Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Momo najskuplje je najbolje ako BAŠ očekuješ navalu onda ti je moj savet ,na 1ha: 0.3l Pulsar + 40g Dynox + 5g Promony + OKVAŠIVAČ 0.15%,pa za 7-10dana (ne više od 10) opet sve isto,i naredni usev može biti šta zamisliš

Ali kad si već očekivao,trebao si uraditi preemergentno Acenit (acetohlor) + Proponit (propizohlor) + Rampa (klomazon) pa te muke nebi imao

Mislim da nju mozes srediti sa Oxom+harmony(simphony) ali u dva puta.cim se pojavi ne dozvoliti joj da naraste i udri.Drugi put posle jedno 10-ak dana kad ostala krene i bude se videla.

---------- Poruka napisana u 00:04 ---------- Prethodna poruka je at 00:03 ----------

Ala brzo kucate ...

Mislim da nju mozes srediti sa Oxom+harmony(simphony) ali u dva puta.cim se pojavi ne dozvoliti joj da naraste i udri.Drugi put posle jedno 10-ak dana kad ostala krene i bude se videla.
Ova kombinacija ne pali kod ambrozije. Ili Bentazon ili Mindjusareva nije losa kombinacija sa Pulsarom mada s njim nemam iskustva jer ga nisam koristio u soji.

Ja sam ovo koristio po preporuci zastitara i uspelo je ali se jako mora pratiti rast ambrozije.

U soji sam riješio da nežalim pare za hemiju , pošto me ostalo malo koštalo : uglavnom nije ni orano samo tanjirano , bez djubriva (samo duplo bakterije) , sjeme jako sitno pa i njega malo otišlo , zakup ovde jeftin ,... Prije nicanja sam išo sa frontier i mistral , a dalje ću vas vjerovatno poslušati .
Jedna zanimljivost , prošle godine jedan lik ovde na jednom dijelu izgubio bitku sa korovima i od zezanja probao na maloj površini totalom . Soja 100% ne gm , neka deltina , čini mi se gorštak , i soja opstala . Možda je neka slučajnost , ne probavajte.

Gorštak i GMO imaju jednog zajedničkog roditelja...moguće

Momo,pa pored Frontiera i Mistrala ti nebi smeo imati ambrozije

Poslednja izmena:
@Mindjušar-ajd evo da i ja nešto vas naučim:
Neznam kako ja evo već godinama nešpartam soju a nemam ni jednog korova u njivi.Lažem,može da preživi samo jedan korov koji je puzavica i koji kada soja sklopi redove nema nikakvog značaja kasnije
Kao prvo treba normirati prskalicu,ja koristim malo kvalitetnije dizne lehler idk dvojku,ponekad trojke u zavisnosti od hemije koju koristim:Veoma važna stavka iz više razloga.Pritisak od 3.5-4.5bara u zavisnosti od kulture i stanja useva i izbora samih dizni
Ova kombinacija je jeftina i rešava sve korovske biljke u njivi sem jedne(to sam rekao)ali i nju zaustavlja u porastu i taman kad soja sklopi redove nema ni nje
Kombinacija je sledeća:
1.dinam ili oxon ili dinox u zavisnosti od proizvođača------50gr/ha
2.pivot ili pirat ili ritsm itd. ------0.4-0.5l/ha
3.harmoni,simfoni ili promoni itd. ------8gr./ha
4.okvašivač ------0.1l/ha

Ove tri kombinacije ja radim u split aplikaciji tako da čak i rizomski sirak kada je manji bude uništen.Može da se desi ako se požuri sa prvim i drugim splitom da posle istera pokoji rizomski sirak ali to je već do onoga što treba da proceni kada treba da radi prvi i drugi split.Uglavnom nema posledica,jeftino je i ubitačno za sve korovske biljke na niivi-nema da nema:haha:

---------- Poruka napisana u 00:27 ---------- Prethodna poruka je at 00:24 ----------

Znači sve ove doze se polove u split aplikacijama tako da nema mogućnosti karence a ionako su doze minimalne od svih preparata

miroslavjovanovic78@gmail kolega,ja već 10 god koristim IDK i ID dizne,za dvojku treba idealno vreme,a i za trojku na 3.5-4.5bara,ja nemogu prskati samo kad vetar stoji k'o u crknutog konja,tako da sa ID trojkama idem na 2-2.5 bara u zavisnosti od vetra,zanošenja nema,koristim minimalne količine vode,100-130l/ha (što dovodi do koncentrovanije hemije,a samim tim do boljeg efekta)
A tu vašu kobinaciju sam prevazišao zbog palamide,kupine,poponca,jer na njih skoro pa nikako nedeluje,a itekako koče soju

I ja koristim idk već desetak godina,količina vode je tu do 130,140l/ha.
Ova kombinacija soju uopšte nekoči u porastu,možda malo u prvom splitu ako se radi pre prve lepo oformljene troliske u drugom splitu nema nikakvih efekata pogotovu.
Palamidu,kupinu i poponac uspešno rešava Jedino što može da ostane i da se posle oporavi je krtolasti graor ili divlja graorica sa ružičastim ili ljubičastim cvetovima koja neigra ulogu kada soja sklopi redove

---------- Poruka napisana u 00:50 ---------- Prethodna poruka je at 00:47 ----------

Idk dizne primaju bočne udare vetra do 10m/s,realno gledano 8m/s.Tako da neboj se vetrića

---------- Poruka napisana u 00:59 ---------- Prethodna poruka je at 00:50 ----------

@Minđušar-kojom brzinom se krećeš traktorom,koliko km/h?

Poslednja izmena:
10 km/h
Znam sasvim dobro šta su IDK i ID dizne,zbog tolerantnosto ID dizne na vetar mi grana od prskalice fiknula jagodicu srednjeg prsta leve ruke

Momo najskuplje je najbolje ako BAŠ očekuješ navalu onda ti je moj savet ,na 1ha: 0.3l Pulsar + 40g Dynox + 5g Promony + OKVAŠIVAČ 0.15%,pa za 7-10dana (ne više od 10) opet sve isto,i naredni usev može biti šta zamisliš

Tako nekako...ambroziju tući što mlađu jer kad uhvati 5cm teško je normalne doze mogu uništiti bez posledica po soju ili naredne useve.
U nekim normalnim dozama jedino što sam video da realno deluje je kombinaacija Pulsar+Oxon i to u SPLIT aplikaciji

Poprskas soju kad dobije prvu trolisku (otprilike) sa POLA doze sredstva, da malo zaustavi korove i onda nakon 10-ak dana ides s drugom polovicom istog sredstva i ovo sto je od prvog splita nagorilo je jebalo jeza u ledja kao i oni mali korovi koji su u medjuvremenu mozda i izasli u tih 10-ak dana...

Nikad nije Omanulo.

Ja u normalnim godinama korektivno idem u split aplikaciji samo LAGUNA+okvasivac a ako ima lobode, onda u prvom splitu ide i puna doza HARMONY-a...

Ja u kukuruzu uglavno koristim split , ali mi doskora nikako nije bilo jasno kako to funkcioniše , otkud pola doze može djelovati , a kako starim pomalo shvaćam , dok su manji treba im manje hemije , a drugi put ko što kaže bobo i ako nagore iz prve aplikacije , "ovjeriš ih".

Poslednja izmena od urednika:
Momo sibaj ti ambroziju sa 30g oxon i za 10 12 dana ponovo sa 30g al po kj,al ne sme biti prevelika ambrozija!Ja sa tom semom unistim ambrziju!A iz ranijih postova o prskanju i ostecenju soje mislim da se radi o onom ostalo mi malo otrova u prskalici ajd da ponovim,a soja reaguje na vece doze preparata pogotovo na one koji nisu selektivni na soju,pirat,pivot(imazetapir)i ostali.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh