Slobodna diskusija o traktorima

Taj deutz 6135r bih pre poredio sa punom 140, jer su tu gabaritno I slične težine. Dok je Maxxum manja I lakša serija, i sistem ubrizgavaja je PD (po meni bolje), ako pričamo o maxxum 6cil.
A oko snage, uvek gledaj nominalnu snagu, i tako ih i poredi.
Mislim da čovek bas pita za nove traktore, I ovo jesu svi šestaci.
Da za nove traktore pitam i šestak me zanima, ako se gleda nominalna snaga kod deutz-a onda je maxxum snažniji deklarisana snaga mu je 140ks iako je lakša serija.

Koliko sam skontao iz prospekta to je maks snaga i snaga na nominalnim (maksimalnim radnim) obrtajima. Maksimalnu dnagu zapravo ostvaruje pri 1800-2000 obrtaja, a pri 2200 obrtaja snaga opada. Kad bi se maks broj obrtaja smanjio onda bi nominalna i max snaga bile jednake,
grafik snage se vidi na stranici 3:

Takodje iz prospekta za maxxum motor je FPT 6.7, 99% da nije PD. Ili je mehanička pumpa ili komon rejl

Koliko sam skontao iz prospekta to je maks snaga i snaga na nominalnim (maksimalnim radnim) obrtajima. Maksimalnu dnagu zapravo ostvaruje pri 1800-2000 obrtaja, a pri 2200 obrtaja snaga opada. Kad bi se maks broj obrtaja smanjio onda bi nominalna i max snaga bile jednake,
grafik snage se vidi na stranici 3:
[/URL]

Takodje iz prospekta za maxxum motor je FPT 6.7, 99% da nije PD. Ili je mehanička pumpa ili komon rejl
maxxum 125 klasicna pumpa. Klasican sestak velika kubikaza malo konja rasterecen motor,dosta sam ga vozio dobar traktor.

Da li je ispravno tumačenje koje sam našao na netu da je maksimalna snaga traktora ona koja se izmeri na radilici a nominalna ona koja se isporuči na točkove i da li to važi za CR motore?

Da li je ispravno tumačenje koje sam našao na netu da je maksimalna snaga traktora ona koja se izmeri na radilici a nominalna ona koja se isporuči na točkove i da li to važi za CR motore?
To nije tacno. To odredjuju standardi de de meri da li motor sa agregatima,bez agregata,kardan ili tocak.
Max i nominalna je nesto drugo. Gleda se nominalna snaga.

Može li neko da razjasni nominalnu i maksimalnu snagu kod novih traktora?
Nominalna snaga je ona koju motor može da isporuči u dužem vremenskom periodu a da ne dodje do pregrevanja i oštećenja samog motora.

Maksimalna snaga je kako joj i ime kaže maksimum koji motor može da proizvede,ali u kraćem vremenskom periodu.

Nećeš konstantno da ga držiš u visokim obrtajima i dobijaš maksimalnu snagu,već će uglavnom raditi na nižim u obrtajima i isporučivati nominalnu snagu.

Tako da motor ima 141ks,ali nominalno u većini slučajeva imaš 131.

Oped pisete poluistine i poluinformacije.
Standard po kom se meri snaga je glavni pokazatelj. Nije isto ako vam je snaga prikazana po DIN standardu, EC24, ISO...
Tu proizvodjaci najvise varaju. Racunajte da samo ventilator hladnjaka moze da vuce i do 5 kw, pa kompresor klime, pa vodena pumpa...
Neko to sve stavi pa meri snagu, a neko klot motor u idealnim uslovima. Razlika u realnoj snazi bude dosta velika pogotovo na manjim motorima/traktorima.

Sa sledecim dijagramom se moze objasniti/razumeti sta je maksimalna snaga a sta nominalna.

KIoPtvo.jpg

Primer na dijagramu je Puma 210. U gornjem delu su dve crvene krive od kojih cemo gledati donju. Njegova nominalna snaga je 210 KS i dostupna je od nekih 1600-2200 obraja. Maksimalna snaga od skoro 225 KS mu je na nekih 1950 obrtaja. Isti taj motor na 1000 obrtaja nema ni 150 KS.

Nazad
Vrh