Slobodna diskusija o traktorima

Дајте предлоге за неки полован трактор да није пунолетан и скупљи од 25000€. Размишљам о SAME, DEUTZ, CLAS снаге 90-130кс. Ил ми бар препоручите "слаткоречиве" увознике с којим сте били задовољни после куповине

Значи ништа од моје "модернизације", изгледа да ћу морати да радим са механизацијом из прошлог века

Vecina njih. Cak i oni sto rade sa domacim traktorima. Sad bez 11-12k evra ne mozes naci pristojnog 577 dv. Ili jos gore kad napise cena po dogovru pa ti posle preko telefona pusti pricu te vako, te nako, znas ovo, znas ono. I posle pola sta njegovog hvalisanja kad pitas za cenu obicno ti treba secerna vodica.

Kad sam video "nove" cene novih automobila, traktori su još uvek povoljni

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Preveliko je to za mene, ni ovaj plug koji imam (Gassner 3x12" do 3x16", 75cm klirens, 100cm od glave do glave) nije dovoljn veliki. Na 160KS već treba da idu 4 brazde a za to nemam ni dvorišta. Pride mi i cijena prelazi budžet, posebno je ovog sa oglasa prodaje firma pa na ovu cijenu ide plus 17% poreza za mene kao fizičko lice.

Da, 892, 952, 1025...svi bi odgovarali. Ako bi naletio neki 10145 ili 12045 radije bi išao na Zetora ali bi i MTZ poslužio. Nije mi bitno da to bude neki luksuz i udobonost, bitno je da ide i da mogu dijelovi da se kupe kad prestane da ide.

892 ти је најближи 820-ки што се тиче одржавања. Можда не би морао куповати друге, веће прикључке.

Zombi_666 jeste da je zemlja jako teška za obradu. Ili mnogo suva ili mnogo vlažna. Jedino što mi nije jasno zašto se mučiš da oreš na ovih 40 cm. Izbacujes na površinu loš kvalitete zemlje. Po meni je bolje ići, ako se može, sa podrivačem za razbijanje plužnog đona i onda orati na max 30cm.

Orao sam čisto da iskoristim priliku jer su uslovi bili dobri a orao sa ti brazde samo nizbrdo, sa dvije brazde se već ne bi ni isplatilo. Nikada nije tako duboko orano pa sam odlučio da probijem taj plužni djon kada već ide. Planirao sam praviti neki podrivač barem sa jednim ili dva radna tijela (zavisi od budućeg traktora) i da prelazim sa njim parcele na nekom razmaku (opet zavisi od broja radnih organa) prije oranja. Tlo kod mene praktično nema "kraj" po dubini sem na nekim parcelama, nema dole mrtve jalove zemlje na dubinaka koje možeš dokučiti plugom. Npr, ako si igledao snimak gdje orem ravnu parcelu, tu na 12m dubine nema promjene niti slojeva, sve ista boja i ista zemlja. Ide tu pored rijeka i ima jako duboko korito koje se vremenom osipa i tu se vidi tlo u presjeku. Na brdima u dubini ima gline ali tek ispod 2 metra s tim da imam na dvije parcele par "ostrva" (desetak-dvadeset kavadrata) gdje je iz nekog razloga glina isplivala na površinu i tako je oduvijek, niti se smanjuju niti šire ali pošto se vrlo jasno vidi gdje su (ono žute fleke u sred njive) tu svakih par godina istresem po pola prikolice stajnjaka i riješen problem, bude prinosa.

Za buduća oranja sa većim traktorom (kada u igri bude i podrivač) sam planirao plug širiti na 3x16" i dubinu od 25 do 30cm, to bi bilo idealno da se složi brazda lijepo, naravno na plug ću vratiti i pretplužnjake.

Nazad
Vrh