Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro bi ti došlo nešto ovako :

website-photos-009.jpg

Moja Galina je u njivi nikla mnoogo bolje nego kuci u ogledu.Gusta je prilicno ali mislim da joj nece smetati.

Ja sam dosad sejo 60 i 50 kg po jutru i uvek mi se pokazala bolje 60 i sad sam sve po 60 kg na razmak 70 da dodam.A zbog cega neznam,dal kad je gusta vise se bori za svetlost i vise raste neznam.

Dušane ja sam isto greškom posejao oko 37kg prilično krupnog balkana po kj okačiću slike kad se bude moglo u atar.Kod mene je bačeno 0kg veštaka po kj tako da će biti zanimljivo da i u žetvi uporedimo rezultat totalno suprotne agrotehnike(ako nas srećom ispreskaču nepogode):ppozdrav:

Steco ti greškom a ja sam baš hteo manje pa sam isejao oko 36 kg gorštaka po kj a seme je bilo prilično sitno. Sklop je sasvim OK.

Ja isto seme sejem i na 50 i 60kg sorta balkan i logicno da je na 60 kg manji razmak e sad za koliko nisam merio.

Ja sam sad pogledao u uputstvo od nodetke i gledam da kombinacija 4B sa pločama od 100 rupa treba da seje na 3,8 cm.

Prosle godine sam na jednoj njivi eksperimentisao pola posejao preko 65 kilograma a drugu polovinu ok 45 kg po jutru.Polovina gde je cesca soja se nekako skvrzila listovi kao da su bolesni a druga polovina se zatvorila nisu se redovi videli i 30 % vislja biljka.Mislim da je sve preko 45-50 kilograma u setvi bacanje semena

Ja sam ove godine sejao na 3.8cm i 3.1cm 70cm medjuredni razmak i za sad bolje izgleda sejana na 3.8cm jer ima nekako vise mesta i polako se siri dok ova sejana na 3.1cm ide u visinu za sad.
Mada sam sa babom imao zdravo dobrih problema dok zeni nisam objasnio da soja nije zito da se seje na kile,nego na razmak od zrna do zrna i da sam trosio 43-45kg/kj ne zato sto je retko nego zato sto je seme sitno,ni blizu krupnoci Balkana koji je sejan prethodnih godina,a ove godine ga nije bilo u zadruzi.

Kod mene je medjuredni razmak 50 cm a razmak u redu 3 cm.Slikacu je cim stignem.

Stevo nemoj proslu godinu racunati,i sam znas da smo dobili samo par litri kise za celo leto,al ustranu to meni je bila bolja na 60 kg.Isto sam radio ogled.I sad opet sam nesto eksperimentisao mislo sam da ce mi zafaliti semena a mrzelo me da se vracam u selo pa sam nesto sejo po 50 kg a ostalo po 60.videcemo pa cemo pisati posle zetve ako da bog da je i bude kako je krenulo.

Imam jedno pitanje u vezi soje. Pre osam dana led je padao na soju koja je imala dve troliske. Ostala je samo stabljika bez i jednog lista. Obilazim je svaki dan i slabo se vraca u zivot.Posejan je trijumf na 50 cm i razmak u redu od 4 cm. U pitanju je parcela od 25 ha. Molio bi za savet da li cekati jos ili je presevati.

Nemrda ni ova koju nije tukao led od hladnoce i puno vlage.Mislim kada ogrije da ce biti druga prica,Postavi slike...

Ma di daje pesevas,jel si gledao slike u predhodnim postovima kad prskaju pledgejem skroz je uniste a ona opet istera ma nice dobro samo da ugreje za par dana sto kaze djole bice druga prica,.

Znam i ja da je hladno vreme i da je i to razlog sto cuti ali reko da pitam. A 7 dana pre leda prskao sam je sa 0,85 l/ha pulsara i 8 gr/ha harmonija. Pored imam 40 ha kukuruza koji je isto bio ostecen, ali se on mnogo bolje vratio. Slikacu je kada budem sledeci put u obilasku. Hvala na savetima.

Imam jedno pitanje u vezi soje. Pre osam dana led je padao na soju koja je imala dve troliske. Ostala je samo stabljika bez i jednog lista. Obilazim je svaki dan i slabo se vraca u zivot.Posejan je trijumf na 50 cm i razmak u redu od 4 cm. U pitanju je parcela od 25 ha. Molio bi za savet da li cekati jos ili je presevati.

Moj savet ti je da je ne obilaziš svaki dan, oporaviće se samo treba vremena i sunca, kod nas gde je tuko led kad je najviše stradalo Despotovo, soja se solidno oporavila mada ima i biljke koje nisu zazelenele.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh