Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
shale@Moraš izvršiti analizu .Nemora značiti ako daš djubrivo da će ga biljka i usvojiti jer nedostatak nekog hem el. moze imati kao posledicu nemogućnost usvajanja N,P Ili K.Imam takvih parcela i izbegavam soju dok recimu neka druga kultura ide normalno.Čak se dešava da neka druga sorta soje ne bude toliko žuta.Kod mene tek od pola leta se malo zazeleni ali rod podbaci.

Tu je soja bila posledni put 2003 ili 2004 i bilo je poprilično roda. Od tada su se smenjivali kukurus,pšenica i repa i nikad nije bilo problema, čak je rod uvek bio odličan, stim da je repa ostala na celoj površini 2010 godine i zaorana je... Jedino da joj nešto odatle nesmeta, ali smetalo bi joj na cloj površini i ne sam tu...

Inače koje god soje da sam gledao u mom selu i da su na tako maloj uzbrdici, sve su požutele, jedino one koje su na apsolutno ravnom nisu....

Moj balkan (pre dest godina original) sejan 15 04 na 48cmX4cm slikana 1.06 , nicanje oko80% zekani momački radili i
sdc10970.jpg
do vršidbe to mu je što mu je.Što se žutila tiče kod nas se pojavilo posle onih prošlih kiša na bregovima u 3+ klasi zemlje.

Poslednja izmena:
@steco
Datum si verovatno mislio 1.6. :cool: Dobro izgleda parcela. Da li si primetio pad prinosa tokom godina eksploatisanja istog semena tj. ostavljanja od prethodne godine? Znam da je soja sorta ne hibrid ali ipak da pitam. :ppozdrav:

Ija sam se to uvek pitao? š ta to oni rade a da mi ne možemo.Kod sorata klijavost nebi trerbala da je povezana sa starosti.Ako bi vodili računa o odvojenosti parcela ,max .agrotehnici, kvalitetnom zrenju ,dobrim selektorima, i fungicidima,možda bi i mi proizvodili seme.@mindjušar .Ovo je ozbiljna zverka ima zube oštre ko žilete .Znam kakvi budu psi kad ulaze u jame.

@mindjusar jel to mravojed,ja ih dosad na njivi nikad nisam video sem ove to je vec treci,jedan je pregazen pored puta BPet. ka Rumenci i drugi je bio u mom ataru nisam mogo da verujem

Nisam do sada primetio ikakvu vezu između porekla semena i prinosa.U dosta slučajeva "original"seme je lošije selektovano nego moje.Kada je stvarno original dorada izdvojena su i krupnija zrna pa je potrošnja semena manja.Ja odvojim najčitiju njivu zakraj i smanjim obrtaje doba a povećam malo zazor korpe i to je seme.Pošto to bude obično najbolja njiva bude krupnije sema ,pogotovo balkan,pa je potrošnja semena malo veća.Uvek sejem zadnju reprodukciju!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh