Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sejem na 70,ima finih bočnih grana sa mahunama na njima.Visine su do pojasa i sastavljene,ne vide se redovi.Znam da to sada nije nikakvo merilo jer će tek vaga pokazati ali mogu barem da se nadam da će biti pristojan rod.

Obišao sam danas njive i na nekim njivama mi je soja počela da vene. Ima do 5% potpuno uvenulih biljaka, bez i jednog lista, sa stablom koje je skoro potpuno žuto. Još jedno 30 tak % biljaka će u tom stanju biti da par dana.

@dukej Da li se to dešava na uzglavnicama ili po njivi. Ako je po uzglavnicama preporuka zaštitara, sa kojim sam juče pričao, je prskanje insekticidom (bilo kojim), pošto to hoće da izazovu grinje. Na ovaj način se sprečava širenje na ostatak njive.

Dešava se po celoj njivi, i po mom mišljenju to je isključivo zbog suše. Imao sam ranije napad tog pauka i znam kako to izgleda, i ovo sad nije to.

Moje njive su u najlošijem delu srbobranskog atara, zemlja je višlja, lakša i poroznija, i ima manju mogućnost čuvanja vode u odnosu na druge delove srbobranskog atara. (Npr. komšija mi kaže da on u mom delu atara ore sa Rusom u jednoj brzini većoj nego npr. na njivama prema Sirigu.) Do pre petnaestak dana i moja soja se držala odlično, odlično je izgledala i naspram kukuruza je bila pravo iznenađenje za mene. Međutim kako kiše nema pa nema, počela je da stagnira i nazaduje (npr. bila je skoro sklopila redove na 70 cm a sad to ni blizu nije, smanjila se), dok se u drugim delovima atara još uvek solidno drži. Za celo trajanje ovog ciklona mi smo dobili 9.5 l kiše (prvo 5l i posle dva dana još 4.5l) i soja se malo povratila u život, tj. stalo je to ubrzano propadanje. Samo mislim da to neće trajati dugo i da će se ponovo nastaviti kad udare visoke temperature.

Deficit soje ce sigurno biti i to je sad svima jasno kao dan. Najjaci proizvodjaci soje (Vajska, Plavna, Novo Selo, Bodjani) ce ove godine pretrpeti i najvecu stetu jer je kod njih i najmanje kise palo. Vidm danas cena ode jos gore, ali je i to dzaba kad na nekim parcelama nece preci 700-800 kg/kj.

ja sam vise za setvu 45-50, bas zbog susnih godina,jer bolje drzi vlagu,ranije zatvori redove i zaustavi rast trave,a sto se tice prinosa to je uglavnom isto.

Soja, sejana 03. 05. zitnom sejalicom, ima kao nekakve mahune, ali su za sada prazne, nadam se da ce se napuniti uskoro, pre 10 dana bili su samo cvetovi.
soja-1.jpg

soja-2.jpg

Valjda ce biti oko 1000 kg po kj

spartanje1.jpg
[/IMG]
spartanje2.jpg
[/IMG]Soja sejana 29 aprila Balkan je u pitanju trece spartanje ove godine ,pojavila se po koja ambrozija reko ajd da probam da ospartam dosta je velika soja ali eto uspelo mi je,da nije rusa i grbavog mosta radila bi motika:haha:

280720121000.jpg

Iz današnjeg obilaska.105 mahuna na ovom uzorku.Veći deo mahuna ima po 4 zrna a ostatak po 3.Fali joj samo jedna dobra kiša.

Maticu jer si brojao i ove lubenice.......salim se ,ja nisam brojao bocne grane samo glavno stablo i nema vise od 17-18 mahuna doduse ima i po neka prazna,zaboravih da napomenem da je balkan ali ima dosta i lista koji je uzutio a i napad grinja je poceo....

Njih sam preskočio.Na slici se ne vide lepo mahune a i slikao sam nakom dečije ofanzive na uzorak pa je ostalo šta je ostalo.

Matiću koliko je najbliža druga biljka do tog uzorka pošto ako je sejana na 3-3,3 cm biljka od biljke i sklop dobar nema šanse da svaka biljka ima taj broj mahuna jedino ako je retka?

I koja je sorta? Koliko ja znam samo se Dukat toliko grana a da bude u normalnom sklopu.

Hitno pitanje ! Dakle kreno danas da oprskam soju koja je najkasnije sijana , basagranom. Ima poponca i onako osrednje ambrozije (možda i prerasle) . Kad sam došo u njivu iznenadilo me da je soja odjednom tolko porasla i iscvjetala prilično . Prešo sam samo 30ak metara baš da vidim i vratio se . Dali bi oštećenje soje bilo zanemarljivo i da ipak oprskam ili da ne rizikujem . Inače u osrednjem je stanju , što je za ovu godinu i dobro , a i cijena je dobra pa se mislim. Visina joj je oko 30-40cm , redove od 70 cm još nije ni izbliza sklopila al već cvjeta.

Sorta je Galeb.Sejano je na 3.5cm međuredni razmak 70 cm sa 45 k.g po k.j.Nije retka.Dođite da vidite,nema laži nema prevare.Uzorak je iščupan nasumično,nisam birao niti brojao koji ima najviše da bi ga slikao i pokazao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh