Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene je mnogo leptira u soji a nije admiral nego kao moljac. Sta kazete prskam? Nisam mogao da slikam sutra cu da uhvatim jednoga.

Dal se sjećaš da su ti listići kad je "gorela" i mučila se bili često kao srcoliki , tj vrh im nije pravilan :

images
Јесте, тако некако, били су листови смежурани, скупљени. Чак сам помислио да је некаква болест, гриње. У пољоапотеци ми рекоше да је мало рано за то али да је било случајева, да је могуће. Међутим оставио сам је још неколико дана и попрскао биолошким ђубривом и врло брзо је дошла себи.

Kod mene ih nema da kucnem u drvo.U atarima gde mi je soja ja sam jedini sa sojom pa je možda i to razlog što ih nema.Kod vas ima baš dosta parcela sa sojom.
Staropazovčanin u Subotu smo prošli pored te parcele sa sojom pa mi se čini da ste vi čučnuli prilikom slikanja ili stali u neku rupu.
Castis pivo,ako si pogresio?
Bicu ovih dana na njivi,pa stani ako budes prolazio,da mi das pivo! :ppozdrav:
P.S. na uvratinama je uvek niza i redja,dok se sve to izgazi kako Bog zapoveda.
A ustvari,vidi jos jednu sliku,pa sam proceni...
Stara majka sa sve cigarom!
2013-07-22-173017.jpg

I da,neka bude jelen i neka bude 'ladno! :cool:

U temi Dekalb hibridi napisao sam to da se ova godina razlikuje od prosle u rokovima setve. Prosle godine i sto se tice kukuruza a narocito soje, setva do 10 Aprila je bila tragicno losa u poredjenju sa rokom setve od 1 do 20 Maja. Dok ove godine sa sigurnoscu mogu reci bar sto se tice nasih atara ovde da ce prvi rokovi setve biti mnogo rodniji od kasnijih rokova. Ovo se sad desava nakon nekih 7-8 godina kad je u kontinuitetu kasnija setva bila mnogo bolja od ranije. Ranija setva vec ima popunjene mahune dok kasnija je ili jos u cvetanju ili sa praznim mahunama a po ovom vremenu i sa samo 3 l kise po m2 od pre neki dan tesko da ce ostvariti rod od bar 1300 kg/kj a vrlo moguce i manje. Ovde stoji i to da naredne 2 nedelje su vruce i suve ko barut.

U temi Dekalb hibridi napisao sam to da se ova godina razlikuje od prosle u rokovima setve. Prosle godine i sto se tice kukuruza a narocito soje, setva do 10 Aprila je bila tragicno losa u poredjenju sa rokom setve od 1 do 20 Maja. Dok ove godine sa sigurnoscu mogu reci bar sto se tice nasih atara ovde da ce prvi rokovi setve biti mnogo rodniji od kasnijih rokova. Ovo se sad desava nakon nekih 7-8 godina kad je u kontinuitetu kasnija setva bila mnogo bolja od ranije. Ranija setva vec ima popunjene mahune dok kasnija je ili jos u cvetanju ili sa praznim mahunama a po ovom vremenu i sa samo 3 l kise po m2 od pre neki dan tesko da ce ostvariti rod od bar 1300 kg/kj a vrlo moguce i manje. Ovde stoji i to da naredne 2 nedelje su vruce i suve ko barut.
Ja preferiram raniju setvu,bar tako mi se pokazalo bolje.
Ove godine je soja posejana 20.4. ,a kukuruz 21. i 22.4. i za sada sam zadovoljan izgledom useva...

pomogao bi,ali ono sto su oni polozili od jaja ce da se izleze i ispasce leptire si ubio ali crve nisi.Treba raditi u kombinaciji coragen +decis ili fastac

Danas bio u obilasku soje,ona koja je posejana 1 i 2maja eno jos ima cveta formira mahune u donjim spratovima su skroz formirane a u gornjim na pola sta ce od toga biti bog zna,sta mislite?ona koja je posejana ranije ima sve mahune i naliva zrno.----Početak cvetanja (R1) počinje pojavom prvog cveta na bilo kojoj nodiji glavnog stabla. Sorte soje koje se kod nas gaje imaju neograničeni porast stabla, što znači da cvetovi nastaju od bočnih pupoljaka koji se nalaze u pazuhu listova duž stabla, i da se istovremeno sa cvetanjem produžava rast stabla, odnosno od vršne tačke rasta nastaju novi listovi. U fazi punog cvetanja dostiže se 50% od visine zrele biljke, odnosno 50% od ukupnog broja nodija zrele biljke. Zbog toga kod soje imamo preklapanje vegetativne i generativne faze, odnosno na istoj biljci u osnovi se pojavljuju formirane mahune u središnjem delu otvoreni cvetovi, a na vrhu stabla se još uvek pojavljuju novi listovi. Ovakvo postepeno cvetanje ima za posledicu da je kod soje cvetanje vrlo dugo i traje 3-4 nedelje. Negativna posledica dugog cvetanja je neujednačeno sazrevanje što sa jedne strane otežava žetvu a sa druge strane povećava opasnost od osipanja, s obzirom da prezrele mahune lako pucaju. No, istovremeno možemo reći da dugo cvetanje ima i pozitivnu ulogu, jer omogućava kompenzaciju abortilnosti koja se javlja u slučaju suše. Naime, faza cvetanja i formiranja mahuna kod soje je kritičan period u pogledu vode, odnosno pojave suše, protiv koje se biljka štiti tako što odbacuje cvetove ili već formirane mahune. Istovremeno sa abortilnošću u donjem delu, na vrhu stabla se potencira formiranje novih cvetova. Stepen ove kompenzacije se postepeno smanjuje sa završetkom cvetanja. Zato je negativan efekat suše u fazi cvetanja manji nego u fazi formiranja mahuna, jer je tada cvetanje uglavnom završeno i manja je mogućnost formiranja novih cvetova a time i kompenzacije. Potpuno prestanak kompenzacije otpalih mahuna je sa završetkom formiranje cvetova a to je u fazi sredine formiranja zrna (R5.5). U vezi sa ističe se da je najnegativniji efekat suše ako se ona pojavi u fazi od sredine formiranja mahuna od sredine formiranja zrna. Navedena kompenzaciona sposobnost je moguće jer soja biološki začinje mnogo više cvetova po biljci, nego što ima potencijala da ishrani mahuna, obično formira samo 25-30% od začetih cvetova. Osim ovoga prinos soje se može smanjiti u manjem stepenu i zbog negativnih uticaja na nalivanje zrna koji traju sve do faze sredine punog formiranja zrna.

Poslednja izmena:
Uz dužno poštovanje prema članu Sajkaska, poručio bih mu da malo manje loži na Forumu, nije red na ovu vrućinu.

Zato je tako vrućina.Lele. :osmeh: Soja se za sada još nekako drži.Ne bi bilo loše da padne kiša koju najavljuju pa da lepo nalije svaku mahunu i da nas ne boli glava.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh