Slobodna diskusija o traktorima

@zombie_666

Što se tiče dubine, ne radi se samo o tome da li je na 40cm drugačiji tip zemlje, već i da li je tamo znatno manje mikrobiološki "živa". Kod tebe nije prvi aspekt, ali da li je drugi?

Ako sam i izvadio nešto "mrtve" zemlje van zaorao sam veliku količinu biomase dole, pa nek se miješa. Laički sam gledao zemlju, na dodir, bojom i mirisom nema nikakve razlike ni gore ni sa dna brazde. U Italiji decenijama oru 40-50cm redovno, ovo što sam ove jeseni uradio neće se ponoviti ko zna koliko, htio ja to ili ne.

Imam najveće prinose u selu i u pšenici i u kukruzu. Ove godine sam imao nešto preko 7500kg pšenice po hektaru a 2016. sam imao 8500kg/ha. Kukuruza sam najviše iikad imao nešto preko 17 tona po hektaru zrna sa 13.8% vlage a uvijek imam najmanje 10t/ha sem u ekstremno sušnim godinama. Nemam mnogo zemlje pa je radim sa 100% agrotehnikom.

U selu ima malo maliih traktora, samo dvije IMT539, tu su Rakovice R65, Zetor 3320, 6911, 5211, 7745, 7045, 7340, Fiat 550, Torpedo 45, Landini 8880 a najveći traktor je Case IH 5150.

Možda grešim ali čini mi se da ovaj zetor 160 po gabaritima nije ništa veći od ovog od 120ks. Čak i izgleda isti motor u osnovi samo ovaj od 160 ima turbo. Slično kao razlika izmedju IMT 5106 i 5136 .Tako da neće škoditi ta rezerva snage po meni čak i da sa 160 vuceš 3 brazde potrošnja nece biti ništa veća

Da budem iskren, sada sam evo pogledao na Konedata i moram reći da si u pravu.

Zetor 12045-motor Z8601, 6842ccm, 115KS, dužina 427cm, masa 4690kg.

Zetor 16045-motor Z8601, 6845ccm, 150KS, dužina 460cm, masa 6270kg (!!!?)

Zetor 16245-motor Z8602.12, 6842ccm, 160KS, dužina 451cm, masa 5020kg,

Zetor 7045-motor Z7001, 3595ccm, 65KS, dužina 370cm, masa 3430kg.

Medju velikim Zetorima razlika je samo oko 20-30cm a od mog 7045 su duži manje od metra. Kada bi mi se pružila prilika
ipak bi uzeo neki od velikih. Nek potroši i malo više barem bi bio rasterećeniji i odmah bi se manje habao i imao manje kvarova.

jel zna neko da li pase sajla za reverzer od Arme na Basak danas mi je pukla dok sam sejao zito?

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Molim kolege forumaše za pomoć, izbor se suzio na samo dva traktora. Zapadne mašine nažalost otpadaju, ne usuđujem se u upuštanje u taj rizik, dijelovi su jako skupi i teško se dobavljaju i još duže čekaju a ja ionako nemam vremena ni pošteno da dišem. Dakle, idemo na ono što se može brzo popraviti. Kandidati su sledeći:

1. Zetor 10145, godište 1989., gume solidne, nisu nove ali mogu dugo da posluže. Cijena 12.500 evra.
https://www.olx.ba/artikal/38325443/zetor-10145/

2. Belarus 1025, godište 2001., gume nikakve, cijena 11.000 evra. Nova turbina, alternator i lamela.
https://www.olx.ba/artikal/49552755/traktor-belarus-1025/

Belarus me izadje isto kao Zetor kada mu kupim 4 nove gume.

Šta uzeti?

Zombie...mtz ima 2 lamele i malo specificno kvacilo,kao i spojnicku sa lezajem u zamajcu koja hoce da pravi muke.pitaj vlasnika u kakvom stanju je spojnicka u delu gde dolazi lezaj i vidi sta ce da ti kaze.
Sto se tice zetora-stara je to masina,ali proverena...i zetori/ursusi oko 2000 tog godista se svode na isto.proveri da li hidraulika poskakuje kada se nosi teret,bolcna prednjeg trapa i konusni lezajevi na rukavcima prednje vuce nemaju fabricki mazalice,pa su vrv lezajevi losi/propali...menjac i diferencijal su jaki,a kvacilo pouzdano.na tom godistu volan je sa onim vretenom,koje je malo cudan sistem,osim ako nije prepravljeno na novi tip.Ne napisa da li je menjac 3 ili 4 brzine i radi li multipover?

Da li neko zna nešto o traktoru Lindner Geotrac?
Vidim da je kompletna platforma Z.F, motor Perkins, Bosch hidraulika, kabina i limarija njihova Austrijska.Nema ih mnogo za videti niti u ponudi.

Da li neko zna nešto o traktoru Lindner Geotrac?
Vidim da je kompletna platforma Z.F, motor Perkins, Bosch hidraulika, kabina i limarija njihova Austrijska.Nema ih mnogo za videti niti u ponudi.
Slagacu te gde tacno(mislim da je Milosevo) sam jednom naisao na jednog od 90, 100ks i koliko mi je vlasnik ispričao kaze da je traktor odlican u svakom pogledu i da je prezadovoljan , kod njega je radio lake poslove jer teske rade neke mrcine klasove.

To je tačno samo Austrijanac ima originalne komponente dok je kod Erdogana copy/paste tehnologija pa nemam poverenja.

To je tačno samo Austrijanac ima originalne komponente dok je kod Erdogana copy/paste tehnologija pa nemam poverenja.
Znam ponesto o Lindneru,razmisljali smo davnih godina da ga uzmemo...perfektno odradjeno na njemu.. ali delovi su kao za majbah...neverovatno skupi!
Armatrakov kvalitet je dosta losiji,ali rezervni delovi nisu toliko jeftiniji spram kvaliteta koji nude.odrzavanje,servis i popravke su im poprilicni paprene.

Nazad
Vrh