Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam problem u mojoj soji i dalje je onako neujednacena rastom,cale je do sad prskao nekom folijarnom sa mikroelementima koja kosta celih 200din ili 400din za hektar,jel imate neku preporuku za neku kvalitetniju prehranu ?

Imam problem u mojoj soji i dalje je onako neujednacena rastom,cale je do sad prskao nekom folijarnom sa mikroelementima koja kosta celih 200din ili 400din za hektar,jel imate neku preporuku za neku kvalitetniju prehranu ?

Ja sam rpskao sa ekobusterom litra po hektaru pre jedno mesec dana.Imao sam isti problem ko i ti neujednačeno nicanje.Za vikend kada sam išao da je obiđem izjednačila se u visini jedino se ona koja je kasnije nikla razlikuje po boji od ove redovne,bleđa je

Fosfor je dobar za razvoj generativnih organa, ali ja bih ga pre koristio pred fazu zametanja cvetnih pupoljaka. Sad je možda kasno za fosfor pošto je većina soja već cvetala.

Ma u ovoj fazi je pusti, pa šta joj Bog da. Osim ako imaš aeroplan ili dirižabl, pa da je tretiraš sa ''nečim''. Naravno sve ovo je napisano ako tvoja soja izgleda kao 90% soja, odnosno da je spojila redove, ako nije onda udri sa preporukom MOMOSARIC-a.

Jedna kanta uree na prskalicu nije skupa , a nemože naškodit ako već ideš , i suni malo nekog jeftinog insekticida ima i za njega posla a koštaće te ko jedna tura u kafani . Tolko sam se naviko da svako prskanje začinim nekim jeftinim otrovom za bube da je sreća kad pop dodje da baca vodicu da žena il mama priprema vodu u tanjir i ostalo , da ja pripremam omaklo bi mi se da stavim ureu i insekticid.

I ako je ovo tema o soji u ovoj godini, moram da pitam za jedan savet. Imam parcelu od 80 ari gde je kukuruz evo vec trecu godinu. Hteo bih da promenim kulturu pa sam razmisljao da probam sledece godine da posejem soju i to neku od onih sorti koje nije potrebno termicki obradjivati kako bih koristio za ishranu stoke. Zemlja nije losa, blizu Morave malo peskovita. E posto nikad do sad nisam sejao soju a i veoma malo ljudi je seje u siroj okolini, ako biste mogli da me posavetujete sta i kako se radi ?? Da li je kukuruz dobar predusev ?? Pocevsi od pripreme pa sve do zetve. Savet moze i na PP. Hvala unapred :ppozdrav:

Kukuruz je dobar predusev (najbolji je psenica). Sorte koje termicki ne moraju da se obradjuju, zaboravi. To je marketing i nikada neces imati rezultate blizu sojine sacme. Prvi razlog su toksini koje soja sadrzi u sirovom stanju (ok kod tih sorti verovatno da ima manje, ali i dalje ima!), a drugi je sto procenat proteina u sojinom zrnu je manji nego u sacmi. Sto ce reci, da ti treba vise soje da bi u obroku za stoku imao potreban procenat proteina, sto dalje implicira da uopste nisi ustedeo. Kako se gaji soja, pisano je x puta. Najnovije objasnjenje je bilo za clana @pujol ako se dobro secam i to mozes naci ako malo potrazis na forumu. Ukratko sve isto kao za kukuruz, razlika je sto koristis 50% djubiva (neko cak ide i bez djubrenja gde je zemlja bogata sa kalijumom). Prskanje na crno po mom misljenju je bolje da ne radis, nego kada niknu korovi i soja oprskas nekom kombinacijom na zeleno. O herbicidima je takodje pisano x puta. Mercedes varijanta Pulsar i harmony, ostale varijante su jeftinije ali i nijansu manje ucinkovite. Seme mozes sa instituta, mozes i od nekog da nadjes pa da propustis kroz selektor. Broj isejanih zrna po hektaru zavisi od grupe zrenja i to imas objasnjenjo sa sajtu NS instituta. NS ili Selsem? Po meni svejedno, svaka je dobra i rodna kada je kisovita godina. Ako cemo o sortama meni se dopadaju Sava, Rubin i Trijumf. Ovo je ukratno. Uglavnom posej i ne sekiraj se.

Znaci bolje ne sejati ove sorte koje ne treba termicki obradjivati. Pretrazio sam stranice unazad i pronasao sam :ppozdrav: Samo moram pronaci nacin kako da ekstrudiram tu soju posle :osmeh:

Moja soja, slikana danas, komsija mi je ostetio 4 vrste kada je prskao repu
2013-07-13-sicarnica-4.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh