Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sava sejana 23.4
photo1036.jpg

photo1037.jpg

I ja sijem na 70 oltovom , pločice isto 120 rupa , na najveću gustinu , ali nekako izbacije u grupice najčešće. Sad sam trošio galeba oko 70kg/ha.

Isto i kod mene,ploča 120 rupa,sejalica Nodet,razmak 2,8 cm.Išlo je 64 kg/kj.
Inače sejem na 3,2 cm kad je klijavost dobra,a pošto je ove godine bila 70% malo smo ga zagustili.
Matiću nije slika od lane,tu je lane bio kukuruz.

To je skidac viska semena i to se ajd da kazem vezuje u soji,ali mislim na onaj mali deo sto je kao mali prst i nalazi se u setvenom aparatu dole,vidi se kad se otvori kuciste,drzi ga inbus i na njega se pricvrsti i senzor el. kontrole setve. Ako koristi dvoredne ploce onda se on skida,jer zna da kucica.

- - - - - - - - - -

http://www.dodaj.rs/f/7/au/4ZxWmHCe/1/dscn0039.jpg

Nije do njega.Probao sam i bez njega pa isto kao i sa njim.Sada su na tim mestima senzori el kontrole pa ih ne skidam nikada.

Ako se ko seća, pisao sam da se bojim za nicanje soje iako sam je sejao na 6-7 cm dubine. I strahovanja su se obistinila, soja mi je jako loše nikla, ali ne u smislu da su puni redovi a ona retka, već da potpuno fale neke deonice u redu. Nadao sam se da će nići nakon kiše s početka nedelje, ali nije. Danas sam obišao jednu njivu i vidim da je u tim deonicama seme uglavnom istrulilo (ima neštio malo što će možda i nići).

Sad ne znam šta da radim, usevanje je nemoguće (a i pitanje je kakvo će tu biti zrenje), a bojim se da poništim tu izniklu soju setvospremačem i presejem je s' obzirom na datum i što trenutno pada kiša i ko zna kad će ponovo moći u njivu.

Koliko loše nicanje soje zahteva presejavanje, tj. kad se presejava soja, kad je nicanje 60%, 70%, ili već koliko? Do sad mi se to nikad nije desilo u soji pa ne znam šta da radim...

Sto je nemoguce usevanje ? Uzmes pneumatsku sejalicu i nekog da ide da podize baterije na smenu,nije lako ali puno lakse i jeftinije i sigurnije od presevanja.

Dukej ja imam isti problem sa sojom , posle one kiše od neki dan krenula je poneka ali imaće veliki problem da probije koru od 2 cm , ja ništa nediram pošto je sejana na 50cm pa se nadam da će većim grananjem nadoknaditi sklop .

Ako se ko seća, pisao sam da se bojim za nicanje soje iako sam je sejao na 6-7 cm dubine. I strahovanja su se obistinila, soja mi je jako loše nikla, ali ne u smislu da su puni redovi a ona retka, već da potpuno fale neke deonice u redu. Nadao sam se da će nići nakon kiše s početka nedelje, ali nije. Danas sam obišao jednu njivu i vidim da je u tim deonicama seme uglavnom istrulilo (ima neštio malo što će možda i nići).

Sad ne znam šta da radim, usevanje je nemoguće (a i pitanje je kakvo će tu biti zrenje), a bojim se da poništim tu izniklu soju setvospremačem i presejem je s' obzirom na datum i što trenutno pada kiša i ko zna kad će ponovo moći u njivu.

Koliko loše nicanje soje zahteva presejavanje, tj. kad se presejava soja, kad je nicanje 60%, 70%, ili već koliko? Do sad mi se to nikad nije desilo u soji pa ne znam šta da radim...
ako rešiš da preseješ ja to ne bih dirao setvospremačem već samo usejao pored tih vrsta pa zatim već izniklu soju poprskao totalom

Evo odgovora na tvoja pitanja. Moze da se seje red na red sto sam probao i dobro se zavrsilo. Ova slika je slikana 4 juna 2009 godine. Vidi se na slici da je soja jako jako lose nikla i sejali smo red na red i mala soja tek nice:

300ws4x.jpg

Prosle godine sam imao Balkan gde je sklop bio 42 % i nisam ga presejao. Rezultat je bio 2 tone/KJ.

To je ta retka soja koja nije presejana. Povrsina je bila oko 40 KJ ( deo drzavne parcele )

acpq9z.jpg

Kod tebe nije bio problem u dubini setve nego u losem semenu. Kod mene je ove godine izlazila sa dubine od 8 i 10 cm.
nadam se da sam ti pomogao.......ti odluci sta ces

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh