Slobodna diskusija o traktorima

Зезање к'о зезање, ал' у време када смо ћаћа и ја решавали да пазаримо "велики" трактор, да конкуришемо за неки државни програм (просто кредит са каматом нешто мањом него код банака у то време), први пик нам је био "Белорус" 892. Поднели смо 'артије где је требало, пролазили месеци, па и читава година, али без икаквог одговора. Ћаћа окренуо неке бројеве, распитао се из прве руке и испоставило се да су тупо загубили документе и препоручили да поново шаљемо 'артије. У међувремену се појавио тај "Фотон", ћаћа приметио магичну реч на "флајеру" са сајма кога је добио од некога: "Перкинс мотор" и... епилог је такав какав сте чули.

Pošto ne znam šta označavaju oznake na gumama (tj. mislio sam da znam ali se ne poklapaju sa izmerenim vrednostima), da li neko možda zna ili može da izračuna da li se originalni par točkova sa traktora 420/85R38 (zadnji) i 380/85R24 (prednji) može zameniti sa parom 340/85R48 i 270/85R36 a da odgovara prednja vuča?

ne poklapaju se sa ovim?

uporedi
ako sam dobro izracunao i calc je dobar odnos prvih je 1.336 drugih 1.310

Drugar hoće da kupi uzane točkove za traktor, a ne zna da li bi ovi odgovarali zbog prednje vuče.

Npr. evo šta me buni, za gumu 460/85R38 (koja je navedena kao neki primer iz priručnika traktora) se navodi da je njen obim kotrljanja 5280 mm a ja računom (a i ovim kalkulatorom) dobijam 5486 mm što daje 20,6cm duži obim što nije malo. E sad, pretpostavljam da tu ima veze ono obim "kotrljanja", pretpostavljam da se tu radi o manjem pređenom putu za jedan obrtaj zbog ugiba gume na mestu dodira sa tlom, odnosno da se taj obim kotrljanja razlikuje od matematičkog obima (koji je u ovim kalkulatorima), ali ne znam kako se on računa... Takođe, merili smo drugar i ja neku gumu sa auta i račun se ne poklapa sa izmerenom visinom gume (izmerena visina je manja od izračunate)... Pa onda više nisam siguran da je druga brojka (visina) u nazivu gume baš striktno procenat širine gume

Можда се рачуна обим без крампона тј да крампони пропадну у земљу; по написаној вредности (5280 мм) разлика је неких 33 милиметара у висини профила што може бити висина крампона.

Stvarno ne znam! Šta ako ide po tvrdoj podlozi?
Postoji još jedan primer iz tog priručnika, npr. za gumu 380/85R28 daju da je obim kotrljanja 4050 mm, a matematički obim koji ja izračunam je 4262 mm. Pokušao sam da nađem zavisnost između ovih cifri, ali nije linearna zavisnost i ne znam kako se računa. Kao postoji podatak (o obimu kotrljanja) u tablicama, ali ja to još nigde nisam video.

Obim kotrljanja je put koji guma predje jednim okretom i normalno da nije isti kao kad racunas obim. Drugo, kod guma se nikad ne meri visina jer jednostavno metrom ne moze precizno da se izmeri. Meri se uvek obim po sredini gume i to nekim kanapom ili necim slicnim i onda njega rasprostres, ispravis i metrom meris njegovu duzinu. Mada moze i ako neko ima klupu za trupce pa da premeri precnik manjih guma vrlo precizno.

Kad je jedan drugar kupio vučenu prskalicu sa kompjuterom, pređeni put točka prskalice za jedan okretaj (znači taj obim kotrljanja) smo izmerili tako što smo izbrojali ripne i onda na otisku u zemlji u njivi (sa 1/2 vode u prskalici) izmerili rastojanje između izbrojanog broja ripni. To se pokazalo kao prilično precizno jer smo proverili i sa brojem obrtaja točka na odmerenoj deonici (takođe u njivi) od nekih 300-400 m.

Ne mora, a i ne može odnos kod guma 100% odgovarati prijenosnom odnosu traktora. Dobro je da su prednje malo veće od onog što se dobije računski tako da kod uključenih one vuku i eventualno prokližu. Do 3% nije problem.
Ovo je samo moje mišljenje.

Počelo da pušta crevo na meraču pritiska ulja. Krševi me izdaju u pola njive. Sledi šlepanje do kuće, pa kupovina creva, živce ne kupujem, samo se tanje.

A sto ne kupis crevo i zamenis na licu mesta (ili jos bolje krutu cev ubaci, em trajnije em mnogo lepse izgleda). A mozes i skinuti crevo, stavis cep i vozi do kuce.

Ništa od čepa. Pun mi kufer zezancija. Dovukli me kući, sutra opravak pa nastavak. A da je crklo oko 15 h uzeo bi deo, nego oko 19 h.

Jesenas krenuli da sejemo psenicu, kad momak sto je vozio drugi traktor ispred mene ukrajci i stade, ja stanem iza.
Rekoh rodjeni jel sve ok, kaze brate od negde kljuknu ulje.
Trgnem oci, po patosu barice ulja, pocnem zavirivati i skontam da je pukla metalna cev od manometra.
Tad sam zurio kao nikad a ta zezancija mi uzela bar 2h vremena i kamaru zivaca ali jbg tako je sa krsevima.
Jos sreca sto je pukla cev u kabini pa je momak video...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Stvarno su ta creva lošeg kvaliteta, meni preksinoć isto puklo ali ja ga presečem kombinirkama i presavijem dva puta i stegnem žicom da odradim do kraja prskanje. Ujutru kupim novo i postavim ali prvom prilikom ću otići kod hidrauličara u Vrbas da mi sastavi kvalitetnije i kako on kaže mnogo trajnije crevo.

Nazad
Vrh