Slobodna diskusija o traktorima

Ugradio sam pre neki dan sat za pritisak ulja na traktoru yto i kad se ugreje na leru mi padne ispod 1, a na 1500 obrtaja stoji preko 2, da li ima rahloga za brigu, kakva su vaša iskustva?

Hvala,ali prosto ne mogu da verujem da na maks obrtaju motora postize tek 540 obrtaja kardana.Znaci kada bi kosio-grabio -bacao vestak i slicno morao bi ici punim gasom da bi imao obrtaje da radi.Nesto mi tu ne stima.Al ajd da verujemo ovom sajtu.Videcu u praksi kako ce biti.
зар ти немаш на инструмент табли обртаје кардана колико је тачно?Де сликај твоју инструмент таблу и команде са десне стране кад сједиш у трактору.

Ima na instrument tabli opcija da pokazuje obrtaje kardana (bar po slici zakljuciujem da je to to) medjutim tu uvek pise 0 i kada je upaljen i kada je ugasen.Da li ne radi ili ja ne znam da ga upalim kako treba ne znam.I te opcije se nalaze levo kad se sedne u traktor.

Prekontroliši senzor na izlaznom vratilu.Kod mene na D.F takođe nije očitavao brzinu kardana a problem je bio u prljavštini koja se nahvatala i pravila prekid.

Ima na instrument tabli opcija da pokazuje obrtaje kardana (bar po slici zakljuciujem da je to to) medjutim tu uvek pise 0 i kada je upaljen i kada je ugasen.Da li ne radi ili ja ne znam da ga upalim kako treba ne znam.I te opcije se nalaze levo kad se sedne u traktor.
Погледаћу ја сутра ако не заборавим на колико обртаја добија 540 а на колико 1000 обртаја кардана па ћу ти јавити.

Mene interesuje neki dobar majstor koji radi struju na traktorima, elektronske kontrole setve i slično. Znate li nekog koji ordinira u okolini NS-a?

Погледаћу ја сутра ако не заборавим на колико обртаја добија 540 а на колико 1000 обртаја кардана па ћу ти јавити.
Kada ti je rucica na 540 obrtaja postavljena, 540 obrtaja dobijas na 1700rpm.
Kada je na 1000,540 dobijas na 1300 a 1000 na 1800 rpm.
Tako je na jd 6220. Mislim da je isto i na 6620 i 7 i 8 seriji al mogu proveriti.

Mislim da se ovo ne slaže.
Ako je 1000 o/min kardana na 1800 o/min motora, onda je 540 o/min kardana na 972 o/min motora.
Није лер нула обртаја већ 600 - 700. Значи, на 600 обртаја више од лера је 540 обр. Као кад кажу на пола гаса - то је око 1400 обр а максимално је 2000-2200.

Ali ne stoji kardan na leru nego se i tad okrece, ipak su tu zubcanici i odnos je uvek isti ne menja se

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Ovo je nemoguće ako je mehanički prenos u pitanju. Ako je npr prenosni odnos 3:1 onda je 3:1. Fizički je nemoguće da bude drugačije.
Jedini ako proklizava lamela kardana. Ili je prenos preko neke vario transmisije
Hidro pumpa pogoni kardan. Ima i regulacija obrtaja kardana na punom gasu ili na pola gasa.

Tako sa hidro motorom (a ne pumpom) je moguće.
Inače, ako je mehanički prenos onda je onako kako sam rekao.
Neznanam samo kolika je snaga tog sistema hidro motor i pumpa i ko bi toliko komplikovao pogon kardana. Lakše je napraviti više brzina i imaš punu snagu na kardanu. Tako s hidro prenosom se ne može prenijeti velika snaga. Može ali je skupo i prave se veliki gubici energije. To se eventualno radi za prednji kardan.

Poslednja izmena:
Tako sa hidro motorom (a ne pumpom) je moguće.
Inače, ako je mehanički prenos onda je onako kako sam rekao.
Neznanam samo kolika je snaga tog sistema hidro motor i pumpa i ko bi toliko komplikovao pogon kardana. Lakše je napraviti više brzina i imaš punu snagu na kardanu. Tako s hidro prenosom se ne može prenijeti velika snaga. Može ali je skupo i prave se veliki gubici energije. To se eventualno radi za prednji kardan.
Reci cu ovima u jd da grese pa cu ti javiti sta su mi odgovorili 👍inace ovaj traktor ima oko 15000rh i 90% vremena je opterecen kardan kosacicom koja ima 8 reduktora i svi su povezani kardanima i zahvata 6m.i jos nije otvaran, samo je vratilo menjano posto se pojelo. Al ipak cu im preneti. A za ispravku hvala,al ja bi ipak rekao da je pumpa.

Nije mi bila namjera da se raspravljamo.
Htio sam samo pomoći.
To je onda najvjerovatnije samo neka vrsta hidrauličke spojnice. Ne pogoni se kardan pomoću hidraulike, već se ostvaruje samo spoj, umesto tvrde veze zupčanicima, preko hidrauličke spojnice. Nešto kao Vario prenos kod Fendta. Na taj način se može ostvariti nelinearan i promjenjiv odnos obrtaja motora i kardana.

Ovdje se priča o traktorima raznih generacija i tehnologija. Većina (u kojoj sam i ja) je još uvijek u tehnologiji zupčanika. Zato ne zamjerite na komentarima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh