Slobodna diskusija o traktorima

Zombi ponovo kupuje traktor,a kao da je juče bilo!!! Šalim se malo kolega,drago mi je da si opet na forumu i ovde. Po meni za tvoje uslove izbaci sa spiska sve što je lakše od 5200-5500 kg i proširi spektar na 125-130ks. Polovina ovih sa spiska nije sposobna za 3x16".

Razmišljao sam o tome, novo je novo tu bi neki MTZ 820 zalegao najbolje, poslužio bi i on, orao bi sa 3x12" ili 3x14" jer je plug podesiv, mislim da je sada oko 50-55000KM ako ne i više Imanje je prijavljeno, tako da bi mogao da prijavim subvenciju ali problem te subvencije je što se mora dati sav novac odmah i odjednom pa čekaš hoćeš li dobiti pare nazad. Jednostavno ne mogu skupiti toliko novca na gomilu.

Zombi ponovo kupuje traktor,a kao da je juče bilo!!! Šalim se malo kolega,drago mi je da si opet na forumu i ovde. Po meni za tvoje uslove izbaci sa spiska sve što je lakše od 5200-5500 kg i proširi spektar na 125-130ks. Polovina ovih sa spiska nije sposobna za 3x16".
Pazi, još je to daleko,vagam opcije. Svi gore sa spiska se trenutno prodaju na oglasima i većina će ih se prodati ali pokušavam da suzim izbor barem na brendove i modele. Najveća mana svih zapadnih traktora su dijelovi, tu su Belarus i Zetor uvijek u nedostižnoj prednosti. Neke sa liste sam i probao i iskreno najviše mi se svidio Massey Ferguson 2680. Traktor je ogroman, ono bukvalno grdosija dugačka 5 metara ali me fasciniralo kako je pregledan (osjećaj je kao da sjediš na krovu kuće) i mjenjač mu je jako ugodan, polugice male sa desne strane, mehanički reverzer, iako je veličine bagera njime se upravlja zgodnije nego sa mojim Zetorom.

Imas gomilu Landini-a i jos nekih traktora na licitaciji AlDahra sad trenutno.Samo je kasno za razgledanje masina...

Uff 130ks, za sumu babaroga...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Па ово све ламине, делове код археолога да тражиш. Што су већ написали 1221 или 1025, ако се и скрши можеш купити нове делове а да не продајеш имање.

Delovi su skupi ali nije da ih nema. Cak stavise lakse ih je naci u BiH nego u Srbiji. Naravno govorim o specificnim polovnim delovima, tipa kucista, delovi menjaca i diferencijala, delovi motora...

Jako je slaba ponuda velikih Zetora. Ima ih samo nekoliko na oglasima koji nisu poderani u šumi. Npr. 10145 ili eventualno 12045 bi odgovarali ali ovaj prvi je rijedak kao Rols Rojs kod nas a 12045 ako se i pojavi to je duša izvađena.

Problem kod nas je sto prodavci racunaju koliko kosta nov traktor, odbiju subvencije i onda polovnome stave cijenu malo ispod te cijene
Jedan blizu mene mene trazi za Zetora 2007g, 80KS 43000KM
Ne znam da li ijedan Zetor sa mjenjacem sa strane ima ispod 30000
Malo sam gledao 7341, dva bila na oglasima 33 i 35 hiljada i brzo otisla...

Zombi, koliko si to povećao površinu kad moraš menjati traktor? Verujem da taj tvoj zetor može raditi mnogo više zemlje nego što radi kod tebe ili mene. Jedino ako hoćeš sve poslove da odradiš za dan ili dva, onda razumem.

Za sada bi to bila 2 hektara a potom još otprilike 2. Nije to previše za 7045 ali je zemlja mnogo teška. Plodna i ima vlage pa i u suši daje prinos, nije ni brdo posebno i oblik parcela je dobar ali je zemlja stravai užas. Prošle i ove godine tu zemlju je radio susjed sa Zetor 7745 i polomio je plug Althaus 2x14" na njoj a i traktor je propišao na svakom spoju. Drugi problem koji su spomenuo je vrijeme., Zbog posla sam jako ograničen sa vremenom, ove jeseni se remont na poslu potrefio u najgore vrijeme pa sam svaki dan radio od 12 do 18 sati 40 dana bez pauze pa sad zamisli kada sam stigao da sve uzorem, spremim i posijem pšenicu.

Ne znam kakva je tvoja zemlja ali ja imam 5,2 ha i fergu i oranja radim sam. Uzorem lagano 1 ha za dan i pored mog redovnog posla u privatnoj kompaniji. Za 2+2 ha je pitanje da li trebaju neke jake mašine.

Kod mene Fergo ne može da ore ni sa jednom brazdom. Imam svoje zemlje 4ha, dakle bio bi 4+2+2. Zemlja je teška, brdovita (ima i veoma velikih nagiba) i zahtijeva duboko oranje. Sve veću ugaženost da ne spominjem, planiram da pravim podrivač svakako.

Evo kako jedino može da se ore sa Fergom, nizbrdo i nekih 10-15cm. Ovo je zadnji put da je orano sa njim, 2016. godine.

Ovo je oranje sa Zetorom

Ovdje su uslovi bili idealni, savršeno za oranje, 3x12" samo nizbrdo. Ovako se udesi jednom u 10 godina.

Poslednja izmena:
Ala se kaiša, Zombi jel ta zemlja stalno tako vlažna i gnjecavam, mislim celog leta, jel nema perioda kad je malo suvlje pa da se lakše ore?

Pogledaj drugi po redu video gdje Zetor ore a zatim ovaj dole

To je ista parcela a pogledaj kako se lijepo ore, ide oko 40cm dubine, samo nizbrdo naravno al je zato razorana duboko kao nikad. Namjerno sam to uradio jer su se pogodili uslovi oranja kakvi se pogode u desetak godina jednom i orao sam koliko je uopšte bilo moguće da razbijem plužni djon jer je pitanje kada će se to ponoviti. Normalna situacija je da se kaiša i da bude gnjecava, ovogodišnja situacija je izuzetak. Dodatni problem je kada se zemlja osuši, evo kako to izgleda kada se uzore suvo i rotodrlja tako.

Ovo je npr. ista parcela kao ona sa trećeg po redu snimka u prethodnom postu, ore se predobro jer su uslovi savršeni ali obrati pažnju kako se brazda ipak kaiša samo se lomi na manje komade. To je dakle to, bolje od ovoga ne može da bude. Takva je zemlja jbga.

Nemam želju za većim traktorom zbog nekog ku*enja ili pokazivanja već su se uslovi rada jednostavno promijenili. Zemlja je sve gora a evo dokaza. Suše su sve gore i pokazalo mi se nevjerovatno korisno da orem što dublje je moguće. O hroničnom nedostatku vremena da ne govorim.

Ovo je snimak iz 2012.

A ovo od prije mjesec dana. Isto polje, čak i isti dio tog polja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh