Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Skoro nista ne prezivi,a i tu sicu koja prezivi provuce turbina kroz sebe jer kad se seme osusi pocne sam da spada...
Slavko trazi od Micka ono cudo iz Izraela,soja k'o loptica za tenis. :osmeh:

Imam u ponudu za seme soje Merkur. Da li neko može da mi kaže nešto više o ovoj sorti?

Juče završio setvu soje Viktorija iz sopstvene dorade.
Što se mene tiče, može kiša. :osmeh:

Seme nisam tretirao nitraginom, jer je na svim parcelama bila soja pre dve-tri godine.

Ja danas takodje zavrsio setvu soje.Posejana Galina.Doradni centar Srbobran a u dzakovima samo sto nema bradatih popova.Sramota.Nije uopste selektrirana.Mahune kako polovicne tako i cele,sojina slama...Jasno mi je da je problem nedostatak semena ali pakovati sve zivo i uvaljivati ljudima po paprenoj ceni nema smisla.

Mi smo tretirali kuci dan ranije pre setve,nekad to seme saceka i dva dana u dzaku dok se ne poseje.Koliko tih bakterija prezivi i da li prezivi pitanje je...?Razmisljam se da ove godine ne tretiram seme nitraginom (biofor) pa me zato interesuju iskustva.

Spajki seme koje tretiraš nitraginom treba što pre uneti u zemljište i da se ne izlaže tretiranio seme sunčevoj svetlosti jer i tad bakterije stradaju, znači na njivi pomešaš seme sa nitraginom i u roku sat vremena ga potrošiš, ako prenoći ponoviš postupak. Što se tiče kvržica na korenu njih ima mahom stalno bez obzira na tretman semena ali je pitanje da li su u funkciji te kvržice.Na ovo pitanje treba neko stručan da odgovori, ja lično tretiram biofor nitraginom.

posejao sam soju prekjuce ,sorta balkan ,na 3 cm izaslo 50 kg po kj..Dali je trebalo gusce sobzirom da je slabija klijavost?

posejao sam soju prekjuce ,sorta balkan ,na 3 cm izaslo 50 kg po kj..Dali je trebalo gusce sobzirom da je slabija klijavost?
И мене мучи та клијавост. На мојој сејачици најмањи размак је 3,2 центиметра и баш сам се ових дана добро замислио како ће то изгледати кад никне.
Балкан је крупно семе па га баш буде око 50 килограма по јутру за препоручене вредности склопа али неке друге сорте са ситнијим зрном иду и испод 45 килограма. Препоруке су око 450000 зрна по хектару.

Mil koji doradni centar je pakovao?Moju je pakovao doradni centar u Srbobranu.Kod drugara je seme iz PIK Bečeja i ono je raj za oči kada otvoriš džak dok kod ove moje treba jednu za pod jezik.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh