Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mogu reći da su paori iz Jermenovaca maheri za soju a bogami i mi se približavamo ali ovako posejanu nisam video nigde.
Mislim da ništa ne dobijaš takvim sklopom,biće pregusta i smetaće jedna biljka drugoj

Ja imam isto posejanu soju sa zitnom sorta Trijumf svaki drugi red potroseno 67kg.Solidno izgleda, nemogu sliku da postavim uvek mi izbaci.

Drugar je posejao sa zitnom sejalicom Horsch,svaka druga lula zatvorena,to je na 30cm medjuredni razmak,isejao 50kg/kj,raspored babaroga,slikacu kad budem isao za Nikince.

Ovih dana što sam sejao uslužno, seme soje je uglavnom izgledalo ovako:
fotografija0284.jpg
[/IMG]
Loma i nije bilo, ali zato grančica i delova stabljike, zelenog i šturog zrna, svega......
Isto seme sam sejao,gorstak-apatin...bruka i sramota...selektora ni videlo,iz kombajna u hangare,pa u dzakove-slamcica 20%,ciglica,kamencica...ova godina je raj za provlacenje semena SHNJ klase i kvaliteta...a mi cutimo i sejemo.

Bruka i sramota jeste ali nismo bili u poziciji da biramo već se uzelo šta ima u ponudi.Za sada je ta sramota od semena izuzetno lepo nikla.Videćemo šta će biti do kraja.

Ja sam sejao balcan pik becej dorada seme je bilo praznik za oci videcemo kako ce nici od 45 -50kg po k.j sam trosio semena medjuredni razmak 46.5 razmak u redu 4cm zanima me kakvo ce nicanje biti konacno.

danas obisao 24 jutra po selu balcana sto sam prvi dan sejao nikla bez greske,a sto je kasnije 2 dana sejana nisam isao da vidim nadam se da ce i ona nici.

Radili smo I ranije tako, a kolicina je bila od 60kg pa na vise, to je nase seme od prosle godine, sacuvano, nije selektovano. Seme je lose izgledalo, posto je prosle godine soja bila dosta losa zbog suse, pa ga nismo ni stedeli, ja sam zadovoljan kako izgldea za sada.
Kod mene je sejan balkan malo ređe nego kod tebe na oko 4,5 cm ali na 50cm međuredno.išlo ispod 40kg po kj.Ili si ti bacio 50 kg soje ili sam ja nej...:ppozdrav:Samo da kažem nisam namerno sejao ređe nego kopirao pogrešnu stranu iz upustva olt za zupčanik z16 ,a na sejalici z24:svinja:Sreća pa Bosanac odma posle 15kj ukapiro u čemu je štos:haha:

Danas sam bio na institutu u oglednim njivama i pitam gospodina koji nas je vodio kako je klijavost toliko bolja od one koju su "reklamirali" reko' da niste sluajno pustili buvu da je losa klijavost kako bi narod gusce sejao i kupio vise ovako skupe soje,odgovor nisam dobio...

ako si mu tako reko nije ni cudo sto nisi dobio odgovor jer tako se pustaju buve pred trgovinom na selu:ppozdrav:

Pa i oni su pustili buvu i uterali nam,lepo je jedan pametan profesor (da ga ne imenujem) rekao da ovo ima samo u Srbiji tj. da je akreditovana laboratorija klijavosti pod upravom NS instituta i da nije nezavisna,pa mogu da rade sta hoce. A tako se i u praksi pokazalo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh