Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ Jugos juče sam nešto pokosio od tog balkana oko 2,5 kj . Danas sam odneo da predam vlaga je 13,7 % primesa 2 % + 3 % zelenog zrna to je ukupno 5 % . Prinos ne znam jer nisu mi primili :udri: :udri: :udri: :udri: :udri: :udri: . Kažu da sam ja prvi i ne mogu da stave u prazan silos takvu vlažnu soju . Pa sam došao kući i podelio u dve zmajevke i sad se suši na suncu . :cool: :cool: :cool:

Neznam Sandore akoje tako onda nisam bio u pravu,malo me slika laze mi smo na oko takvu kosili.
Danas sam pokosio sad se okupao i predao 16.5 po jutru,vlaga 10,primese 2.5,u plusu sam 2.5%.
Inace to je ta parcela koju sam prihranjivao jednu polovinu sa slavolom i ostalo sa eurofertilovim Bmo,razlike nisam video,do pre par dana bila je zuta juce otiso da obidjem ono se osusilo ponegde zuckasto tako da je vise nema.

Ovde se prica "kao akontna cena" 16din, kako stvari stoje to je mozda i finalna cena.
Nesto malo cu uzeti novac a ostalo cu ostaviti na lager kao i psenicu,kredit cu morati iz dzepa da vratim pa budemo videli dal cu se obogatiti ili propasti :haha:

ja danas cuo od jednog coveka koji je dosta upucen i kaze da ce soja biti 16.9 dinara ::lose:: ::lose:: ::lose::,maloooooooooooooooooooooooooooooo

Deni je napisao(la):
Bogami malo, i ja imam lizing ratu ......
A sta mislis da ce oni koji dogovaraju cenu da imaju nocne more zbog tvoje rate? Ma zabole ih ...ac! Mamice im se na...em ::lose:: ::lose:: ::lose:: :udri: :udri: :udri: :nono: :nono: :nono: :zli: :zli: :zli: :zli:

Verujte ljudi cena soje nece biti 16 dinara. Bice oko 20,iz proverenih izvora,a mozda i veca. Sa cenom trba da se izadje koliko danas ili sutra,najkasnije do kraja nedelje.

Danas sam prisustvovao sastanku u Master centru u Novom Sadu koji je organizovala Viktorija Logistik i na kome su zvanično izašli sa cenama soje i suncokreta.

Što se tiče soje cena je AKONTNA 16,00 dinara + PDV 8%
Akontna cena se isplaćuje počevši od 10.09.2009. u roku od 7 dana od dana prijema avansnog računa.
Obavezali su se da će konačnu cenu i uslove plaćanja definisati najkasnije do 15.10.2009.

Za suncokret cena je takođe akontna i iznosi 13,00 + PDV 8%
Akontna cena se isplaćuje počevši od 10.09.2009. u roku od 7 dana od dana prijema avansnog računa.
Obavezali su se da će konačnu cenu i uslove plaćanja definisati najkasnije do 01.10.2009.

Skener mi je u kvaru ali ću danas ili sutra kod druga izskenirati kompletne uslove i stravirti na forum.Koliko sam čuo od prisutnih na sastanku očekuje se krajnja cena soje od 20-22 dinara.I sami ljuzdi iz Viktorija Logistika su rekli da očekuju da cena bude viša.To je za soju a za suncokret nisu lepe prognoza zbog velikog prušlogodišnjeg roda i jeftinog uvoznog ulja.Za suncokret ne očekuju neku veću cenu.

Prosek u mom kraju neće da premaši 1200 kg po kj JUS soje . A znate da smo dobili dosta lepih kiša u junu i julu . Po meni cena ispod 27,00 dinara je čist gubitak :udri: :udri: :udri: .

Kolko sam prolazio vojvodiom,a prosao sam dosta stajao sam na par mesta nigde to meni neobecava preko 2t a i to ce biti tesko.Mislim da ce ove godine biti malo "tuce" za soju, sto je zetva blize ja sam ubedjeniji da cemo stici na lanjskih 280e.

Soja je " bolesna " pa su počeli da pucaju mahune na ovoj vručini , a ovi iz silosa me pitaju gde žurim sa kosidbom ? Neka - neka će da se svađaju oni za soju .

2q0msuv.jpg

i ima dosta mahuna koji su prazni

DA da :udri: :udri: . Problem je u tome što je proleće bilo suvo pa soja je nicala u razmaku od skoro mesec dana . I ima tu još nešto :

šandor je napisao(la):
Citat:

Datum: Sreda, Avgust 05, 2009 - 02:56 PM

U periodu od samo nedelju dana (27.07. do 04.08.2009. godine), na području četiri južnobanatske opštine (Pančevo, Alibunar, Kovačica(Debeljača), Opovo) stanje useva soje se značajno pogoršalo.

Pri prvom obilasku parcela pod sojom, evidentirana je zadovoljavajuća kondicija pregledanih useva. Nakon nedelju dana, usled izraženih temperaturnih kolebanja u toku dana, primećeno je ˝kuvanje˝ u usevu soje. Svakodnevna hladna jutra i zadovoljavajuća vlažnost vazduha u donjim etažama useva soje i tropske vreline u popodnevnim časovima dovele su do ˝pojačanog disanja˝ biljaka soje i odumiranja (žućenja) listova.
Ovakvo stanje zasad je karakteristično za parcele na lakšim zemljištima i sorte kraće vegetacije (grupe zrenja 00 i 0), koje se po proceni na nekim parcelama mogu skidati u narednih 10 do 15 dana.

Ovakav razvoj vegetacije, nažalost će po svemu sudeći, prouzrokovati niži prinos i slabiji kvalitet zrna soje, koji ni najavljene kiše ne mogu popraviti.

Savetodavac
dr. sci. Vladimir Filipović
PSS APV OJ PDS Institut ˝Tamiš˝ Pančevo

2po9s.jpg

eqqzqe.jpg

Post je spojen: [time]Thu Aug 6 21:52:11 2009[/time]

cicimoric je napisao(la):
vec se otvaraju mahune? hmmm......
obicno se to desava kada zrela soja pokisne nekoliko puta i brzo se osushi ali se ne secam da su nekada mahune ovako rano pucale.
jeste da je :off_topic: ,ali da se nadovezem.
pa ja se nesecam,da je kod nas pre 1. septembra bila gotova zetva suncokreta(mislim na ceo seoski atar)!?
ljudi ovo je ludnica.

Ljudi! Kodnas jos niko nije krenuo da radi suncokret... A kamoli soju... Mada ima soje koje ce za 5 dana da budu za vrsenje...

Moja soja u prosla dva dana promjenula boju iz zelene u "maskirnu" i kroz iducih 10 dana ce sva biti zuta. Od vrsidbe jos nista ni izdaleka...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh