Slobodna diskusija o traktorima

Pozdrav ekipo. Imam pitanje za vas. Pošto pratim vaš forum neko vreme, vidim, da muku mučite sa uvoznim traktorima. Jel postoji interes za kupnju traktora sa niskim (to znaći ispod 5000 RČ) realnim radnim časovima u Srbiji, BiH, ili vam je samo bitna što niža cena?

Problem je sto skoro pa i nema traktora ispod 5000RC, ako mozda kojim slucajem nadjes niko ti nece vjerovati. Ali opet to zavisi i od godista..
Cijena igra veliku ulogu kao i radni sati, mada rijetko ko gleda radne sate trenutno. Jer ako malo promozgas radne sate od recimo same silvera 90 ispada da je godisnje obradjivao 1ha..

Problem je sto skoro pa i nema traktora ispod 5000RC, ako mozda kojim slucajem nadjes niko ti nece vjerovati. Ali opet to zavisi i od godista..
Cijena igra veliku ulogu kao i radni sati, mada rijetko ko gleda radne sate trenutno. Jer ako malo promozgas radne sate od recimo same silvera 90 ispada da je godisnje obradjivao 1ha..
Ima,, samo nije cena tako niska, kako se u Srbiji nude obično polovni traktori. Pitam da li postoji interes za kupovinu takvih traktora.
Primjerice Landini Powerfarm 100. realnih 2600 rč, 2008, original gume 70%, 22000 eur. (+troškovi uvoza) ili su vam prekupi takvi traktori?

@linch Traktori poput landija se teze prodaju, jer je ljude strah za dijelove. Traktori poput Fendt-a, SDF grupacije, john deer-a brzo odu, zbog dijelova i zbog imena. Nasa balkanska logika je bolje kupiti fendt-a sa 7k sati nego tog tvog landini-ja, iako ima isto dijelova za njega kao i za fendt-a. Ali ima ime..

@linch Traktori poput landija se teze prodaju, jer je ljude strah za dijelove. Traktori poput Fendt-a, SDF grupacije, john deer-a brzo odu, zbog dijelova i zbog imena. Nasa balkanska logika je bolje kupiti fendt-a sa 7k sati nego tog tvog landini-ja, iako ima isto dijelova za njega kao i za fendt-a. Ali ima ime..

Razumem, znaći, ako ja ponudim Landini, McCormick, Same, Lamborghini, Hurlimann, Goldoni, Valpadana, Carraro Agritalia, Antonio Carraro, BCS, Pasquali, Ferrari... sa realnim malim radnim časovima u stanju kao nov, za primjerice 30000 neće se moći prodati, jer neko nudi Fendt, John Deere za 35000 sa 7000 radnih časova na brojilu (+15000 vračenih), jer nemaju ime. Dobro.
Interesantno mi je, da verovatno Deutz Fahr prolazi jer je Nemački traktor.
Kako gledate na Case IH te New Holland? Steyr verovatno isto ima prolaz bez problema. Claas? Massey Ferguson? Valtra? Zetor?
Kako gledate na Korejske brendove, poput Kioti, LS, Kukje, TYM, Branson...? ili Japanske Kubota?

A trenutno nudis landini ili imas vise opcija?
Primer je mozda losiji?
To sam dao samo za primer, istražujem da li bi se moglo pronaći tržište za takve traktore, dobro očuvane u Srbiji ili BiH, jer pratim forum neko vreme i oglase, i u glavnom takvih traktora u Srbijiu nema u ponudi. Istražujem, da li postoje kupci, jer sam spreman ponuditi dobru polovnu robu, ali nije jeftina.

Mislim da najvise zavisi od dostupnosti delova i njihove cene.Bar bi ja to gledao kada se uzima traktor.

To sam dao samo za primer, istražujem da li bi se moglo pronaći tržište za takve traktore, dobro očuvane u Srbiji ili BiH, jer pratim forum neko vreme i oglase, i u glavnom takvih traktora u Srbijiu nema u ponudi. Istražujem, da li postoje kupci, jer sam spreman ponuditi dobru polovnu robu, ali nije jeftina.
Cijena diktira prodaju, ako budes jeftiniji od kunkurencije prodaja ce ici nebitno koji je traktor.
Kod nas su se na trzistu probili kineski i turski traktori a jedini razlog je njihova cijena.
Takodje treba biti svjestan koja je neto cijena novih traktora kad se oduzmu subvencije, polovan mora biti ispod te cijene za minimalno 20% ako ne i vise

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Linch, teško ćeš ti naći tržište za takvu robu na ovim prostorima. Odgovor je jednostavan: za polovan traktor sa tako nižim brojem radnih sati može se kupiti nov Rus ili turčin. Jako je mali % ljudi koji razmišljaju drugačije. Oni koji ipak razmišljaju kao ti su rešili da sami odrade taj posao, našli su traktor na Tractorpoolu ili Agriafairesu, otišli tamo, pregledali ga lično i kupili ga. I dalje se na našim prostorim na trgovce gleda kao na nekoga ko je kupio starudiju, malo je zamaskirao, vratio sate i hoće debelo da zaradi na prodaji. Naravno da ima dosta realnih trgovaca ali je daleko više ovih prvih pa otuda i takvo razmišljanje ljudi. Naravno u pitanju su i pare od čega se ljudi najteže rastaju.

Cijena diktira prodaju, ako budes jeftiniji od kunkurencije prodaja ce ici nebitno koji je traktor.
Kod nas su se na trzistu probili kineski i turski traktori a jedini razlog je njihova cijena.
Takodje treba biti svjestan koja je neto cijena novih traktora kad se oduzmu subvencije, polovan mora biti ispod te cijene za minimalno 20% ako ne i vise

Kolega, polovan zapadnjak sa malim brojem radnih sati teško da može biti toliko jeftin.

Ne znam stvarno ali onda ce prodaja ici lose jer ce potencijalni kupac dometnuti jos malo i kupiti nov traktor iste klase i istog brenda, ali svako ima svoje razmisljanje
Mozda ovde imaju ljudi koji su imali dilemu polovan ili nov pa znaju bolje koji su im cjenovni okviri bili prihvatljivi.

Prvo i osnovno pitanje kod takvih traktora je na koji način neovisno provjeriti broj radnih sati. Svaka čast prodavaču ili vlasniku, ali .....?
Kod nas u RH je za vozila koja su registrirana u RH moguće dobiti u stanici za tehnički pregled ispis broja radnih sati svake godine kod registracije. Potrebna je prometna dozvola vozila i nešto se plati taj papir. Ne znam može li se takav dokument dobiti u državi iz koje se vozilo/traktor uvozi.
Ni to nije 100% zaštita kupca, ali manje je vjerojatno da će netko svake godine skidati radne sate. Najviše se skidanja radnih sati ili km kod automobila napravi upravo kod uvoza. Ta praksa je najveći neprijatelj trgovaca koji žele pošteno trgovati.

Pneurech je ozbiljna firma. Meni su radili jednu gumu 800/65 R32. Eno je i dan danas trči.
Imaju opremu i znanje, a imaju i volje. U to vreme im je na popravci bilo par guma od Holmera, 1000/70, tako nesto. To je guma kao kuca 😁. Sredili su je kao novu.
Imamo mi u SM jednu poznatu vulkanizersku radnju koja radi ovakve vrste popravki.Radnja se zove Crvena Zvezda i ima dugogodišnje iskustvo.Radili su mi neke gume a neke sam donosio i za prijatelje.Nikada nije bilo problema posle toga.

Nazad
Vrh