Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aha, nisam ni sam bio siguran da li je u pitanju soja, ili kukuruz. A jel to ona soja što si imao problem oko nicanja?

JA sam ove godine sejao soju mnogo redje nego ranijih godina po savetu ljudi koji imaju bolje prinose od mene i pokazalo se da lepše izgleda, bolje se rezgranala. Sejao sam samo 25 kg po jutru sorta novosadjanka. Viddecemo kakav ce biti rod za sada izgleda odlično još je zelena.

Jugos je napisao(la):
25 po jutru kako je to izgledalo kad nice?

takva soja u nicanju jako ruzno izgleda i dodje coveku da odmah preseje. Mi smo sejali nekih 40 kg balkana po jutru ( ove godine bilo sitno seme ) i na nekim parcelama gde je niklo pola ili malo jace ostavili smo. E u tim parcelama rastu ova drveca od soje koja se mogu videti na slikama iznad. Razmisljao sam da isprobam da sejem sa 25 kg/KJ ali postoji jedan problem. Sta ako pola ne nikne? bice soja redja od kukuruza a to vec ne bi valjalo, zar ne?

Soyacorn je napisao(la):
JA sam ove godine sejao soju mnogo redje nego ranijih godina po savetu ljudi koji imaju bolje prinose od mene i pokazalo se da lepše izgleda, bolje se rezgranala. Sejao sam samo 25 kg po jutru sorta novosadjanka. Viddecemo kakav ce biti rod za sada izgleda odlično još je zelena.
Matematika : Zasejano 25kg, i ako je jedna semenka teska 0,2gr. to je 125000 biljki po jutru. Za rod od 2t/j treba da rodi 16gr. semenki svaka biljka ili 80kom. zrna teskih 0,2gr. svako zrno. Rod ce biti veci ako zrno prosecno bude teze i manji ako zrno bude lakse [ pod uslovom da nema propusta u setvi i nicanju]. :cao:

Racunato tom matematikom ja bih trebao da imam 4800kg/ kj..... daj boze, ali neverujem...

mityoo je napisao(la):
Racunato tom matematikom ja bih trebao da imam 4800kg/ kj..... daj boze, ali neverujem...
mityoo je napisao(la):
Koliko si sejao kg. po jutru, uz koji % klijavosti,koju sortu,koliko mislis da ima prosecno semenki po biljc za 4800 kg/j ?

Sklop je 550000 biljaka po hektaru, i na svakoj biljci imam prosecno 40 mahuna! A racunica mi je bila sledeca: 60 kg semena po jutru x 40 mahuna x 2 semena(ono trece seme neka ode na klijavost i na eventualne prazne mahune ako se gornje ne napune...)=4800 kg...

mityoo je napisao(la):
mityoo je napisao(la):
Sklop je 550000 biljaka po hektaru, i na svakoj biljci imam prosecno 40 mahuna! A racunica mi je bila sledeca: 60 kg semena po jutru x 40 mahuna x 2 semena(ono trece seme neka ode na klijavost i na eventualne prazne mahune ako se gornje ne napune...)=4800 kg...
Mityo,Mityo... Stvarnost je stvarnost, a matematka matematika...Nisi mozda naveo od koje sorte soje si posejao 60kg/j,sa kojim % klijavosti,koliko % ti je vreme pomoglo ili odmoglo...koliko ce kombajn...pa onda izmatematici. @Soyakorn je sejao Novosadjanku cija je tezina 1000 zrna oko 150gr. [zavisi od...], a ja sam radi lakse racunice uzeo 200gr. i na toj osnovi izveo racun[ne moze se posejati sitnije seme jedne sorte -Novosadjanke pa ocekivati da 1000 zrna teze 200gr kao kod Balkana na pr. Ako si siguran da imas 80 zrna po biljci, a da ti je svako seme niklo i razvilo se isto onda si zasejao 320013 zrna teskih 1000 kom. 187gr.Kada bi na svakoj od 320013 bilo po 80 zrna to bi iznelo 4787kg. Ako toliko ne rodi, ja sam pogresio. :udri: :D ::suncanje:: ::suncanje::

Da nije malo mlogo. Ja bih bio prezadovoljan sa 2000 kg/kj. Ako bi bilo nesto vise bilo bi odlicno,ali nema sanse da bude vise od 2,5 t. To jos kod nas u selu niko nije imao,a mislim da je to i realni maksimum uz sve gubitke,i svu matematiku koja u poljoprivredi bas i nema veze sa stvanom matematikom.

paorpaor je napisao(la):
Da nije malo mlogo. Ja bih bio prezadovoljan sa 2000 kg/kj. Ako bi bilo nesto vise bilo bi odlicno,ali nema sanse da bude vise od 2,5 t. To jos kod nas u selu niko nije imao,a mislim da je to i realni maksimum uz sve gubitke,i svu matematiku koja u poljoprivredi bas i nema veze sa stvanom matematikom.
Ocigledno je mnogo, ali je to tako ne zbog matematike vec zbog zanemarivanja podataka na osnovu kojih se moze izmatematiciti. Poenta u diskusiji je[moj stav, sto ne iskljucuje stavove ''drugih''] da je oko 166666 ukupno zasadjenih [ne uzevsi u obzir klijavost i lom] malo kilograma po jutru za tu sortu, a pogotovo malo za sorte sa krupnijim semenjem. Da ne buude zabune, moj prinos po jutru u zadnjih 5 god. je od 1400 do 2350kg. po jutru bez osnovnog djubrenja, sa folijalnom prihranom ,sa usluznim sejanjem[sada sam kupio sejalicu] i sa usluznim ''skidanjem''. Mislim da mi usluzno sejanje i zetva odnesu oko 150kg./j i to je to. Priznali mi to ili ne u svakom poslu velika vecina kaze: ma dobro je to, ko ga j...

Pozdrav svima! Moj komentar je da matematiku i računicu treba ostaviti za kraj, znamo da u poljoprivredi nema "pametnog" seljaka. primer(arenda u Temerinu 250-300 evra/jutro) ko ima onda računicu, mislite mi seljaci?

Deni je napisao(la):
Pozdrav svima! Moj komentar je da matematiku i računicu treba ostaviti za kraj, znamo da u poljoprivredi nema "pametnog" seljaka. primer(arenda u Temerinu 250-300 evra/jutro) ko ima onda računicu, mislite mi seljaci?
Pozdrav Deni :cao: :osmeh: ::prica::

Ja sam moju racunicu napisao bas zato sto ni ja neverujem da je to tacno, ali neko je poceo temu o racunici pa reko da vidimo dali je moguce! Inace sorta je Sava a sklop sam brojao na 6-7 mesta u parceli i imao sam 53-58 biljaka/m2(25-28 biljaka u redu po duznom metru) a isao sam na pretpostavku da ce svako zrno koje rodi biti isto toliko tesko kao ono koje sam posejao...
Inace slazem se sa Denijem da ce kombajn pokazati koliki je rod jer rod je jos uvek napolju na njivi :cao:

Teorija oko roda soje je po meni jako varijabilna. 100 puta se dogodilo da smo kosili dobru soju na oko,a pokosili nista vise od proseka. Isto tako smo kosili losu na oko pa bilo ko blata. Mislim da je kod soje od broja mauna mnogo bitnije kolika je hektolitarska tezina,to jest koliko je veliko i gusto zrno. Primetio sam da kad je zrno malo i rod je mali,do 1700 kg/kj,a kad jje zrno vece i rod je preko 1700 kg. Po meni u soji je mnogo teze proceniti rod od npr kukuruza,jer ima znacajno vise biljaka pa je samim tim i uzorak manji i daleko neprecizniji. Plus kroz soju se sad ni nemoze jer se sva uplela,pa stoga mislim da je teorija "krupnoce zrna" nekako najsigurnija.

Postujem iskustvo,volim cuti vecinu i reci ne skriveno svoje. Nikada mi soja nije dala kilazu, a na oko izgledala lose i obrnuto. :nono: :cao:

ljudi jel istina da ce soja biti samo 16din/kg?? ja sam danas tako cuo?i eto ako ce soja biti 16din/kg a rodi 1500kg/kj to je samo 24000din ...pa gde to ima to je jos manje nego od psenice?ovde ce svi koji imaju soju biti u debelom minusu jer sa ovakvom cenom soje se nemogu pokriti ni troskove proizvodnje a kamoli jos arende :zli: :nono: ::novac:: :udri: :zli: :zli: sta vi kazete na to? treba opet protestirati zbog takvih cena ili ne?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh