Slobodna diskusija o traktorima

@Mosorinac toliko je dobar komsija ima njega i Torpeda 90ku sa prednjom vucom,Rusa pali samo kad zatrebaju 2 traktora i spartanje,prskanje,priprema,transport,oranje...Torpedo.

Pametan komšija - sve sam go vazdušar-propelerac u njegovoj avliji! Ne treba zimi da ispuštaš vodu uvek kad ga ugasiš ili skupi antifriz da koristiš. Generalna kao na APN-cu.

Kada vrsite razna preracunavanja,troskove i kalkulacije u poljoprivredi,a posebno u ratarstvu,kako racunate amortizaciju traktora? Jedno vreme sam bio autoprevoznik a i tad se uporedo bavio poljoprivredom.Amortizacija kamiona se racunala koliko i potrosnja goriva. Da li tako moze i sa traktorom? Mozda clan North ARMY zna nesto vise o tome sa studija?

Nadam se da nije :off_topic:

Kada vrsite razna preracunavanja,troskove i kalkulacije u poljoprivredi,a posebno u ratarstvu,kako racunate amortizaciju traktora? Jedno vreme sam bio autoprevoznik a i tad se uporedo bavio poljoprivredom.Amortizacija kamiona se racunala koliko i potrosnja goriva. Da li tako moze i sa traktorom? Mozda clan North ARMY zna nesto vise o tome sa studija?

U principu sve se računa pola-pola.
Ipak zadrugari starog kova su me učili da kalkulišem ovako:

30% cene usluge čini cena goriva
30% zarada rukovaoca
30% amortizacija traktora
i 10% amortizacija oruđa

Ne verujem da je i danas baš ovako zato što je gorivo drastično skuplje nego tada u odnosu na ostalo, na primer cenu samog traktora ili delova za njega.

Studentska amortizacija... po njima je amortizacija period od kupovine do prodaje traktora,radili smo primere za velika imanja,a tamo je period upotrebe koliko traje kredit znaci kamata kredita,razlika u ceni izmedju novog i likvidiranog,potrosini materijali sabrani ulja,maziva,remenje,gume... Najprostije receno za obicnog poljoprivrednika je nemoguce da izracuna amortizaciju za 1kj oranja ili neke slicne obrade,ne moze ni za 200kj spartanja da se izracuna,jer ima masina koje nisu uslovljene kolicinom obradjene zemlje npr medjuredni kultivator-spartac samo se menjaju radni organi i on moze u veku da prosparta 1 000 000kj a po njemu se nece primetiti koliko se naradio,dok za prskalicu,sejacicu,berac to vec nije slucaj. Radio sam kao seminarski...kalkulacija u proizvodnji i kad je doslo do amortizacije racunao sam je po utrosku kao i gorivo,a profesor se slozio kaze da je to najblize amortizaciji.

To i ja kazem,koliko gorivo-toliko amortizacija. Negde vise,negde manje. U proseku moze se reci-to je to

Zna li ko od kojeg traktora je ovj teg neko mi reče da je od torpeda i da stoji ispd akumulatora ali nisam siguran kojeg
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Evo jednog na prodaju kod mene.Neznam sta je ,nema nikoga ali bi rekao da je pun crvene tj komunisticke krvi.
2dqr24p.jpg
6p2dyf.jpg
syknr4.jpg

Ove poluge na poteznicama, koje sluze kao spaneri na ovom snimku, jel zna neko gdje se mogu kupiti ? Kod nas se to zove custeci.

Nazad
Vrh