Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Bojcetic Ono sto sam ja primetio u mom skromnom prakticnom iskustvu da uskolisne trave poput zubace i rizomskog sirka jos vise "polude" ako se preseku, cak i u toj godini kada se to uradi, a sledece da ne pricam (to sam namerno proverio i u vocnjaku sa zubacom). Tako da i ja delim tvoje misljenje da treba napraviti veci razmak izmedju prskanja i spartanja i da herbicid skroz unisti biljku.

Sorta Trijumf, razmak 3.8 cm, medjuredni 50 cm, posejana 8 Maja. Za sad jos nije prskana, cekacu jos koji dan pa tek onda sa nekom manjom dozom.
pustaarmeaz201306032.jpg
pustaarmeaz201306031.jpg

Peet, sobzirom na datum setve soja ti je super, prva liga ima da stigne sve ove što su požutele od hemije !!! Samo nemoj i ti sad da je zaustaviš sa hemijom :ppozdrav:

A ja sam jutros išao u obilazak tuđih njiva kojima radim usluge pa sam zabeležio i ovo:
fotografija0321.jpg
[/IMG]
Zafalilo mi oko 15-20 lit da isteram do kraja i sad mu ovo dođe kao KONTROLA :osmeh:
A doza je bila: pulsar-0,7l oxson 50gr i simfoni 8gr sve to po Ha

@ Kameni Hvala! @Cicimoric Prvo sam posejao suncokret pa kukuruz i onda sam krenuo sa sojom. Oni silni vetrovi su napravili haos i nakon spremanja je bilo mnogo krupnih grudva a i sasvim malo vlage. Cekao sam prvu bolju kisu a dosla je tek u noci 7 na 8 Maj. Tog dana po podne se neverovatno lepo usitnila zemlja iza setvospremaca i usledila je odmah setva. Sa par parcela sam se strucno zaj.bo sto sam ih posejao pre one najavljene kise kad je pala u celoj zemlji osim u Juznom Banatu koji je ostao suv. Tamo je dosta lose nikla a imam i jednu parcelu gde ne mogu uci prskati jer je mnogo mekano. Cujem da i danas po podne vas atar je dobio dobar pljusak? Da li je istina?

Prskao sam u delu prema Baricama i tamo je bio dobar pljusak. U jednom delu jedno 200 -300 metara je bio tako jak pljusak da je voda lezala medju redovima. E sad u drugom pravcu nisam isao da gledam tako da neznam gde je bilo ili nije bilo kise.

Dalo bi moga neko da mi kaze u cemu je problem ove soje ,
zasto je zuta dali ce se oporaviti,dali ima necim da se prska???

2najuow.jpg

2rm1cb4.jpg

29xytyp.jpg

Zemljisni herbicid od proslog useva+puno kise ove godine+hladno vreme....Koji je usev bio prosle godine i cim je prskano?(ver.kokuruzi)

Zemljisni herbicid od proslog useva+puno kise ove godine+hladno vreme....Koji je usev bio prosle godine i cim je prskano?(ver.kokuruzi)

Đole 71 kako onda objasniti ovo žutilo !!!!!!!!
dscn0574.jpg
[/IMG]
Gorštak je u pitanju.
Predusev je pšenica, nije prskano zemljišno već kontaktno sa dozom: Pulsar o,5 Oxon 40gr i simfoni 8gr.
Ni meni nije jasno zašto žuti. U početku sam mislio da je zbog hladovine koju prave ova drva ali imam parcele gde nema drva pa isto žute. Na prethodnoj stranici sam postavio sliku komšijske soje koja je prskana sa jačom dozom i nije požutela a predusev je kukuruz!!! Mislim da je komšijina soja TAJFUN ili TRIJUMF uglavnom 00 grupa zrenja.
Možda je gorštak osetljiviji na hemiju ili ko zna šta....

KAMENI
Ovo i slika od clana Sutjescanin su dve razlicite stvari.Ovde kod tebe je sadasnja hemija+ vremenski uslovi(kisa,hladno)....Moguce da je i do sorte-malo.Treba SUNCA!!!!!

Meni je pozutela i soja koja jos nije uopste prskana nicime, predusev kukuruz bez nekih cudnih preparata (kao i svake godine) plus duboko oranje, tako da je moje misljenje da je u pitanju samo hladnoca. Zuta je i soja na teskoj i na lakoj zemlji, nema razlike.
Cim se osparta idemo sa folijarnom prihranom, valjda ce se oporaviti.

Kod mene nema žutila ni na jednoj parceli.U pitanju je Galina.Predusev su pšenica,soja i kukuruz tako da verujem da to žutilo nema neke veze sa predusevom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh