Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo soje iz susjednog sela tretirne totalom:

28s29dz.jpg

hvala mindjušar na utješnim riječima, nadam se da ća ipak nešto biti od toga, jer kasno je sada za presijavanja, vidim da si i ti svašta prošao sa sojom, kažeš da će kasniti prinos a ko zna koliko će biti smanjen

I u BiH je zabranjena GMO soja koliko znam. Jedino ako ima svoj ekstruder pa da je preradi.

@jol
Pre nego sto odogovori mindjusar da je kazem svoje skromno misljenje. Soja voli vodu, 2010. kad su bili poplave, najbolja soja je bila na delu gde je bilo zdravo mokro (tako reci blato da nisi mogao nogom da stanes). Nisam primetio neku razliku u prinosu dela na visokom terenu i dela u dolji koji je neko vreme bio pod vodom, cak naprotiv, deo u vodi je bio opasno nacickan maunama....

bojcetic slažem se da soja voli vodu, samo sada dolazi topliji dio ljeta, pitanje je koliko će biti padavina, i koliko joj treba sada da se regenerira, bila je u početku cvatnje i redovi samo što se nisu zatvorili

@mindjusar
Jasno mi je da je dobila leda. Ako neka biljka ima moc regeneracije to je soja. I kod mene je bilo ostecenja, ali kad smo dosli kombajnom, nisam primetio neku razliku u prinosu, samo je porastom bila manja, ali nekako su sabijeniji bili listovi. Nisam brojao listove :haha: ali je vrlo moguce da je imala slican broj listova kao soja koja nije dobila ni gram leda.
I to moram da uradim dogodine :osmeh: Ovaj forum me je zainteresovao, tako da sam prvi put prosle godine merio masu jednog klipa kukuruza i dobio zadovoljavajucu procenu prinosa. Brojao mahune na nasumice izabranoj biljci soje, samo gledam sta cu sledece da radim. Ne smem ni da kazem u selu sve mislice da sam skrenuo :osmeh:

@jol
Videces na kraju. Samo da te posluzi jedna dobra kisa u avgustu, imaces ok prinos, kao i normalna soja. :ppozdrav:

jol,nemoj se samo jediti,kad krene možda ako ima murtonika kod vas,pa poprskaj,i na'rani svinje i ništa nediraj,ali dok nekrene BAŠ NIŠTA NEPIPAJ

bojtecic tome se i ja nadam, da se poklopi nekoliko kiša u 7 i 8 mjesecu, naravno ne kao ova sinoć:osmeh: i možda to ipak nebude strašno za gledati kao danas:ppozdrav:

Ne ponovilo se ovo što je sinoć prešlo preko BiH i Hrvatske, pratio sam ga "uživo" na radaru a potom je taj front prešao i preko mog kraja. Ovdje nije bilo grada (padala je ekstremno jaka kiša više od pola sata) ali je npr. u Tuzli i okolini bukvalno samljeo sve živo.

mindjušar tako i planiram, kad malo krene poprskati ju sa nečim za prehranu preko lista, ima i tog murtonika, a i ponovo ići u kultivaciju pošto će se ovih dana stvoriti beton u njoj, jer pljusak je bio oko 35l u pola sata

---------- Poruka napisana u 21:57 ---------- Prethodna poruka je at 21:52 ----------

Ne ponovilo se ovo što je sinoć prešlo preko BiH i Hrvatske, pratio sam ga "uživo" na radaru a potom je taj front prešao i preko mog kraja. Ovdje nije bilo grada (padala je ekstremno jaka kiša više od pola sata) ali je npr. u Tuzli i okolini bukvalno samljeo sve živo.

i ja sam pratio "uživo" preko radara, i čak oni koji se malo bolje kuže u te snimke kažu da nikad tako nešto nisu vidjeli, taj crni dio u središtu tog oblaka, i vidio sam da je u BiH još više taj oblak zahvaćao, stvarno strahota

mindjušar tako i planiram, kad malo krene poprskati ju sa nečim za prehranu preko lista, ima i tog murtonika, a i ponovo ići u kultivaciju pošto će se ovih dana stvoriti beton u njoj, jer pljusak je bio oko 35l u pola sata

Tako je,špartanje čim može,4kg/ha murtonika sa 200l/ha vode i da te Bog vidi,i HOĆU IZVEŠTAJE

Kolege jel imate neki savet za prehranu soje ?
Cuo sam se sa caletom kaze da je moju ocistio i da je sad kako dolikuje,sutra idem kuci zadesilo se i viska koji dinar pa bih da uradim folijarnu prihranu na kolicinu od 1ha ili 2kj svejedno...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh