Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Matic Backa Palanka je u pitanju. Jeste da je seme sitno, ali cisto.

Jel sejao soju sa OLT mehanickom? Sa kojom plocom radite i na koji lancanik?

mislim da je najbolje sa istom samo pneumatskom :) t.j. OLT PSK-om ((ili nodetom, ili slicno, mislim i na modernije pneumatske)) na ploci 70-72 rupe, ne okreci se sine.
inace mi cemo sejati sa slicnom masinom kao OLT mechanicka (rucna izrada jednog kovaca :) ), ali bas ploce nisu iste, kao na OLT MSK, pa ne mogu savetovati.

Do sad sam radio sa Nodetkom sa plocom od 88 rupe. Sad razmisljam da radim sa mehanickom zbog tvrdog i vlaznog rita da bolje uvlaci seme

Posejao sam tih 11 kj soje ali na nekim parcelama vec za 24 sata se strasno osusila obradjena zemlja tako da ostalih 20 i kusur kj cekace kisu pa makar to bilo i 3 nedelje cekanja.

Kod mene niklo preko 50% soje za sada olicno izgleda sejana odmah posle zadnjih kisa,u pitanju je sorta galeb sejana na 3,9cm na 50cm red od reda otislo oko 55kg po kj

S obzirom na klijavost semena soje mi smo stavili "Maju" na najmanji razmak 3 cm u redu,medjuredni razmak 50 cm pa cemo videti kako ce biti.

Ja sejem 15 kg /ha .Kada je normalno sema 10 kg.
2zjmlch.jpg

Ne znam na koju je meru ali mi prelazimo uveliko 100 kg/ha.Sta da ocekujem sa klijavoscu od 75-85%?

Kod mene je juče posejana soja sorte Viktorija i Sava potrošnja semena je 63kg /Kj na međuredni razmak 50 cm i 3 cm u redu.

E jos kad bi mi izmerili masu odredjenog broja zrna,malo preracunali,dosli bi do trazenog podatka o broju zrna/ha a ovako na kg je jako diskutabilna mera no o tom potom.

Кад видим ваше бројке просто ми страшно јер ја сејем на 3,1cm на 70 размак. Ајд и то да видим шта ће ове године бити код мене, данас посејао 2кј Саве, око 45кг/кј.

Кад видим ваше бројке просто ми страшно јер ја сејем на 3,1cm на 70 размак. Ајд и то да видим шта ће ове године бити код мене, данас посејао 2кј Саве, око 45кг/кј.
Sa takvom merom i ja idem vec godinama i najbolje se pokazala na razmaku od 70 cm eksperimentisao sam pola njive oko 45-50 kg a drugu polovinu nesto preko 60 kilograma i mislim da je sve preko 50 kilograma po jutru bacanje semena.

I ja tako radim kao vas dvojica i slažem se sa stevom da je preko 50kg po jutru bacanje sjemena , ali to važi za 70 cm , a na 50 cm tu već može veća potrošnja i isplati se , tako se meni čini .

Skidao sam sa kombajnom i sa 50 i sa 70 razmaka isto radja.Bitno je potrefiti broj biljaka da je isti po hektaru kako je propisano.Danas sam zatekao kombinat kako seje na 50 semensku soju i dosta cesto seju na 3 cm razmak ali ce koristiti zalivni sistem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh