Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti ni dosad nisi protestvovao... Naravno da treba! Ali ne ispred vlade, nego da se blokiraju otkupljivaci.

Bio sam da obiđem malo soju po mojoj proceni ( kod nas ) za 10 tak dana počinje skidanje soje a o ceni se ništa ne zna ::lose:: ::lose::

Kod mene u ataru sledece nedelje se vrsi,dosta ima vec "otvorenih" redova tako jos nekoliko toplih dana sa suncem i kosenje a zrna su jadna i bedna...

i kod nas je jos uvek zelena ali vec polako pocinje da zuti i zetva nece biti bar 2 3 nedelje jos ali najvise ljudi brine cena soje kad se bude skidala,dali ce biti stvarno 16 ili malo vise?sta mislite?ili ce biti isplata bitina rate ili cemo proci sa sojom jos gore nego sa psenicom a znamo kakvo je ulaganje u soju vece nego za psenicu?a i sa suncokretom ce biti slicno ceno od 180e/t sto dodje isto samo 16din/kg a lane je suncokret bio 25din a sada videcemo...nece biti nista od zarade ove godine od poljoprivrede kriza je i to veelika...samo da je nakako prezivimo i sacekamo bolje sutra :cool:

molim gospodu koja prati berzu u Pesti, ako moze neka informacija o ceni soje, nazalost ovo Dzonijevo mi nezvuci nerealno

Oped kazem,ljudi nemojte licitirati cene pre nego li pocne zetva. Niko od nas ne zna cenu i mozemo samo da pricamo na pamet,to jest lupetamo. Soje nema,a ni rod nece biti bog zna sta. Ja sam u delu gde je soja veoma zastupljene i gde je zemlja kvalitetna pa soja oped nije posejana u nista vecoj kolicini nego predhonih godina. U banatu je gotovi ni nema naspram backe. Srem tu i tamo,al prodjoh pre neki dan putem ruma sabac i nisam primetio mozda jednu,ili dve njive. Cena po meni moze bitivestacki oborena od strane viktorije,ali samo u pocetku zetve. Izvoz je isao i ici ce dal regularno il ne,al ce sigurno uticati na cenu.

Moja procena oko 20 din a tako se i suska kod nas pa videcemo, jer iduce nedelje valjda cu ovrsiti ovu parcelu:
rit7d2.jpg

2f057de.jpg

Moja maltene suva a susedna zelena.

paorpaor je napisao(la):
Koliko je u juznom banatu zastupljena soja po tebi u procentima naspram ostalih kultura?

Zamisli da u mom selu postoji jedna tacka i opises jedan krug od 10-15 km oko te tacke. To je deo gde se u juznom banatu gaji soja. U mom ataru je je zastupljena 70 %, kukuruz 20 % a u tih 10 % moze da se smesti psenica, suncokret i lucerka. Onda nema soje sve do panceva i debeljace i tog dela koji su udaljeni od nas 50 km.

danas bio u obilasku i evo što je ostalo od soje posle grada u ataru prema Čurugu
30283eb.jpg

otprilike 50% sazrelih zrna je na zemlji :udri: :udri: :udri: :udri:

Prijatelj je kupio jednu firmu i ima ogromne hangare pa kod njega. Prosle godine sam isto imao nesto soje kod njega na lageru i uzeo mi je 3% za rastur, utovar u kamion i lager na neodredjeno vreme.
Post je spojen: [time]1250725513[/time]

otprilike 50% sazrelih zrna je na zemlji :udri: :udri: :udri: :udri:

jbt koje sranje. Pa kad je bio taj grad?

Dragi moji nemojte govoriti ništa o ceni soje jer ovi u Sojaproteinu samo osluškuju šta se govori. Ispada da mi sami pravimo cenu. Govorite o tome kako je necete prodavati ispod 30 dinara. Okrenimo ljudi drugi list. Mi prodajemo soju pa mi kažemo i cenu. Ni u jednoj trgovini na svetu cenu ne govori kupac, vec prodavac. Udružimo se i kažimo im našu cenu ispod koje soju ne prodajemo. I kažimo to sada a ne kad ovršimo soju. 30 dinara je naša cena. :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh