Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posejao sam soju u subotu. 5kj Gorštak, 5kj Viktorija, 5 kj Trijumf. Sve su na istoj parceli. Koja se pokaže najbolje, ide za seme do godine. Posle setve sam povaljao ''kembridž'' valjkom,prekrstio se, popio ladnog Lava i šta joj Bog da. Mislio sam da prskam ''dubinsko'', ali nema uslova za to.

Ja sam isejavao 27-29 zrna na dužni metar soje Gorštaka a težinski to ispadne 37-38 kg po KJ. Sad posle ove kiše čekam da se uvrsti pa da prebrojim sve koji su nikli. Inače, sejana je na 70 cm.

Nevidim koji je to problem jer većina koja ima prskalice 440 lit prska iz nje 2 h a ja sa mojom 630 lit poprskam 4 h a većina preparata posebno u Soji je pakovanje po h a ako poloviš doze to mu dođe to.

Soja, sejana 16.04. zitnom sejalicom 90kg po kj
soja.jpg

Sad sam obišao njive sa sojom i ponovo popizdio. Više ne idem na njivu dok ne padne 20 litara kiše...

Što se tiče semena koje je još u zemlji ima koje će još nići ( ako padne dobra kiša ) a ima dosta koje je povuklo nešto vlage pa istrulilo od tog nema ništa.

Ne boj te se sklopa kod soje. Ja sam prosle godine imao neke njive sa ktasrofa losim sklopom i na kraju su dale isti, pa cak i bolji rod sa onim koje su nikle redovno. Inace ove godine je prosecno posejano oko 47 kg/kj.

Kod mene fali po četvrt do pola reda u kontinuitetu, zato se nadam da bi posle doobre kiše moglo još izaći soje. A i u redovima gde je solidno nikla fali dosta, i tu sam video da je dosta semena istrulilo zbog setve na graničnu dubinu vlage (a ruku na srce i seme mi je ove godine katastrofa), ali me to ne brine toliko, da je sve niklo bilo bi pregusto (47 kg/kj je otišlo semena).

Kod mene je po broju isejanih zrna po k.j izašlo 34 kg semena.Sorta Galina malo krupnija od zrna pirinča.Išao sam u obilazak pre par dana.Nikla je preko 90% ali po meni je jako gusta.

Ljudi jel nekom zečevi prave haos u soji? Sta raditi? Kotiledoni su im slatki kao Milka čokolada :haha: Baš su je dosta oštetili.

Zecovi su domaće i korisne životinje na sojištima.Ostavljaju svoje klikerčiće i samim tim đubre sasvim prirodno. :osmeh:

Mene opet ubise divlji golubovi....lepo gospoda pasu li pasu .......nepomaze ni mesurol ni furadan....e sad malo smo im doskocili pa smo stavili strasila pa su se pritajili.....:osmeh:

Radili smo I ranije tako, a kolicina je bila od 60kg pa na vise, to je nase seme od prosle godine, sacuvano, nije selektovano. Seme je lose izgledalo, posto je prosle godine soja bila dosta losa zbog suse, pa ga nismo ni stedeli, ja sam zadovoljan kako izgldea za sada.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh