Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dali je soja prvi put na toj parceli ? Ima li kvržica na korjenu? ;Jeli godina sa dosta padavina ( a jeste) ? = u vezi dodavanja azota
Potrebe za Kalijumom su najveće u fazi od cvjetanja pa nadalje ali kako ga sada spustiti u korjenovu dubinu
Ako je visok ph trebalo bi dodati željeza Fe  pogotovo ako je manja populacija biljaka a veća vlaga.

Soja u početku koristi azot iz zemljišta a kasnije (oko 3 troliske)počinje koristiti azot iz atmosvere i vraćati ga korenov u sistem,tako da je svako djubrenje azotom ako nije u startu po meni besmisleno.Soja je naj češće žuta zbog nedostatka sumpora ili Fe.pa joj se može pomoći donekle folijarno.

Spasoje može biti žuta zbog nedostatka Fe , ali samu u zemljištu sa visokim ph , a kod nas gdje je najčešće kisela zemlja , to je najčešće zbog manjka ili nedostupnosti azota ili ko što kaže mindjušar manjka kalcijuma.

oswmbs.jpg

Trska presla sa komsijske njive ,i enoje boluje od kletoxa

Danas sam prskao soju sa Kletoxom, pa sam uslikao sa uvratina.
Sorta Viktorija, sejana na međuredni razmak 70cm.
fotografija0181.jpg

@branko
Poznat mi predeo, da nije to na glavnom putu St. Pazova - Indjija, sa leve strane iz pravca St. Pazove kad se ide?

Uglavnom je nema, osim u redu gde sam se zabrojao prilikom prskanja.
Ionako svakog leta moramo malo da "protrčimo" po soji da secnemo trave koje su ostale.

Posto sam prvi put ove godine posejao soju,pa nemam iskustva,prska li se ona od plamenjace,nesto mi moj zastitar govori da treba,a ja to ovde nisam nigde procitao.

mindjušar vidi kome ni led nešteti baš puno:osmeh: ako je negdje ostao neki korov sad se dobro vidi
dsc00935-small.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh