махуне. Сејано на 35. Можда је ређе сејано боља ситуација, ако неко може да потврди.

Kod mene Galina sejan na 70cm jos se dobro drzi mahune nisu prazne samo je mali broj mahuna svega 25-30 po stabiljci i jos da dodam da je sejan oko 20 aprila

Ее, а пролетос се због слабије клијавости сејало и 90кг/кј, бар сам овде тако прочитао. Како је тек сад таквим сојама. Ја моју више од 43кг/кј (3,2/70) нисам могао гушће посејати и добро се за сада држи. Да сам могао посејао бих гушће али сад видим да је добро што нисам.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh