Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strasno,jel bar bila osigurana?Mislim,ali tesko da ce se regenerisati-oporaviti.Kao da su je zecevi pojeli...:sta:.

Osigurana je ali videcemo sta ce reci komisija kad izadje. Uglavnom praktikuju da izadju nekoliko nedelja posle grada pa se dotle usevi prilicno oporave.

Mislim da ce biti kasno i za presejavanje jer u ovu njivu ne moze da se udje sigurno jos nedelju dana a mozda i vise u slucaju da ne padne vise kise a najavljuju pljuskove u sledecih nekoliko dana.

- - - - - - - - - -

Sta reci a ne zaplakati.... Slicno je i kod nas bilo 11.05.2013....

I sta se desilo sa tim sojama? Da li ste je presejali ili ostavili?

Samo je prati tu potučenu soju, biće tu dobar rod, kod nas kad je led potukao ono navreme kad je bilo, soja je bila u manjem porastu pa je više stradala, čačkalice nisu se sve oporavile ali biće 70% posto sklopa od izniklog, kod tebe nema ni jedna stabiljka da je ostala totalno bez listova videćeš kako će da se zazeleni kad sunce zasija

Osigurana je ali videcemo sta ce reci komisija kad izadje. Uglavnom praktikuju da izadju nekoliko nedelja posle grada pa se dotle usevi prilicno oporave.

Mislim da ce biti kasno i za presejavanje jer u ovu njivu ne moze da se udje sigurno jos nedelju dana a mozda i vise u slucaju da ne padne vise kise a najavljuju pljuskove u sledecih nekoliko dana.

Jel znas sta ce ti reci kada ih odvedes?Da se tu osigorava plod,a nema ga:sta:

zavisi ko ti osigurava,i ko je procenitelj,ti si osigurao prinos a sva ostecenja uticu na prinos.ako ti to kazu trazi napismeno to sto su rekli da bi kasnije mogao da preduzmes mere. a takva osiguranja netreba ni da postoje u stvar ona ce sama sebe da uniste.
kod nas radi vise osiguranja , bio je problem sa dunavom jer je procenitelj rekao da je steta neznatna i covek izvede svog procenitelja 40% steta i snizenje klase na 3 kl i oni zovnu nezavisnog procenitelja i on potvrdi stetu na 40% i snizenje klase . u pitanju je jabuka.
sa ratarskim uslovima je bilo ok .
a i ovaj nas procenitelj ukome smo osigurani izlazi sutra.

Meni je pretprošle godine negde u junu, u vreme tadašnjih protesta, led stukao skroz soju.
Kasnije je porasla, lebo se "razbokorila", ali je dala polovičan rod, negde oko 1100kg/kj.
Bila je sorta ZP Lana.

Nego, jel ima neki herbicid sa kojim se soja, koja je već na četvrtom trolisku, može tretirati od širokolisnih korova? Jer je nakon ovih silnih kiša moguće da se pojavi novi ponik korova.

koje osiguranje je u pitanju? dali ti je dao zapisnik o konstatovanju da je grad pao i da ima ostecenja na biljkama?
zovi nekog procenitelja,nazovi maticnu kucu i reci im sta se dogodilo, da ces izvesti procenitelja i da ces traziti povracaj troskova i da ces sve objaviti u medijima

Eto jos jedna prednost kasnije setve,ja sam posejao 3 maja,Balkan eno tera tek prvi trolisak tek tek,tako da se nadam da ce se do razvoja druge troliske vreme stabilizovati zbog prskanja,i korovi polako krecu tek se pojavljuju.

koje osiguranje je u pitanju? dali ti je dao zapisnik o konstatovanju da je grad pao i da ima ostecenja na biljkama?
Nije bitno koje osiguranje je u pitanju(moze na pp) i nije izlazila komisija jer znam da za nedelju dana nece se bukvalno ni videti ostecenja vodio sam prodavca osiguranja da se posavetujem sa njim jer ga znam licno,a on je upucen u takve stvari a neodlucuje on o steti

Meni je pretprošle godine negde u junu, u vreme tadašnjih protesta, led stukao skroz soju.
Kasnije je porasla, lebo se "razbokorila", ali je dala polovičan rod, negde oko 1100kg/kj.
Bila je sorta ZP Lana.

Nego, jel ima neki herbicid sa kojim se soja, koja je već na četvrtom trolisku, može tretirati od širokolisnih korova? Jer je nakon ovih silnih kiša moguće da se pojavi novi ponik korova.
Ja mislim da joj lider,nece skoditi,mislim u manjoj dozi 2 do 3 deci po jutru, i ja cu isto morati,da mi je blize njiva eksperimenti so bi sa rucnim spricem na najvece stabljike,za 3 do 4 dana bi pokazalo,a dotle necemo ni prskati ako ti je blizu njiva probaj pa javi.

Auu Nikola.U sekundu sam se iznervirao kada sam procitao tvoj post o osiguranju ::jako_besan::.
Oporavice se,samo ce smanjiti prinos....

IMG_20130530_165952.jpg

Sta mislite imali sanse da bude nesto od ove soje...

Poslednja izmena:
sta mislite,soja mi ima cetvrtu trolisku,dal bih sada smeo ureju uli san rasipacem da bacim preko nje. nisam to dosada nikad radio pa zato pitam,nemogu kroz kopacicu jer sam je sejao na 50cm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh