Aha, nisam ni sam bio siguran da li je u pitanju soja, ili kukuruz. A jel to ona soja što si imao problem oko nicanja?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jugos je napisao(la):25 po jutru kako je to izgledalo kad nice?
Matematika : Zasejano 25kg, i ako je jedna semenka teska 0,2gr. to je 125000 biljki po jutru. Za rod od 2t/j treba da rodi 16gr. semenki svaka biljka ili 80kom. zrna teskih 0,2gr. svako zrno. Rod ce biti veci ako zrno prosecno bude teze i manji ako zrno bude lakse [ pod uslovom da nema propusta u setvi i nicanju].Soyacorn je napisao(la):JA sam ove godine sejao soju mnogo redje nego ranijih godina po savetu ljudi koji imaju bolje prinose od mene i pokazalo se da lepše izgleda, bolje se rezgranala. Sejao sam samo 25 kg po jutru sorta novosadjanka. Viddecemo kakav ce biti rod za sada izgleda odlično još je zelena.
mityoo je napisao(la):Racunato tom matematikom ja bih trebao da imam 4800kg/ kj..... daj boze, ali neverujem...
Koliko si sejao kg. po jutru, uz koji % klijavosti,koju sortu,koliko mislis da ima prosecno semenki po biljc za 4800 kg/j ?mityoo je napisao(la):Racunato tom matematikom ja bih trebao da imam 4800kg/ kj..... daj boze, ali neverujem...
mityoo je napisao(la):Racunato tom matematikom ja bih trebao da imam 4800kg/ kj..... daj boze, ali neverujem...
Mityo,Mityo... Stvarnost je stvarnost, a matematka matematika...Nisi mozda naveo od koje sorte soje si posejao 60kg/j,sa kojim % klijavosti,koliko % ti je vreme pomoglo ili odmoglo...koliko ce kombajn...pa onda izmatematici. @Soyakorn je sejao Novosadjanku cija je tezina 1000 zrna oko 150gr. [zavisi od...], a ja sam radi lakse racunice uzeo 200gr. i na toj osnovi izveo racun[ne moze se posejati sitnije seme jedne sorte -Novosadjanke pa ocekivati da 1000 zrna teze 200gr kao kod Balkana na pr. Ako si siguran da imas 80 zrna po biljci, a da ti je svako seme niklo i razvilo se isto onda si zasejao 320013 zrna teskih 1000 kom. 187gr.Kada bi na svakoj od 320013 bilo po 80 zrna to bi iznelo 4787kg. Ako toliko ne rodi, ja sam pogresio.mityoo je napisao(la):Sklop je 550000 biljaka po hektaru, i na svakoj biljci imam prosecno 40 mahuna! A racunica mi je bila sledeca: 60 kg semena po jutru x 40 mahuna x 2 semena(ono trece seme neka ode na klijavost i na eventualne prazne mahune ako se gornje ne napune...)=4800 kg...
Ocigledno je mnogo, ali je to tako ne zbog matematike vec zbog zanemarivanja podataka na osnovu kojih se moze izmatematiciti. Poenta u diskusiji je[moj stav, sto ne iskljucuje stavove ''drugih''] da je oko 166666 ukupno zasadjenih [ne uzevsi u obzir klijavost i lom] malo kilograma po jutru za tu sortu, a pogotovo malo za sorte sa krupnijim semenjem. Da ne buude zabune, moj prinos po jutru u zadnjih 5 god. je od 1400 do 2350kg. po jutru bez osnovnog djubrenja, sa folijalnom prihranom ,sa usluznim sejanjem[sada sam kupio sejalicu] i sa usluznim ''skidanjem''. Mislim da mi usluzno sejanje i zetva odnesu oko 150kg./j i to je to. Priznali mi to ili ne u svakom poslu velika vecina kaze: ma dobro je to, ko ga j...paorpaor je napisao(la):Da nije malo mlogo. Ja bih bio prezadovoljan sa 2000 kg/kj. Ako bi bilo nesto vise bilo bi odlicno,ali nema sanse da bude vise od 2,5 t. To jos kod nas u selu niko nije imao,a mislim da je to i realni maksimum uz sve gubitke,i svu matematiku koja u poljoprivredi bas i nema veze sa stvanom matematikom.
Pozdrav DeniDeni je napisao(la):Pozdrav svima! Moj komentar je da matematiku i računicu treba ostaviti za kraj, znamo da u poljoprivredi nema "pametnog" seljaka. primer(arenda u Temerinu 250-300 evra/jutro) ko ima onda računicu, mislite mi seljaci?