Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam moju ospartao drugi put,kad sam posle dva dana otiso da vidim kao da je neko djubrio soja bukvalno buknula!voli spartanje strasno.Spartacu dokle god budem mogao uci u nju.

kod mene nesto cudna soja i ne znam sta je???dali je to takva sorta ili sta ali ima nekako jako uske listove(duguljaste)???Nije kao kod drugih onako sirok list.Balkan je u pitanju

Malko je otrkovana sa nekom hemijom koja joj nije prijala. Takodje ako si isao u obilazak po najvecem suncu, biljka ima reakciju da skuplja listove kako bi smanjila isusivanje. Odes predvece ili rano ujutru potpuno dosta bolje listovi izgledaju.

Kod nas je haos koliko je malo mahuna bice rod u pm,,

Ako je posejano posle 25.04. + grupa zrenja, rano je još za mahune, pogledaj za 10-tak dana.
Inače kod mene se vide formirane mahune na donjim spratovima i početak formiranje na gornjim. Ovako je kod Trijumfa. Na Viktoriji i Gorštaku još nema mahuna. Sejano je 27.04.
Kod mog kuma soja koja je sejana 19.04. je ''načičkana'' mahunama. Ne znam koja je sorta, mislim da je Viktorija ili Trijumf. :ppozdrav:

Jedino sto moze ove godine da je sputa i omete u svom pohodu jeste visoka temperatura,bez kise duzi vremenski period u fazi formiranja meuna i zrna...Potencijal ima izuzetan,izrasla je kao grom ove godine ali sad ide ono glavno...Jedna dobra kisa bi resila sve probleme!

Savato jeste velika ali nema meuna po spratovima koliko bi trebala da ima. Unarednih desetak dana kiše nema na vidiku pa će odrađena agrotehnika i gustina setve reći svoje.

Ovi moji po selu kazu vid kakva ti je soja a ja posejao 1 maja,a oni 1 aprila:haha:ja cutim i kazem jebi ga neko je preko noci oprskao i eto sad pati,a soja kao grom.
Tesko da je neko posejao ove godine 1. aprila.
Soje koje su posejane na vreme ove godine su u ocitoj prednosti. To na vreme je ove godine vrlo relativna stvar i ja bih rekao da je to od 15. do 25. aprila.

Sejana 14 aprila zitnom na 25 cm danas izgleda ovako nazalost sirak je krenuo posle skoro 3 meseca posto sam radio prvo protiv sirka sa kletox 1l kj, nema mnogo ali bacice seme.To je mana sejanja sa zitnom, jer se sad nemoze proci ni peske koji metar da ne pravi covek stetu a kamoli spartanje ili cupanje. Videcu dali ce kompenzovati sa prinosom ovaj zaostali sirak.

295tx60.jpg

14tsl55.jpg

drugar mi ima jednu parcetelu od 3ha kada je soja bila u pocetnoj fazi on je prskao kletoxom i unistio sirak,medjutim sirak se kasnije ponovo pojavio,sada je vec vislji od soje a soja ima maune. po vasem misljenju dal bi smeo sad necim da je poprsce

Ja sam prskao protiv uskolisnih sa roninom po preporuci par njih i to u fazi cvetanja i nije odbacila cvet. Maune nisu prazne a sirak spržen.

Marko uvek je bilo bolesti u soji, predpostavljam da ti se pri dnu stabla (takoreći na izlasku iz zemlje) lomi soja na dodir ili je vetar lomi a to je obično mali procenat i bitno ne utiče na rod, na stabli se vidi da je kao pregrižena onako braon boje a nekad i crne, neke i tako prelomljene nastavljaju da vegetiraju pošto nisu u potpunosti u prekidu, ako je mali procenat nesekiraj se ali dogodine promeni kulturu.

Marko uvek je bilo bolesti u soji, predpostavljam da ti se pri dnu stabla (takoreći na izlasku iz zemlje) lomi soja na dodir ili je vetar lomi a to je obično mali procenat i bitno ne utiče na rod, na stabli se vidi da je kao pregrižena onako braon boje a nekad i crne, neke i tako prelomljene nastavljaju da vegetiraju pošto nisu u potpunosti u prekidu, ako je mali procenat nesekiraj se ali dogodine promeni kulturu.
Znam da je uvek bilo bolesti ali se nije nikad tako lomila,sve je kako si opisao ali ni na jednoj njivi prosle godine nije bila soja iovo je masovna pojava po celom ataru ali izgleda ljudi ne obracaju paznju

To je od leda. Na tim mestima je soja oslabljena i najbolje je ne dirati do zetve. Imam isti slucaj na mojoj soji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh