Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i moje tuge.Na stabljici po 12-13 mahuna, a ima i stabla bez i jedne.Izgleda da će ceo rod sa 1,5 kj, stati u auto-prikolicu.Rubin sejan 26.04.

Evo i moje tuge.Na stabljici po 12-13 mahuna, a ima i stabla bez i jedne.Izgleda da će ceo rod sa 1,5 kj, stati u auto-prikolicu.Rubin sejan 26.04.
Bice jos dobre soje i dobrih godina, posto ti je linija zivota na saci dugacka:osmeh::ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 22:09 ---------- Prethodna poruka je at 14:56 ----------

Muke ima svugde ove godine ,ovu sliku sam slikao veceras, mislim da tema soja vise zasluzuje ista njiva ista agrotehnika jesenas zaorano 150kg 8x natura nesecam se koliko ostali elementi + 20% sumpora samo na prolece umesto uree kan 100kg sve na kj a rezultati govore sami za sebe.
14tagy.jpg

11ki907.jpg

Kod mene pocela na nekim delima da popada lisce od dole,neznam sta je razlog kad soja izgleda perfektno i sad je poceo da puni zrno,inace ima oko 30-35 mahuna po stablu

Obišao sam danas njive i na nekim njivama mi je soja počela da vene. Ima do 5% potpuno uvenulih biljaka, bez i jednog lista, sa stablom koje je skoro potpuno žuto. Još jedno 30 tak % biljaka će u tom stanju biti da par dana.

Izvestaj sa terena,slikano malo pre 15.00h.
2-001.jpg
[/IMG]maune prazne...
2-029.jpg
[Neznam odakle joj snage da bude ovako zelena.
Juce covek ispresovao 2kj soje za ishranu stoke.

o7w1g4.jpg

Evo i moje soje, u mahunama ima zrna zasada pljosnata da je bilo vise kise od 9l zaokruzile bi se no videcemo

poslije dugog čekanja kiše, koja naravno nije došla, kad nije došla u ovoj cikloni sigurno neće skoro, počeo sa navodnjavanjem soje, vjerovetno joj neće baš puno pomoći, trebalo bi više vode da baci top, ali pošto je dovodna cijev 50mm, bude oko 10-12l po m2
dsc01029-small.jpg

dsc01032-small.jpg

Iz danasnjeg obilaska atara napravio sam malo poredjenje.Kisa nam nije padala u celom ataru :udri: a i velike su razlike u kolicinama padavine no,bitno da je pala.Prva slika soje je sejana sa zitnom sejalicom sa dobrom agrotehnikom (nije moja njiva)a onaj broj dole je broj mahuna koje sam izbrojao na biljci koje imaju zametak zrna i koje ce posle ove kise nadam se i napuniti i formirati ta zrna a izgleda ovako:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
sledeca slika je soja sejana na 50 cm medjurednog razmaka sa ful dobrim djubrenjem,zastitom i svom agrotehnikom,inace nije moja soja, vec jednog uzornog i vecini poznatog domacina iz Beceja:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Sledeca je moja soja sorta Valjevka medjuredni razmak 50 cm:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
takodje moja soja sorta Galina medjuredni razmak 50 cm:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
I zadnja mi je sorta Sava takodje na razmaku od 50 cm:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Moje misljenje je da cu ja imati na svojim njivama neki prosek od 900-1200kg soje na jutro.A sta ce ostalima iz ovog mog ogleda roditi prenecu vam nakon skidanja useva.Kakva su vasa misljenja?

Soje su bas niske, to jest male. To je prvo sto bi primetio. Kod nas su i za gotovo metar vislje, ne svuda, ali su podosta vislje. E sad broj mahuna je kakv takav je i bitno je da nalije. Ja se iskreno ni kod nas ne nadam vecem prinosu od tog sto si ti naveo.

Komsija, @Spajki ako toliki prosek bude koliko si rekao bice dobro.U Medenjaci i Perlek i ostali ritovi moze biti ,a one sa slika nije sigurno.Daj boze da bude, ondak ce i ovde biti barem toliko .

qoc4s7.jpg

Sa koliko kg/ha 3*15 smem folijarno da prihranim soju pocela da puni mahune pa da joj pomognem posto kise zasad nema?

Ako urea sme 1% na prskalicu to je 4,4 kg na 440l, 4,4kg * 44% = 1.9 kg cistog azota po prskalici, preracunato za mesavinu to dodje ~12kg 3*15 za istu kolicinu azota po prskalici. Da li je ova matematika ok ili sam nesto pogresio, kakva su vasa iskusta sa otopinom 3*15?

@mijat po mom misljenju sad je vec kasno sa takvim stvarima ,no ovde uvek ima pametnijih sto nije lose .Sa3x15 u mom kraju se neprska , a ni sa ureom .U ono vreme kada cveta nije lose prskati sa folijarnim djubrivima +bor. Sada samo kisa ili zalivanje pomaze .Toje moje misljenje, mozda neko misli drugacije njegova volja.:ppozdrav:

Obišao sam danas njive i na nekim njivama mi je soja počela da vene. Ima do 5% potpuno uvenulih biljaka, bez i jednog lista, sa stablom koje je skoro potpuno žuto. Još jedno 30 tak % biljaka će u tom stanju biti da par dana.
Konsultuj se sa nekim zastitarom grinja ili crveni pauk hoce da izazove tako nesto.

Kod mene valjevka počinje da žuti tako da vršidba oko 10-15 avgusta ima da počne a što se tiče prinosa daj bože da bude 1000kg po kj.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh