Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mityoo 50-60 mahuna (ja bih potpisao da svake godine imam taj broj mahuna) nije malo po stabli ako je sklop biljaka dobar, sa tim brojem mahuna se ostvaruju odlični prinosi ako nalije do kraja zrna.Jeli ta parcela blizu Tise?
Nije pored Tise, ali je pored vode... Zove se "Budžak" Inače na takvoj soji sam pre par godina imao i preko 100 mahuna..

Slozicemo se da pored djubrenja (po analizi), odsustva korova i medjuredne kultivacije (u ovo sam ubedjen da doprinosi kondiciji biljke i bolje apsorbcije vode u zemljistu) osnovni cinilac prinosa je voda. E sad kad smo dosli do vode imam pitanja.
Koliko ste imali najbolji prinos i sa kojom sortom? Kao i jos bolje pitanje je da li je neko zalivao soju i koliko je uspeo da poveca prinos u odnosu na parcelu koju nije zalivao? Da li ste imali pad prinosa na sledecem usevu usled zalivanja?
Nadam se da vam nece biti tesko podeliti iskustvo sa auditorijumom na forumu.

Evo ja danas postavio top i samo što sam uključio krenu da grmi i sjeva , ja se uplašim i odem kući , kiše naravno ništa . Sutra svetac pa prekosutra nastavljam . Inače do ove godine nisam zalivao soju , a ove godine jednom onako površno , pomalo i sada apsurdno : soja koja nije zalivana ima tamniju boju i višlja je od one zalivene , ali zalivena ima više majmuna .

Dedukcijom dolazimo da je broj majmuna po jedinicnoj biljci ono sto mi treba da naplatimo :osmeh:
Momo pribelezi sa koliko si l vode zalio. Kasnije da mozemo uporediti kolicinu vode sa porastom prinosa.

Pričo mi čovjek što je radio u kombinatu gdje imaju centar pivot i kad su zalivali soju zaključili su da je bolje namjestiti veću brzinu kretanja , odnosno da soja više voli više puta zalivanje po manju količinu .
Za kukuruz znam da je suprotno , najbolje napraviti jedan potop biblijskih razmjera nego više puta po manje . Ako je moguće 50l po kvadratu kukuruz može vratiti iz mrtvih a drži ga jako jako dugo , dok 3 puta po 15l slaba vajda , ponovo se uvrne nakon dva tri dana vrućine.

Zalivao sam ja 2006 na 50a sa cevima za zalivanje povrca,.
Zalivena u tri navrata po 2.5 sata sa moravinom pumpom , e sad koliko je to vode po kvm ne znam.Na strukovima je bilo i po 95 mahuna koje su skoro sve nosile po tri zrna.
Sorta Balkan , prinos 2550 kg JUS-kvaliteta , predato u lokalnu uljaricu u razmenu za soj.sacmu.

Soja voli rosu.Naj bolji rod soje je bio kod nas u blizini dunava(naj veca isparenja,naj veca jutarnja rosa)Bac, Vajska, Plavna, Novo Selo, Bodjani...Sve soje su pretrpele veliku stetu prilikom velikih vrucina(period cvetanja),a pogotovo vrucih noci 3,4 noci +27,i susnoga perioda.Ova da nazovem(bar u mome kraju)kisica 2-3 l. moze pomoci jos
mozda samo Soji kasnim sortama.Za kokuruz bojim se da je zadnji voz ili pak vec kasno....
Velicina soje-visina stabljike nije merilo prinosa,vec broj mauna( razgranatosti same biljke),spratova nalivenosti mauna,...
Prva slika,soja visine 70-80 cm ima duplo vise mauna,nego soja na drugoj slici visine 120-130cm.
2-019.jpg
[/IMG]
2-027.jpg
[/IMG]

Po mom misljenju da je sejana na 45-50 cm vec bi odavno sklopila redove,sacuvala i to malo vlage sto je bilo u zemlji i zasigurno veci rod.To vazi samo za extremne godine, inace su samo nijanse u pitanju

Kod mene soje sejane na 50cm podgorevaju u fulu ove sejane na 70 se dobro drze,zao mi sto nemam sliku mojih jos uvek se zeleni u fulu nadam se nekom osrednjem prinosu.

Juče spremio , a danas samo uključio jedan ciklus zalivanja sat i po , dva. Pošto je svetac sutra ću nastaviti . U fazi je tek formiranja "majmuna".

[video=youtube_share;STTNOC9WkfY]http://youtu.be/STTNOC9WkfY[/video]

Za nedelju dana će sve iz prve grupe zrenja ovako da izgledaju kao valjevka (valjevka 0 grupa).Srećom pala joj malo kiša pa će valjda malo bolje naliti zrno.Valjevka će se prva ovrći u ataru pa će se znati i približni prinos za ovu godinu.

Danas bio malo u obilasku. Soje se jos uvek drze prilicno dobro. Slazem se sa Mindjusarom da jos uvek moze biti 2 tone / KJ ako pokisne posteno

cicmoric od 2t nema ni u snu,budimo zadovoljni ako bude 500kg i presrecni.ljudi pa kukuruz nece roditi 2t a ne soja.

a pojedini kazu da ako padne kisa imace 2t po kj
ne sekiram se sto sam je sejao vec sto lazem matorog da je kukuruz na toj i toj parceli a ono sojaaaa.

Pre tri nedelje kada sam napisao da postoji mogucnost da bude 2 tone/ KJ. Mnogi su verovatno mislili da cici s.re a neki su se i salili na moj racun

kisa o kakvoj sam mogao samo da sanjam je pala, pa evo slika sa danasnjeg obilaska

344wen6.jpg

Na donjoj slici se vidi kako je soja posle kise od preko 100 litara podivljala. Za nekoliko dana je porasla 15 - 40 cm i pojavilo se jako puno novih mahuna, cvetova i novih listova. Brojao sam na nekoliko biljaka i na gornjih 30 cm nasao 30 -50 novih mahuna a soja i dalje raste posto iz dana u dan izlaze novi listovi i cvetovi na vrhu.

2qar2pu.jpg

Sve je to u redu ali šta bi bilo da nije palo tih 100+ litara kiše kao recimo ovde kod mene i uopšte u okruženju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh