Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljuša njegove njive okadi obavezno svake godine.Zato i jesu čiste.

Imam di god sirka pa sam hteo da ga oprskam ali sam se bojao jer je soja u fazi cvatanja na tim njivama. Evo jedna slika od neki dan sa spartanja sorta tajfun.
dukf.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

@KAMENI svake godine potrošim 20 l.vode (sa totalom) dok isprskam okolo bandera.:udri:
Matiću,ove godine pop nije poneo bosiljkaču,već je poneo okiten crevo i metlu.
Samo da padne još koja kiša kad joj bude trebalo,i svi sretni.

Poslednja izmena:
Borise,spartali ste u petak.Spartac sa pilotom.....njiva kada ides od Sombora prema Bezdanu sa leve strane puta.....lepa tabla.

Nazalost Djole to nije moja parcela sto ste videli. Ova sa slike je u sred atara daleko od asfalta.

Sale ratar, ako takav pravac puštaš i na "Srbobranskoj brazdi" nije ni čudo što uvek budeš PRVI :haha:. Lepa soja nema šta :ppozdrav:. Sale, ti prskaš oko ove 2 bandere da bi ti ostalo čisto, šta misliš koliko bi vremena utrošio član ljusha da isprska sve one dalekovode sa sajlama u svojoj njivi :sta::osmeh:, ne bi mu bio u koži.

Kameni imam 6 bandera u tom delu na tri parcele, 3 u kukuruzima i 3 u soji, srećom nisu dalekovodi.
Večeras išao malo da prskam (flekujem) soju od sirka, uradio 17kj sa jednom prskalicom.

Proljetos sam postavljao kako je bilo teško pripremiti dozlaboga tešku zemlju koja nije orana jesenas .

[video=youtube_share;7p3Xp0jMJZs]http://youtu.be/7p3Xp0jMJZs[/video]

Srećom sam odlučio da neorem nego tanjiranjem , pa malo čekam kišu , pa opet . Nakraju se nekako i spremilo i evo kako danas izgleda soja malo kasnije sijana .

DSC03652_zps941495fb.jpg

А јел си радио анализу те земље?
Подсећа ме на неку моју.

Nisam radio , državna je , ali zna se da je kisela i u ovom dijelu odakle je slikano malo je humusa . 300m dalje kreće još teža i isto kisela zemlja ali crna sa više humusa . Soja kod nas slabo krene , ali izvuče je dovoljno željeza u zemlji i većinom budu jake rose već od početka avgusta dalje .

Čini mi se da sam konačno skonto šta zeza soju u startu u zemljama kao što je ova , pa se dešava da lijepo niknu i onda gore , uvrću se listići i nikako da krene .
Svi mi ovde radimo prskanje na crno ili prije nicanja zbog izuzetno gustih korova prvenstveno koštan i ambrozija . Protiv uskolisnih koristimo acetohlor ili dual i sl , e tu je problem , humusno slaba zemlja i sa ph niskim ima veliki problem sa acetohlorom i u uputstvu lijepo piše da se tu i ne preporučuje . U ranom stadijumu soja se bori za život , podgorijeva i listovi budu manji nego što treba , deformišu se u obliku srca . Kog god agronoma ovde pitam , kažu acetohlor nemože imati štetan uticaj na soju , e pa vidjećemo i to samo da nadjemo neko rješenje za uskolisne , neznam možda ne ići prije nicanja nego fuzilejdom ili sl ići jako rano ako bude koštana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh