Slobodna diskusija o traktorima

Jest ti mali rade najviše, samo da su im stavili hidraulički volan bili bi extra.
Jel misliš da je pametno prodati 539 i kupiti Tafe 42, mislim na kvalitet i trajnost.
Sta mislite jel Tafe bar blizu kvaliteta IMT iz recimo 80tih godina.
I ja gledam da iskoristimo neku sličnu opciju kod nas.
Reci ce i drugi svoja iskustva ali ono sto sam ja video od Tafe-a 42 u odnosu na IMT 539 je samo razlika u snazi, jaci je Tafe, sve ostalo mislim da je slicnog ili losijeg kvaliteta na Tafe-u..

Kod nas u selu ih ima dosta, ne mogu da izbrojim ali ima 6-7 komada sigurno i koga god pitam svi su zadovoljni. Tu su vec preko 10ak godina. Jedan ima 2 komada duze vreme i sad je kupio 45 sa duplom vucom.
Ali opet nemas hidro volan ako kupis 42. Mislim lako se on mota, nije to problem, vec povratne sile ako udaris u grudve i slicno.

Kad je 533 mogao da te služi za posao koji radiš može i tafe 45 koji je dosta sposobniji i dupla vuča. A hidrauliku možeš izvesti pomoću kocke sa preklopnikom ko na imt-u.
Sve si u pravu.
Znam za tu verziju hidraulike, nije ni skupa dogradnja, ima dupli razvodni ventil u kompletu s poklopcem i crijeva za 4 izvoda sve oko 250e. Al je dosta malog kapaciteta 16l/min.

Malo glupo da tafe nema ko imt vani cilindre hidrulika.
Danas su svi strojevi velike težine.
I pumpe vi trebale veći protok imat.

Kod nas u selu doslo desetak komada imt 558 od predprosle godine

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Za zamotavač rolo bala.
Može se raditi i s tim protokom, pogotovo za manji broj bala.
Moj komentar je čisto konstatacija da u današnje vrijeme i manji traktori imaju po 30ak litara u minuti.
IMT je prije 20 i vise godina imao pomoćnu pumpu za spoljnu hidrauliku od 33litra/min koja se doda na ovu postojeću s setom zupčanika. Ali su bile veoma rijetke.
Vjerovatno bi pasala i na Tafe.

Imam takvu pumpu na ovom 560 sa slike avatara
Jesi je koristio? Kako radi?
To je već daleko bolje rješenje. To je dokaz koliko je IMT bio ispred Tafe koji to ni sad nema. Član ni novi 549.3 nema takvu pumpu.
Tu postoji opcija da se udruže ili da svaka napaja svoje.
Kud je izveden izlaz iz te pumpe prema razvodniku. Tu pretpostavljam ne treba ona kocka s ventilom na poklopcu hidraulike i ne treba dizati ručicu za kontrolu položaj da bi ulju poteklo u vanjsku instalaciju. Ili ipak treba.

Po meni je glavni nedostatak novih tafea sto nemaju reverzer. Pomenuti tafe 45 sa duplom vucom ima kabinu kao imt iz 80ih, menjac 8+2 brzine. Ko jenu brdu zna koliko znaci reverzer, ili bar kao na kinezu koji nema reverzer, ima 4 brzine rikverca. Kad ima samo brzi i spori rikverc, na dosta mesta u brdu ne moze brzim rikvercom pa onda mora kao puz da ide sporim. Takodje takvo je stanje i kod solisa 50ks, 18600evra a menjac 8+2, ja iskreno nikada ne bih uzeo vise takav trsktor, dao toliko para za talav menjac.

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Po meni je glavni nedostatak novih tafea sto nemaju reverzer. Pomenuti tafe 45 sa duplom vucom ima kabinu kao imt iz 80ih, menjac 8+2 brzine. Ko jenu brdu zna koliko znaci reverzer, ili bar kao na kinezu koji nema reverzer, ima 4 brzine rikverca. Kad ima samo brzi i spori rikverc, na dosta mesta u brdu ne moze brzim rikvercom pa onda mora kao puz da ide sporim. Takodje takvo je stanje i kod solisa 50ks, 18600evra a menjac 8+2, ja iskreno nikada ne bih uzeo vise takav trsktor, dao toliko para za talav menjac.

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
Nije valjda stvarno Solis od 50 ks 18600 evra? Pa za te pare može da se kupi traktor...

Ja sam danas isao da gledam novog rusa 820.. ostalo je jos Armu 854 da pogledam mada sve me nesto vise vuce ka rusu.. Arma je sigurno komfornija ali ne znam kako bi se vladala sa dve zmajevke ako treba da pripomogne u žetvi, rus mi sa te strane sigurniji.. Pitanje sta izabrati, udobnost ili snagu? 🙂

Vucice i Arma 2 zmajevke, daleko od toga da nece.
Cena pri kupovini, cena odrzavanja i snaga su na strani MTZ.
Udobnost i malo veci komfor su na strani Arme.
Sad sta ce ko odabrati, koliko ko moze da se "ispruzi" i sta je kome prioritet to ce morati svako za sebe da odluci,jednostavno 100 ljudi sto cudi, 100 zena 200....... 😂

Nazad
Vrh