Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se podsetimo,ovako je izgledala 31.05 kad ju je led sredio.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Ovako izgleda danas.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
A evo i slike kako se oporavlja soja posle overdoze Habit-a.Leva strana nije predozirana,desna jeste.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

---------- Poruka napisana 17-06-12 u 13:15 ---------- Prethodna poruka je 16-06-12 at 22:52 ----------

Da li ste imali ili imate iskustva sa pojavom tripsa u soji i koliko je on opasan?Trenutno ga imam na jednoj parceli cini mi se da je u fazi sirenja e sad sta raditi?On sisa lisce,pocinje da se uvrce i da se susi samim time smanjuje povrsinu zelene mase preko koje biljka vrsi fotosintezu tj zivi.Sta ciniti?

Pa koliko znam dok sam radio duvan trips je jako opasan kao prenosnik raznih virusnih oboljenja a manje nanosi direktnu štetu .Tako je valda i u soji.

Ja sam imao jedan problem prosle godine parcela od 4 jutra,na 3 jutra su se uvrtali listovi do tog zarazenog kako vec da nazovem dela komsija je imao psenicu a jedno jutro do kukuruza do drugog komsije kao da je neko nozem odsekao soja ekstra bujna.Konsultovao sam se sa nekim zastititarom i rekao je da su grinje u pitanju.Ima neki preparat za prskanje zaboravio sam koji je naziv nesto mi bilo skupo i odustao sam.Sumnjam na previse gustu setvu prosle godine jer je susa bila i tu gde se uvrtala soja setva je bila nekih 30 % gusca a gde sam smanjio setvu tj.to jedno jutro do komsijskog kukuruza mnogo lepse je izgledala bez uvrtanja.Medjutim u zetvi nije nesto posebno uticalo na rod.Ove godine mi se jednom delu opet to pojavilo ali na skroz drugom delu atara.

Kod mene u svakoj parceli poneki donji dobiju pege suše se i padaju.:sta:Predugo je bila u vlazi hladnoći pa da to nisu ti donji kao posledica te nepogode

Stevo grinje napadaju soju kad su ovako velike vrućine i traju više dana a napadaju uglavnom krajeve njiva (vratine ), odatle počinju i šire se dalje u dubinu parcele a napadaju njive koje su pored prometnih puteva (asvalta, glavnih drumova u ataru), zaštita ide mahom u dva puta (razmak između prskanja 7-10 dana) sa preparatima na bazi akaricida i to samo zaražena mesta i oko njih.Što se tiče prevrtanja lista tako se ona brani od visokih temperatura kao što se kukuruz uvrće.

Nikola to što ti žuti donji red listova soje je zbog padavina i isparavanja zemlje (skuvana) i zbog herbicida jer su ti listovi najviše dobili hemije a to nije ništa, bez sekiracije.

Danas ce zarazeni deo biti tretiran preparatom Lanate 90,pa cemo posle videti da li ce se to jos siriti ili ne.

Moja soja slikana pre 2 nedelje,a nedeljak dana posle prskanje harmonijem i pulsarom. Jedan deo njive je imao svega,dok je drugi imao samo sirak i to u izobilju.

A ovo je ista ta soja samo u subotu slikana,sto bi rekao moj zemljak "PISTA" kako je cista,kad su se korovi osusili prospartano je i malo su presli motikom gde je bilo sirka da ne strci izvan soje.Sad soja nije najbolja,ali je meni dobra i konacno sam zadovoljan.Ono sto nije jasno ni meni ni caletu je da ima nekoliko redova(svi na istoj njivi,ista agrotehnika,isto seme) koji su dosta losiji i slabiji od ostalih ... jel zna neko sta bi moglo biti to ?
Inace iduci put ce dobiti folijarnu prihranu za 10-ak dana kad odem kuci jer mi se sad jos cini mala tj bilo bi dosta rastura prihrane po zemlji.

Ovo je tih nekoliko redova skarta u sred njive.

Preklop hemije od prosle godine (zemljisne), ili si ove godine kad ste prskali tu oprskao duplo.

Najverovatnije preklop, kao sto clan bojcetic kaze .Ja sejem na45cm i uvek ima preklopa (posto su uski redovi) i ako se radi sa harmoni primeti se u vidu bledje boje i malo zaostajanja u rastu ali kasnije se izgubi razlika

Nemoguce da je preklop jer cale strogo pazi i da je preklop bio bi red-dva a ovako ima vise komada,jedino ako je ostalo od prosle godine kad nisam ja radio. Nije ni u razoru par redova je dalje od razora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh