Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To znam i u pravu si,i napisao sam negde manje,negde vise,cak mislim da je u njihovom ataru palo oko 150l tog puta,ali pre toga kazem da nismo imali kisu,isto je bilo kao i u celoj zemlji.Takodje se izvinjavam za:off_topic:

Sto se tice te kise, dosla je tek 26 Jula i to u kolicini od oko 120 l m2 kod mene i u okolini. To je znacilo soji koja je je bila posejana od 1 Maja pa do polovine Maja vise nego direktno ubrizgavanje infuzije u venama. Soji koja je bila posejana u prvoj polovini Aprila ta kisa vise nije vredela skoro nista i rod je bio manji od 500 do 1000 kg po kj. Sad nemojte me pitati zasto je bila tako velika razlika u rodu a vremenska razlika setve je bila od samo 2 nedelje, svi znamo koje su vrucine bile. Na tim kasnijim setvama soja je krenula u zivot i gornji slojevi su izbacili nove cvetove pa kasnije mahune koje su bile pune sa dosta zdravijim zrnima nego na donjem sloju biljke.
Ista stvar se desila i sa kukuruzom. Konkretno u mom slucaju sve sam posejao pocetkom Aprila tako da jako dobro znam i secam se da sam obilazio parcele dan dva pre kise i prvom prilikom nakon kise. Situacija je bila takva da ta kisa vise nije doprinela ni 5% rodu, kasnila je najmanje 15 dana a mozda i vise, a na biljkama gde nije doslo do oplodnje situacija se nije promenila, ostale su i dalje jalove. Na parceli preko od moje bio je posejan jedan hibrid kukuruza negde 3 ili 4 Maja, taj kukuruz je svo vreme bio tamno zelen a nakon te kise je izbacio neke klipove kao u najrodnijim godinama. Neverovatno kako je izgledao u poredjenju sa svim ostalim parcelama pod kukuruzom u tom okruzenju!

Kod nas nije bilo razlike izmedju rane i kasnije setve,bas smo neki dan pricali i npr. teca je sejao 4-og aprila (ne znam koju sortu) a mi smo 2-3 nedelje kasnije sejali Rubin II grupa zrenja,kasnije nema(planirali da posejemo prvom polovinom aprila ali nas one kise uhvatile i morali smo da cekamo dok se ne prosusi)...pa smo vrsili u 2-4 dana razlike jesenas...
Cak sam ujaku tad poceo sa Bekericom da sejem soju(pogresan potez) na 2 njive i morao sam da odustanem jer je islo sporo pre podne,taman se malo zahuktao oterala me kisa sa njive pa je i on cekao danima dok stanu kise da nastave sa setvom i te soje su bile zajedno stigle za vrsidbu...

Sorta Balkan tavanski, merio klijavost koja je 100%, (svako zrno je niklo) a za energiju ne znam

s6qj4y.jpg

Kome treba semenska selektirana soja Balkan i Dukat sa uslovom pariteta 1-1.5 kg u jesen moze da kontaktira br. 063-8057631 na ime Pundi. Nije mi namera da ovo postavim kao oglas vec danas me pitao ovaj moj drug dali mi treba, pa sam mislio da postavim post jer ce mozda nekome zatrebati.

Jutros doneo seme soje.Dobio sam Galinu jer nema ni jedne druge.Da li je neko sejao Galinu i kako mu se pokazala?

Galeb sam imao prošle godine i imam samo reči hvale za njega.Hteo sam i ove godine da ga sejem ali nema semena.

Dobra je Galina. Prosle godine je u onoj susi kod strica bilo oko 1400kg/kj, a kukuruza na pored parceli oko 2500kg/kj.

Tretman semena soje tj,mesanje sa nitraginom,po vama obavezno ili ne?? Kako radite i da li je neko pravio poredjenje tretiranog i netretiranog semena?

Ja ga ne tretiram.Po meni gubljenje vremena.Prošle godine smo prvi put sejali bez upotrebe nitragina,ove nastavljamo istom metodom.Savetuju da se meša sa nitraginom jer navodno on pomaže biljki soje da formira kvržice na korenu.Sejana parcela na kojoj nikada u veku nije bila soja naravno bez nitragina i kasnije kontrolisano.Svaka počupana biljka je imala sasvim normalne kvržice na korenu kao i ona koja je prethodnih godina sejana sa upotrebom nitragina.

Mi smo tretirali kuci dan ranije pre setve,nekad to seme saceka i dva dana u dzaku dok se ne poseje.Koliko tih bakterija prezivi i da li prezivi pitanje je...?Razmisljam se da ove godine ne tretiram seme nitraginom (biofor) pa me zato interesuju iskustva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh