Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja u nedelju palim soju,nemam seme a obecali mi u subotu da stize balkan,kakva je sava u odnosu na balkan sto se tice stabljike,jer stoji pravno kao balkan ili se ukuslja kao galeb,u sto mrzim galeb da vrsim :udri:

Evo par slika sa setve soje od 10.04.2009.
Slika314.jpg

Slika320.jpg

Slika325.jpg

Kod mene soja sinoc lepo pokisla! Nadam se da ce uspeti da nikne kako treba!

Najveci problem je kada delimicno nice soja sto neznas kad da prskas, jer i korovi nicu u etapama. Ako prskas prvu turu korova sta ces sa drugom turom. A ako ne prskas prvu onda ce da ojacaju i mozes ga **greška posle. Kod nas vec peti dan zaredom kako se naoblaci i ne padne nista, ko da su prazni oblaci

lucky je napisao(la):
Kakva su vasa ikustva sa sortom Novosadjanka?
Kod mene ugovarac samo nju ima u ponudi.
Nije to losa sorta.Sitnija je od Balkana[1000 zrna 150 gr. a balkan 1000=180 do 220 gr.] U zemlju oko 450000/H kljavih zrna. Ako sejes-sej vreme je.

Novosađanka je sorta koja najbolje reaguje na navodnjavanje, u navodnjavanju daje duplo veće prinose.

Ma otporan je taj kineski korov :haha:
Samo mu treba vlaga da nikne i dosta vlage između 15.07. i 15. 08. da bi bila rodna godina.

::lose:: Mi deremo oko 70kg/kj sto ce reci 120kg/ha...

u sorte soje se ne razumijem niti najmanje, tako da ne znam sto da vam tu pisem... Posijali smo 10 jutara i nadamo se dobroj cjeni, samo sto jos kise nema, al je u djelomicno vlazno sijana, pa se nadam dobrom poniku...

par slikica imam, ali mi se ne da stavljati... Kasno (rano) je ;)

Kilaža semena NE igra ulogu u setvi soje.Soje treba da bude u zavisnosti od sorte od 400 000 do 450 000 isejanih biljaka po hektaru,to je za one koji seju na međuredni razmak od 50 cm. razmak između biljaka od4 - 4,5 cm a ko seje na 70 cm. razmak od 2,5 - 3,2 cm.
Ove godine sam sejao Mimu koja je bila izuzetno sitna,i moje seme i original tako da sam potrošio oko 33kg/kj na razmaku od prosečno 4,2cm.Drugu sortu sam sejao Veneru.Ona je bila malo krupnija pa je išlo oko 40 kg.semena na jutro.
Drugar je sejao Vojvođanku,Moravu i Gorštak i količina semena se kretala od 35 kg za Vojvođanku do 40 kg za Moravu.
Samo da napomenem da smo sejali na međuredni razmak od 50 cm.

Za sorte II i III grupe zrenja preporučuje se sklop od 400 -450 000 biljaka po hektaru,
za I grupu zrenja 450 000 biljaka,
0 grupu zrenja 500 000 biljaka,
a za 00 i 000 550 000 biljaka po hektaru.
Kilaža i te kako ima veliku ulogu u setvi soje, jer npr. kod sorte Balkan koja ima krupno zrno, odnosno veliku masu 1000 zrna treba veća kilaža semena po jedinici površine za isti broj biljaka, u odnosu na sorte sa sitnijim semenom, kao što je npr. Mima. U uslovima navodnjavanja sklop biljaka se može povećati za 10 %. Pri previše gustoj setvi može doći do poleganja useva i smanjenja prinosa usled razvoja bolesti u pregustom usevu. Pored mase 1000 zrna na setvu veliki uticaj ima i klijavost semena kao i čistoća semena. Nije isto posijati npr. 100 kg semena po hektaru sorte koja ima klijavost 90% i iste sorte sa istom krupnoćom semena čija je klijavost 75%.

Ja sam prvevnstveno mislio da me interesuje sklop po hekteru a ne kilogrami, uzimajući naravno u obzir i klijavost i čistoću semena. :ppozdrav:

Kilaza je relativna stvar. Kod nas obicno kazu posejao sam 50 kg po jutru,ili 40,ili 60... Niko nije uzeo da izbroji semena jer je to gotovo nemoguce. Do duse moze se dobiti priblizan broj. Kad izmerimo 1000 zrna znamo od prilike koliko ima zrna u 40,50,60 kg. Koliko ste vi kila ove godine posejali po jutru? Kod nas ima i sto su isli sa 65.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh