Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako je pitanje za mene, nazalost ne. Ali bar se tesim sto je za sada bilo dosta kise, juce sam merio vlagu i na dubini od oko 15 cm je skroz u zelenoj oblasti.

IMT577dv...zar nemas komponentu ,kod tebe u komsiluku...ja sam sa njima kooperirao prosle godine..raspitaj se
Gledam sto manje da poslujem sa njima. Muljaju dosta narocito sa sojom. Gledam da sto vise nabavljam negde drugde posto uzimam na veliko. Skoro sam uzeo 1 tonu sacme u komponenti, ono je na sve lici samo ne na sacmu. Izgledalo je kao mesavina prekrupe i kostanog brasna.

IMT577dv.....ne sumnjam...oni su kupili u pozarevcu fabr.stocne hrane...ja njima soju oni meni novce,u razumnom roku...uzeo sam nesto repromaterijala od njih,indeksirano u dinarima,bez kamate,vraceno kroz soju,po ceni na dan isporuke soje. uzmes soju semensku kod njih,djubrivo ,hemiju...i vratis kroz soju,samo koliko si se zaduzio. posto si,vidim,veliki potrosac sojine sacme,ekstruder svoj,i nebolite glava...aj zdravo

Više puta se ovde polemisalo o djubrenju soje, i većina učesnika se složila da djubrenje nema velikog finansijskog efekta. Soja rodi taman toliko više koliko košta djubrivo.

Više puta se ovde polemisalo o djubrenju soje, i većina učesnika se složila da djubrenje nema velikog finansijskog efekta. Soja rodi taman toliko više koliko košta djubrivo.
Od prilike tako, osim ako se radi o izuzetno isposcenom zemljistu. Bitno je da bude vlage u momentu nicanja i nalivanja i da bude relativno cista.

Od prilike tako, osim ako se radi o izuzetno isposcenom zemljistu. Bitno je da bude vlage u momentu nicanja i nalivanja i da bude relativno cista.
Potvrđujem , čista soja + vlažnost vazduha u periodu cvetanja i jedna dobra kiša pre nalivanja zrna i prinos je zagarantuvan nama tu mnogo pametovanja.

Koliko hraniva se iznese toliko hraniva i treba vratiti ukoliko je sadržaj fosfora i kalijuma u optimumu, ako je sadržaj u manjku onda treba nešto više hraniva vratiti. To je kada se gleda agrohemijski sastav zemljišta na duži rok. U našoj siromašnoj situaciji presudan je finansijski efekat.

Kolege forumasi imam problem, soja mi je na nekim parcelama dosta bujna i cista, ali na donjoj trecini stabla nema mahuna, a spojila je redove. Postoji li neki nacin da je spasem, mozda kroz prihranu da nadoknadim na gornjim mahunama prinos? A sumnjam da smo kasno isli sa tretiranjem herbicidima i da su oni sprzili cvetove.

Koja sorta je u pitanju? Da li se vide odbačeni cvetovi ili ih nije uopšte formirala? Ne verujem da je od bentamarka.

Balkan, neke njive smo tretirali i sa monam 75 wg, dynox, i sa promoni 75 wg. negde se vide odbaceni cvetovi

Ono što je dole izgubljeno nemože se nadoknaditi, mislim da je tu danak uzela velika temperatura koja je bila nekoliko dana kada su i noći bile paklene i tu je došlo do odbacivanja donjih cvetova a verovatno ste sejali malo gušće nego što je trebalo.Koji vam je međuredni razmak i razmak u redu.

Mica je u pravu niska vlažnost vazduha ispod 70% i visoka temperatura preko 30 C je posledica toga .Evo i jedne soje nije moja ali se jasno vidi da ima malo mahuna a soja generalno izgleda odlično čista ,bujna prosto se crni ali džaba ,sorta je ili Sava ili Balkan.

54j70w.jpg

I sta ocekivati od takvih soja? Nisam proveravao kod mene ali verujem da je slicna situacija, jer je sklop veci nego sto treba.

Soja je imala ideane uslove što se tiče količine i rasporeda padavina i evo 10dana sa niskom vlagom vazduha i začas problem.:sjasi:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh