Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi smo sijali sortu grupe zrenja 0, i preporucena sjetvena norma je 600 000 zrna/ha...

Uvijek zitnom sijacicom u svaki drugi red i 70-ak kg/kj i nikad problema sa sojom...

Slike proslogodisnjeg sklopa:

Ja sam sejao na 50 cm ali sam radije sejao gusce jer sam sumnjao u klijavost. pa sam isao na 2.9cm! Bolje nego da bude retka pa da mi korovi uniste prinos! A uzrecica mog tasta je: Kad posejes od toga moze da bude samo redje( ako zbog necega ne nikne ili nesto unisti usev) a nikada gusce!

U Slavoniji se preporučuje gušći sklop jer ima više padavina u odnosu na Vojvodinu. Kod nas je 600 000 biljaka po hektaru samo za najranije sorte iz 000 grupe zrenja i u postrnoj setvi gde su biljke niže. Soja je biljka koja voli međurednu obradu (neophodan dobar vazdušni režim zbog rada kvržičnih bakterija) pa se preporučuje setva na 45, 50 ili 70 cm međuredni razmak, međutim u mnogim zemljama se ide na uskorednu setvu soje. Između razmaka redova od 45, 50 i 70 cm nema razlike u prinosu ako se ispoštuje broj biljaka po jedinici površine.

Kilogrami semena nisu bitni, zato sto ste se odlucili da sejete soju. Kada je tako, mora se posejati od ... do ... klijavih zrna po H. Ako vas interesuje koliko ce kostati seme : ili brojte 1000 prosecnih zrna pa merite njihovu tezinu[sa tavana preradjenu], ili pri kupovini semena trazite deklaraciju u kojoj pise :klijavost,tezina 1000 zrna itd.Ja tako radim.

Ja sam lane imao balkan bilo je dosta krupno zrno,tako da sam ove godine isejao oko 62-65kg po jutru na 2,6cm u redove 70cm.Prosle godine oko 57kg isto tako

Ti bas gusto sejes. Kod nas najgusce idu na 3 cm. Ja sejem od 3,2 do 3,5 cm i to bide oo 40-50 kg semena,sve zavisi od krupnoce.

" Po prvi put za poslednjih sedam meseci, soja je danas na Čikaškoj berzi sirovina kotirala iznad 11 dolara za bušel (27,2 kg). To je 410 dolara (ili 306 EURA) na današnji dan. Sve se događa pod dejstvom spekulacija da bi povećana kineska tražnja i manja južnoamerička proizvodnja mogle da imaju za posedicu dalje smanjenje američkih zaliha te uljarice.

Za isporuku u julu soja je u Čikagu u jednom trenutku dostigla cenu od 11,15 dolara za bušel, a za aprilsku isporuku od 11 dolara, preneo je Blumberg.

Prema podacima ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), od početka sezone 2008/09. američki izvoz soje je veći za 10 odsto nego u odgovarajućem periodu prethodne sezone, a u nedelji zaključno sa 23. aprilom, američke prodaje ove uljarice stranim kupcima povećane su za 35 odsto, u čemu su kineski kupci imali udeo od preko 56 odsto (834.600 tona).
Kina, koja je najveći svetski uvoznik soje će, prema saopštenju svoje vlade od 30. aprila, na stranom tržištu nabaviti dodatnih 1,25 miliona metričkih tona da bi time podržala cene na domaćem tržištu i povećala zalihe.
SAD su najveći svetski proizvođač soje a, prema prognozi USDA, na kraju tekuće sezone (31. avgusta 2009.) na američkim zalihama biće samo 165 miliona bušela te uljarice, 20 odsto manje nego godinu dana ranije i najmanje od zaključenja sezone 2003/04. Prema novoj prognozi Berze žitrarica u Buenos Airesu, Argentina, koja je treći najznačajniji svetski proizvođač soje (posle SAD i Brazila), će ove godine zbog suše i izvoznih restrikcija ostvariti rod od 34 miliona metričkih tona, dok je ranije bilo planirana `etva od 36,2 miliona tona. "

danger je napisao(la):
sta kaze druze zmajev bunker na kraju,koliki je prinos zitnom varijantom al bez laganja po jutru

Proslogodisnji prinos nam je bio ~3100kg/ha. Zemlja vecinom IV. klasa...

To je solidan prinos za moje podneblje, pogotovo kad u obzir uzmemo da je drzavna kvota za ostvarenje prava na poticaj bila 2600kg/ha...

Dakle, po jutru to iznosi 1700-1800kg...

Soja danas, prskana pre 5 dana sa Pulsarom : Pred zatvaranje redova dobiće folijarno đubrivo " Fertileader Gold BMo "
2qkqukp.jpg

Lepo bogami.. moja je nesto slabija ali dosta dobro izgleda... Danas je prskana sa pirat+bentazon, nisam mogao da slikam jer mi se ispraznila baterija u mobilnom :udri:

šandor je napisao(la):
Soja danas, prskana pre 5 dana sa Pulsarom : Pred zatvaranje redova dobiće folijarno đubrivo " Fertileader Gold BMo "
2qkqukp.jpg
Koliki je razmak biljaka u redu[koliko je possejano semena] na ovoj njivi?

Posejano je 50 kg semena a razmak mi je 2 - 2,5 cm malo je gušće ali ja se ne bojim od toga :D

šandor je napisao(la):
Posejano je 50 kg semena a razmak mi je 2 - 2,5 cm malo je gušće ali ja se ne bojim od toga :D
Bez uvrede, pitao sam za gustinu zato sto na slici meni izgleda retko posejano.50kg. po jutru ili hektaru?

Ne ljutim se ja sam mislio da si mislio da je gusto :haha:

šandor je napisao(la):
2qkqukp.jpg

Još nije dobio folijarnu prihranu ( Bor,Molibden) ali lepo napreduje :
2q9dwyd.jpg

2rpp2xz.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh