Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja soja je oprskana sa herbicidima za širokolisnu travu u prošlu nedelju. Sad je na redu tretiranje protiv sirka.

Međutim, delom zbog dejstva Pivota iz kombinacije za širokolisni korov, a delom zbog hladnijeg vremena, sirak je sav nikakav, žut, sa flekama crvene boje, odnosno - nije u povoljnom stanju za prskanje. Ako dočekam da on dođe u kondiciju, a imajući u vidu vremensku prognozu za naredni period (hladnije vreme), može mi se desiti da mi soja postane već dovoljno velika za nekomforno paranje, pogotovo što treba dopustiti herbicidu za sirak da deluje minimalno dve nedelje.

Komšija mi predlaže da odmah oparam soju, i da potom dopustim sirku da ponovo krene iz rizoma pa da ga onda prskam pred samo cvetanje soje. Šta mislite o tome? Da li će do cvetanja soje sirak ponovo nići iz rizoma tamo gde ga je motika parača isekla?

Samo ti prskaj sad,ako ošpartaš nemožeš efikasno tući rizomski sirak,tj,onaj u redu će skoro da vlata,a onaj između što bi ga sad špartač isekao bi bio nedovoljno razvijen za prskanje,po meni sad ti je pravi momenat

Deo jedne njive koji je danas oprskan sa 65g/ha PLEDGE

Picture043.jpg
[/IMG]
U kojoj je fazi ta soja i da li si vec koristio pledge u soji? Ja sam mu video dejstvo u suncokretu,to je da ti srce stane,kako radi u soji?

Bićete u toku
Danas u obilasku video,da treba još nekih 10ha da prskam ponovo,krenula ambrozija,hibiskus,tatula,čičak,pepeljuga i sve redom opet posle kiše,pa i to razmišljam u ponedeljak da opičim Pledžom,pa šta Bog da,do ponedeljka bi već možda i za 80gr Dynoxa sve bilo veliko,a i ovo mi je jeftinije,a efikasnije,samo neznam dali da idem u Split,pa 50gr sad,a 30gr AKO treba pa za desetak dana,ili da idem kao ovo danas,65 g/ha i gas,ful doza je 80g/ha

Imao sam slučaj,da je u ovom uzrastu potukao led,a i da su zečevi obrstili,pa je isterala i rodila čak i više,naravno malo jeste kasnila,tako da ja nebrinem,jer sam pratio onomad bratovo,pa znam kakav je tok događaja,a i COBRA kad opali,laik bi rekao da nema od soje ništa,a ja sam par puta imao po pola njive tretirano sa Cobrom,a pola drugim,pa je posle ova opaljena prestigla neopaljenu,a sazrelo isto i ova i ona

I ovaj put je oprskan samo deo njive,9kj od 22kj,pa videćemo,bićemo svi u toku,prve slike stižu u ponedeljak,osim ako me kiša spreči

Palika nemam bas puno iskustva sa sojom i zastitom soje ali mi se cini da ti to puno komplikujes sa prskanjem,ustvari iz kog razloga ne ides sa Pulsar+harmony(simfony)za sirokolisne korove i posle sa nekim za sirak ako ga imas.Da li zbog psenice sledece god ili nesto drugo?

Kukuruz i pšenica su "trave" a soja dikotiledona biljka i nemaju nikakve veze. Kod paprike , paradajza, lubenica i sl kad bi se tražio prinos a ne krupnoća plodova nebi trebalo kidati zaperke nego pustiti da biljka bude žbunasta. kod soje je bitan prinos a ne da pojedino zrno bude krupno otud logika u ovom što mindjušar priča. nisam u tom iskusan al sam slušo priče da soja odlično rodi kad ju led polomi u ranoj fazi.

Rađena je soja već sa 2l Bentamark+10gr Promony+0.35l Rampa / ha,tako da promony nesme ići još jednom,Bentamark neće pomoći,a varijanta Pulsar+Dynox mi je skupa,iskreno,za sirak je oprskano krajem prošle,početkom ove nedelje

Sava:
15xkh6w.jpg

Juče folijarno oprskana sa ovima (na slici) jer je počela mestimično da žuti...
11jouqh.jpg

Da li vi gospodine vozite ili gledate okolo?Ako gledate okolo, onda niste bezbedni u saobraćaju kako za sebe tako i za okolinu!!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh