Soja 2011.god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najzad gotova soja za ovu godinu,Venera rodila oko 2100kg/kj bila polegnuta.... sve u svemu zadovoljan... kao što pre napisao Trijumf najbolje rodillo 2500kg/kj., Sava od 2080kg-2450kg , Veneru ne sejem više...

Pošto ne volem lovačke i ribolovačke priče biću iskren.Prosek nam je 900kg po k.j ni manje ni više,suša je odradila svoje i zeznula nas lepo.Primese sam u prvoj turi imao 11.5% jer je zabo sondu baš u kraj gde ne treba.Sledeće ture su išle od 4.2 do 3% primesa ali sam prosejavao na rešeto pa je toliko.

i kod mene u jednom delu atara su ljudi imali toliko soje po kj!od cega su ti tolike primese,ambrozije?
ovde je jedan imao 20 i nesto primese,nije se videla soja od ambrozije!

Ujak je imao primese 6-6.5 a njiva se nije videla od ambrozije,prosek mu izvadio kombajner koji je kao znao da vrsi.Da je bio neki krkan bile bi primese preko 20.

Na tim njivama gde se ne vidi usev od ambrozije je velika verovatnoća da narednih godina uopšte neće biti useva. Ugušiće ga ambrozija!

Ambrozija - neprijatelj broj jedan u poljoprivredi!

Na tim njivama gde se ne vidi usev od ambrozije je velika verovatnoća da narednih godina uopšte neće biti useva. Ugušiće ga ambrozija!

Ambrozija - neprijatelj broj jedan u poljoprivredi!

To stoji da je ambrozija veliki neprijatelj u poljoprivredi, ali postoji lek i za nju.
Dakle sto ranije u prolece uci setvospremacem i spremiti parcelu za setvu, onda to ostaviti ako zatreba i do 1 Juna, odnosno dokle god ne poraste ambrozija na nekih 25 cm.
Nakon toga kroz te silne korove pneumatikom posle neke kise posejati soju jer za ovu kulturu nije kasan rok setve i nakon 2 do 3 dana prskati sa oko 4 l. totalnog po kj. i bice parcela ociscena od svih tih korova. Jako jednostavno i jeftino ali trazi strpljenje (dok korovi porastu do neke odredjene visine ) a mnogi od nas to nemaju jer bi da zavrse posao za dan dva.
Ovo znam iz licnog iskustva.

Ok. Ali tamo gde se usev ne vidi od ambrozije već ima semena ambrozije za narednih mnogo godina. Ako sve te godine bude sejao usev 1. juna, taj se neće nešto nažnjeti dobrih prinosa. Zato kažem da su takve njive izgubljene za više generacija!

Dukej tu si u pravu ak ima semena Peet ov savet je samo za jednu godinu . To se moze resiti sa ugarivanjem 2 3 puta + setvospremac i vecina semena ce da proklija ako je godina iole kisna . Pre setve sto ranije moze spremac i neposredno pre iste spremac nesto dublje pa se i tu koji posto korova unisti , a setva onda mora da ide malo dublje . Ambrozija me ne palsi toliko kao rizomi posto dok je mlada je zelje koje se lako odstranjuje .

Ljudi, možda će te se smejati, ali ako imate čobane u blizini neka teraju ovce na njivu dok je ambrozija do 10 cm.Pojedu je iz korena.
Brat i ja smo tako očistili parcelu od 10 jutara, čovek kad je video, nije mogao da veruje.Nije ostala ni jedna.

ambrozija je jednogodišnja biljka i ne raste dvaput pustiti da nikne svo seme
i uništiti je pre nego što pusti novo seme jako prosto najlakše u žitu

Ambrozija niče u dugačkom vremenskom periodu. Nek uništiš 99 od ukupno 100 biljaka ambrozije. Ta jedna će baciti semena za hiljade novih biljaka...
Posmatram ambroziju na više parcela (tuđih) već više godina, i svake godine je sve gore. Neke parcele su već praktično neupotrebljive. Doduše radi se o aljkavim gazdama ili arendama, ali šta mi to vredi kad će mi to seme na njivu doneti kombajn ili vetar. Uostalom, setite se koliko ju je bilo pre desetak godina, a koliko sad. Evidentno je da se širi nenormalno.

Ambrozija je vestacka tvorevina zapadnih hemiskih industrija. E sad da li su racunali da ce se gotovo oteti kontroli, ili su je ubacili da bi se preslo na GMO to cemo jos videti.
U soji joj nema leka, a ni u kukuruzima se ne suzbija lako. Jedina sreca je sto seme ne leti, vec pada dosta blizu biljke.

Ima li neko savet da li zaorati vestacko djubrivo,ako na godinu sejem soju ?
Imao sam 0.75kj zemlje i sad sam dokupio pored 1kj da malo radim,na ovoj koju sam vec radio je predusev kukuruz,a na novoj soja ja planiram sve soju da posejem pa me interesuje da li predlazete neko djubrivo da bacim?
Inace hocu da pokusam da izfinansiram u novcima tj da ne uzimam na paritet pa bi mi odgovarala opcija i da sad zaorem nesto a nesto razbacim na prolece + folijarna prihrana.

Ne treba ti nikakvo đubrivo pod soju.
Nema ekonomskog opravdanja u prinosu.
To su moja zapažanja.

Znam da skoro niko ne zaorava,ali sam gledao u temi "Evidencija u proizvodnji soje 2011." jedan je clan zaorao 3*15 i imao odlican prinos,ne znam kad cu ici kuci ako mi se potrefi vremenski kupicu 100kg neke mesavine i razbacim je na 1ha,osim ako to nije bas bacanje djubreta..

Ambrozija je vestacka tvorevina zapadnih hemiskih industrija. E sad da li su racunali da ce se gotovo oteti kontroli, ili su je ubacili da bi se preslo na GMO to cemo jos videti.
U soji joj nema leka, a ni u kukuruzima se ne suzbija lako. Jedina sreca je sto seme ne leti, vec pada dosta blizu biljke.

kod mene u kukuruzu nikad nema ambrozije a soja i sunc. su već problem ako se otmu

Ne treba ti nikakvo đubrivo pod soju.
Nema ekonomskog opravdanja u prinosu.
To su moja zapažanja.

takođe je i kod mene tako
ima kiše ima soje
nema kiše nema soje
sve ostalo je zanemarljivo

Znam da skoro niko ne zaorava,ali sam gledao u temi "Evidencija u proizvodnji soje 2011." jedan je clan zaorao 3*15 i imao odlican prinos,ne znam kad cu ici kuci ako mi se potrefi vremenski kupicu 100kg neke mesavine i razbacim je na 1ha,osim ako to nije bas bacanje djubreta..

Vec nekoliko god. pre zimskog oranja bacam 100 kg. NPK 3x16 na parcelama gde posejem soju. Probaj pa ces videti da nisi pogresio. Soji ne treba puno azota jer ga usvaja i iz vazduha sto se ne moze reci za P i K.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh