Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razlozi mogu biti samo lične prirode,bolje objašnjenje ne postoji.

Ja je isto sejam na 70 samo zato što nemam mehanizaciju za 50 a i neisplati mi se suzivati sve na 50 zbog par jutara soje...

važno je da bude zdravo i to je to
A sta kazete na ovo:
Share
Brazilski farmeri tuže Monsanto

isprekidana_linija_vesti.png
utorak - 05.06.2012

brazil-monsnto-gmo 198.jpg
okvir_vest_sadrzaj.png

Pet miliona brazilskih farmera podnelo je tužbu protiv američke kompanije Monsanto koja se bavi biološkim inženjeringom, tražeći čak 6,2 milijarde evra odštete.

Po njihovim tvrdnjama, proizvođač genetski modifikovanog semena uzima tantijeme za useve za koje nepravedno tvrdi da su njegovi.

Po rečima farmera, Monsanto godišnje nepravedno ubire ogroman profit širom sveta na osnovu tantijema na “ponavljane” žetve. “Ponavljane” žetve su one koje se dobiju sađenjem semena iz prethodne žetve.

Dok je praksa obnavljanja žetve na ovaj način poznata od pamtiveka, Monsanto zahteva naplatu sa svih useva dobijenih iz genetski modifikovanog semena koje je on proizveo. Zbog činjenice da je genetski modifikovano seme patentirano, Monsanto ne samo da naplaćuje tantijeme prilikom kupovine semena, već nastavlja da uzima dva odsto od svakog sledećeg useva.

“Monsanto dobija novac prilikom kupovine njegovog semena. Zakon daje pravo proizvođačima da razmnožavaju seme koje kupe i nigde na svetu se to ne plaća”, objašnjava Džejn Bervanger, pravnica koja zastupa zemljoradnike iz Brazila.

Međutim, Monsanto zahteva da kad farmer jednom kupi njegovo seme, mora neprestano da plaća taksu – bezuslovno.

Brazil je drugi na svetu po prozvodnji sojinog zrna, koje može da se koristi u najrazličitije svrhe, od ishrane životinja do bio goriva, a potražnja za ovim zrnom raste širom sveta.

Genetski modifikovana soja prvi put se ilegalno pojavila u Brazilu tokom 90-tih, kada je prokrijumčarena iz susedne Argentine. Danas, kada je upotreba genetski modifikovane soje dozvoljena na brazilskom tržištu, čak 85 odsto useva brazilske soje je genetski izmenjeno.

isprekidana_linija_vesti.png
Izvor: Capital.ba

Razlozi nisu lične prirode kao što neko navodi.Sejali smo je na 50 pa se vratili na 70.Setvom na 70 dobijaju se bočne grančice koje nose rod a samim tim i par procenata veći prinos.Probajte,eksperimentišite malo pa ćete videti šta i kako.

Moja soja ovako izgleda:
fot0905.jpg

A ima takve flekove sa muharikom ,moze to uspesno unistiti , ili nece moci herbicid uspesno da dodje do muharike
fot0909.jpg

Slazem se ja sa vama da se vise grana, ali to je normalno jer ima vise mesta. Ja se vise plasim kad zasuzi a redovi jos nisu sklopljeni. U dobroj godini je svejedno na koji medjuredni razmak se seje u susnoj godini ipak mislim da je za nijansu bolje na 50cm. :cao:

Slazem se ja sa vama da se vise grana, ali to je normalno jer ima vise mesta. Ja se vise plasim kad zasuzi a redovi jos nisu sklopljeni. U dobroj godini je svejedno na koji medjuredni razmak se seje u susnoj godini ipak mislim da je za nijansu bolje na 50cm. :cao:

Ako nema padavina, rod će biti manji i jednoj i drugoj. Treću godinu sejem na 70cm i nisam primetio da je rod "drastično manji" zato što kasnije sklopi redove.

Naša soja. Posejano je 28 kg semena po kj. Za sada najbolja u okolini, po mojoj proceni. Sutra prskanje od sirka.

---------- Poruka napisana u 22:33 ---------- Prethodna poruka je at 22:29 ----------

Nema greške. Sorta trijumf sa tavana, 99% klijavost. Prosle godine rodila oko 22 metera, pretprošle oko 28. Ove ćemo da vidimo. Za sada je naš favorit.

Moja soja koja je presejana 27.05. ponovo ne valja, svu su je pojeli golubovi, 0,5 kj ce ove godine da se odmara zemlja.

Moja soja koja je presejana 27.05. ponovo ne valja, svu su je pojeli golubovi, 0,5 kj ce ove godine da se odmara zemlja.

presej je ponovo jos uvek nije kasno ako bude dovoljno padavina, a ako ne bude onda ce podbaciti i one koje su sejane u redovnom roku. Sav reskir ti je 25-30 kg semena i malo nafte.......maltene nista ne gubis ako posejes

---------- Poruka napisana u 18:44 ---------- Prethodna poruka je at 18:43 ----------

Nema greške. Sorta trijumf sa tavana, 99% klijavost. Prosle godine rodila oko 22 metera, pretprošle oko 28. Ove ćemo da vidimo. Za sada je naš favorit.

posejao sam i ja ove godine prvi put Trijumf i lepo izgleda za sada. Na istoj je parceli sa Rubinom i Balkanom pa cemo videti razliku.

Interesuje me jedna stvar: Ako je posejan isti dan kao Balkan koliko dana se vrsi kasnije?

---------- Poruka napisana u 18:47 ---------- Prethodna poruka je at 18:44 ----------

Dobro je sigurno,imam i ja toga,kupovni TRIJUMF i SAVA, bilo sitno k'o biber

Imalo smo "fabricki" Trijumf seme i nije bilo sitno. Mi smo posejali oko 57 kg / KJ ali je klijavost po deklaraciji bila samo 70%
______________________________________________________________________________________________________________

na 50 ili 70 cm? Pisao sam vec jednom o tome ali je to davno bilo pa mnogi nisu ni citali ili su zaboravili. Kod nas 99% njih seju na 50 cm. Mi smo poceli da je sejemo prvi na 70 cm i tako smo radili 5 godina. Prve 4 godine nije bilo nikakve razlike u odnosu na ostale proizvodjace koji su je sejali na 50 cm ali zadnje pete godine smo za 1/3 imali manji prinos nego oni. Razlog: Bila je dosta susna godina ali je krajem juna pala kisa od 30 litara. Soje koje su bile na 50 cm su zatvorile redove i dugo jos zadrzale tu kisu koja je pala a kod mene na 70 cm nisu bili zatvoreni redovi i posle nekoliko dana je zemlja bila ponovo suva kao da nije ni pala ta kisa.

Kada bi znao da ce biti dovoljno vlage sigurno bi sejao na 70 zbog lakse obrade ali posto to neznamo sigurno cu je sejati na 50 cm jer je rizik manji

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh