Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kukuruz-soja-2012-006.jpg
[/IMG]
Ovo je moja soja sejana na 70cm
A evo i moje soje sejane na 70 cm, i to slikana dva najslabija reda gde je razor...

wike8g.jpg

Evo i moje soje, u pitanju je sorta Sava:
2zivo0g.jpg

9px7qe.jpg

A ima i mesta di je ovakva:
11h3nyw.jpg

vql2qf.jpg

A evo i kako izgleda njiva gde mi je požutela:
21abypj.jpg

Pitanje za iskusne: šta se ovoj požuteloj soji dešava? Napominjem da je ovo isto seme, isti dan sejano, od hemije smo išli 1 l Pulsara i 10 grama Harmonija po hektaru u split aplikaciji, razmak između tretiranja je 7 dana, predusev kukuruz. Soje sa prve i poslednje slike su sa parcela koje su jedna preko puta druge, isto seme isti dan sejano, isti predusev, a na prvoj slici (prvoj njivi nigde nije požutela), a na ovoj poslednjoj (kao sto se vidi) samo u ovom bregiću...

Šta ovde da činim? Da li je u pitanju neka bolest ili hladnoaća ili šta već, zna li neko?

@Shale................ To se redovno desava u jednom delu naseg atara. I ove godine sam vidjao soje zute kao limun. I meni se desavalo ali vise NE posto vise ne sejem soju u tom delu gde se to desava. Soja pozuti uglavnom na bregovima kao sto je slucaj i kod tebe. Pokusavao sam sa folijarnim djubrivom ali nista ne pomaze. NIJE herbicid u pitanju jer se desava i na neprskanim sojama i ne zna se sta je uzrok. Jedan covek je nosio zemlju na analizu samo iz tog dela njive gde je pozutela soja i rekli su da je sve u redu sa zemljom. Uglavnom tamo gde je sada zuta racunaj na jako mrsav prinos. Prosle godine na jednoj parceli i prinos mi je bio 1300 kg/KJ gde je prethodno pozutela.

Vidi se na donjoj slici da je soja bila "gotova" 8 avgusta. Napominjem da je susa iskljucena posto je palo 80 litara kise ( za jedan dan ) nedelju dana pre snimka.

34ovfpw.jpg

Pa kod nas većina soja oko sela je žuta:sta:
Ja bi pre rekao da su ljudi šibali dobro hemiju jer svi prolaze pa da ne vide ljudi da nisu domaćini.
Inače i ja imam jednu parcelu koja ima jedno jezero slatine na sred njive tu bude kao što je cici napisao,list spržen i rod osetno manji.

Poslednji split za širokolisno,u čistim njivama pa sutra u špartanje

Picture067.jpg
[/IMG]
Picture064.jpg
[/IMG]

A tu su već i cvetni pupoljci,sorta SAVA

Picture066.jpg
[/IMG]

@Palika

I ja imam u tom ataru njivu ali kod mene tu nije bilo leda, tek tek malo ali zato pod selom, vazdusno mozda 5-6km od te tvoje njive je bilo katakriticno.

Prska se do početka cvetanja mada ljudi prskaju i za vreme cvetanja.Ako prskaš za vreme cvetanja gledaj da to bude u kasnim večernjim satima.

Sorta Balkan posejana 11 Aprila na parceli od 3.5 kj.
20120602201943.jpg

20120602201858.jpg

Istog dana, posejana ista sorta na parceli od 3kj. Sledi im prskanje za uskolisne korove. Bez spartanja.

20120603165450.jpg

20120603165539.jpg

20120603165643.jpg

Minđušar gde su vratine (uvratine, prekaje), nagažavaš komšije.

Inače lepo se radi, ja sam prvo špartanje završio.

Mi sejemo popreko da se ne ulazi komsiji al ima njih dosta plitkih koji to ne mogu da shvate.
ps. ne odnosi se na kolegu gore

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh