Slobodna diskusija o traktorima

Malo sam više u toj tematici pa ću vam reći jednu činjenicu..
Onaj ko bi imao volje, znanja a najviše entuzijazma, mogao bi u nekom prilično realnom (nedugom)vremenu sklopiti od tipskih komercijalno dostupnih komponenti traktor po želji.
Bukvalno sve se može kupiti posebno.
Problem bi bila homologacija za registraciju, jer bi se u nekoj fazi morao uključiti ovlašteni inženjer/i da bi se projekat validirao i legalizovao.
Ništa nemora da se pravi, jer sve do najmanje sitnice postoji i može se nabaviti jeftinije nego da se pravi.
Cena bi bila najmanje 30% ispod fabričke, a u nekoj 'serijici' od 5-10 komada i znatno više..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pravili su i u Šaptoviću u Gorobilju nekoliko 'traktora'..
14.oktobar je imao nekolilo modela ala Cararo..

Malo sam više u toj tematici pa ću vam reći jednu činjenicu..
Onaj ko bi imao volje, znanja a najviše entuzijazma, mogao bi u nekom prilično realnom (nedugom)vremenu sklopiti od tipskih komercijalno dostupnih komponenti traktor po želji.
Bukvalno sve se može kupiti posebno.
Problem bi bila homologacija za registraciju, jer bi se u nekoj fazi morao uključiti ovlašteni inženjer/i da bi se projekat validirao i legalizovao.
Ništa nemora da se pravi, jer sve do najmanje sitnice postoji i može se nabaviti jeftinije nego da se pravi.
Cena bi bila najmanje 30% ispod fabričke, a u nekoj 'serijici' od 5-10 komada i znatno više..

Drug moj razumem da je industrija traktora i mašina postala "ŠRAFCIGER tehnologija" kupiš delove i šarafaš ali neke stvari mi je čudno da ne prave sami

Sent from my moto e5 using Tapatalk

14.oktobar je imao nekolilo modela ala Cararo..
Оно што сам ја видео из "14. октобра", а да личи на трактор, у ствари и није прави пољопривредни трактор, већ некаква дугачка, незграпна направа налик на трактор, којој је основна функција да носи предњи утоваривач. Погон само на задње точкове, преносни односи у мењачу наводно неки који баш не одговарају за пољопривредне операције, а распоред масе мало... чудан, па је тај трактор знао баш много да проклизава у неким условима употребе.

Nisu li Slovenci pravili sličan traktor ,zaboravio sam pod kojim brendom ?
To je navodno slovenski traktor, oni su ga valjda od njih kupili. Neko je objavio...

@Зорге Nisu oni izmislili oblu haubu ili stavili onakva svetla nego slovenci, ovo je slovenac u drugoj boji i sa drugim imenom. Tako ce verovatno ostati dugi niz godina sem ako ne budu imali neku veliku prodaju pa ce menjati odredjene komponente.

Kolko sam video Perkins motor, Carraro ili ZF menjac znaci manje vise domaci Armatrac

Realno danas ima smisla tako raditi jer razvoj motora i menjaca MNOGO kosta, tako da mora da se prodaju u velikim brojevima.
Zasto bi razvijali sopstveni menjac od nule ako gotov vec postoji.
Cak i Tafe koji proda 50+ hiljada traktora godisnje uglavno koristi vec odavno amortizovani MF dizajn.

Оно што сам ја видео из "14. октобра", а да личи на трактор, у ствари и није прави пољопривредни трактор, већ некаква дугачка, незграпна направа налик на трактор, којој је основна функција да носи предњи утоваривач. Погон само на задње точкове, преносни односи у мењачу наводно неки који баш не одговарају за пољопривредне операције, а распоред масе мало... чудан, па је тај трактор знао баш много да проклизава у неким условима употребе.
Onda nisi video ovo o čemu ja pričam.
Čak je moj poznanik taj jedan zglobni 'prototip' kupio i odlično ga služi.
Čini mi se 40 konja, 3 cilindra lombardini motor, dobra hidraulika, točkovi 18 ili 20 inča... Mini najviše liči na carraro..

Poslednja izmena:
Inače "to" iz 14.oktobra se zvao traktor " Ratar" bio je u izvedbi sa prednjom vučom i bez nje, S motor 105ks,ZF menjač i loš raspored mase. Po suvom ekstra dobar traktor, dobar hidraulik, čim se naoblači i pokvasi teren bolje ga je bilo parkirati dok se ne prosuši.

632a3c05cc699a5df37d41031505b687.jpg

Za 'to' nisam ni znao..
Ali obzirom čim se 14.oktobar bavio, i kakve je stručnjake imao, mogao je napraviti neuporedivo bolje traktore od kineza ili turaka.
Kada ih je Tatra kupila pre nekoliko godina, mislio sam da će opet krenuti, međutim ćorak..

To je sa 3x14"regentom išlo kao nevreme, dok se ne pokvasi teren. Natovarili smo mu napred brdo tegova ali džaba. Prerpostavljam da je to mehanika nekog Skip-a koji su oni pravili ali bez tih utovarnih dodataka mu je balans bio skroz poremećen.

Raspored mase kod Arme 854 je skroz dobar. Kad budem u prilici izmericu koliko kila ima na prednjoj osovini koliko na zadnjoj.

Нешто слично као код џондира из 80-тих година. Кад изгубе предњу вучу онда га ваде само велики задњи точкови или дупли точкови.

Nazad
Vrh