Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tačno tako nikako spremač samo mašina i(ili bez) total.
Marčelo soja probija koru od 2 cm ko iz šale sutra slike,namerno gažena ovratina valjkom .Njiva je široka 70 m a valjano je u krug svaki prohod sejačice posle dobio jedan pljusak i zabetonirao zemlju na moju nevericu niče odlično i izdiže pločice zemlje.

Cici tebi na ovoj parceli jeste falilo skoro 60% soje ali koliko se vidi na slici bila je ipak lepo raspoređena kod Dukeja nije taj slučaj zato islim da mu ne gine presejavanje ili usejavanje.
Mada lično mislim da je presejavanje em trošak em rizik a pitanje kada se sve sabere da li je rentabilno.
Imam i ja problem sa dve parcele (oko 2,5 kj zajedno) gde je kukuruz oko 65-70% niako ostaviću ga jer smatram da je sada rizik veliki i nije rentabilno.

- - - - - - - - - -

Talianu u pravu si soja je mnogo jaka jer zajednickom snagom dizu pokoricu ali nemoj zaboraviti da kod nas ne moze da se stvori takva pokorica kao gore kod njih.
Stvarno ne znam da ima razlike u pokorici,kod mene na njivi je strašna,slikaću.Doduše samo na toj parceli a šta je razlog stvarno ne znam.

Ja sam imao jedno cca pola jutra mi ostalo da posejem soje,e sad posto sam imao jednoredne ploce a nisam menjao goneni lancanik i najmanji razmak je bio mislim 4cm tu sam onda podesio na razmak 6cm izmedju biljki i pravio duple redove,sad cekam kad odem kuci da vidim na sta ce to da lici. Inace sejano ja mislim 30 aprila kad je vec bio suv setveni sloj.

Hvala svima na savetima!

Što se tiče lošeg semena, ima i do toga ali ipak se ovde radi o dubini setve. Jer ja imam npr. 300m reda dobro nikle soje, pa onda 50 m gde nije niklo ni jedno zrno, pa onda opet još 150m dobro niknute soje. I to ne sva četiri reda sejalice, već neodređeno, negde jedan, negde dva, negde sva četiri sa dobrim ponikom. Da je do semena ne bi bila takva slika, već se ipak radi o dubini koja je tim deonicama bila granica između vlažnog i suvog, i gde je zrno krenulo i potom ostalo bez vlage.

Pošto je večeras pala solidna kiša, sad već ne mogu ništa raditi, pa ću kad bude moglo izaći na njivu i videti koliko tačno fali, pa odlučiti šta da radim. (Sama ideja sa usevanjem mi se ne sviđa zbog nejednakog zrenja i problema u žetvi...)

Još jednom hvala svima na savetima! :ppozdrav:

Dukej usejavaš uvek raniju grupu zrenja.Sortu Merkur na primer.Svatam tvoj problem imam i ja tako da fale deonice redova ali moja je na 50 cm,pa zato neću usejavati i presejavati zbog par redova,ali tvoja je na 70 cm predpostavljam,a to već soja ne može da nadoknadi razgranjavanjem.Moj predlog je usejavanje pored postojećih redova ranija grupa zrenja.:ppozdrav:

cicimoric@ to stoji da zajedničkim snagama dižu pokoricu to sam se uverio prošle godine ali ove je problem što nedižu zajedničkim silama jer je dosta istrulilo pa i one što niču niču na 10-12 cm e zato kažem da može biti problem ali daj bože da grešim.

Što se tiče soje , ne presijavaj biće sve u redu. Voda joj neće moći ništa , jedino ako se zadrži jako dugo. Teško da može led da ju podšiša ispod kotiledona .

Ne diraj je,meni jedne godine ošišao kao kosačica da je prošla,bio je prinos oko 20 % manji nego na ostalima ali se izvukla.Bila je oko 15 cm kada je šibnu grad.

Soja u mom ataru nice odlicno,kod mene licno imam malo problema sa par njiva gde je breg pa je kisa odnela seme bukvalno izmesala redove,ali nice odlicno a na moje iznenadjenje seme koje je ostalo na povrsini bukvalno golo pusta klicu (hvata se)Soja je cudo od biljke a pokoricu rastura za neverovati.

Nevreme ga malo sredio::jako_besan::
fot1390.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh