Imam Jinmu 454, na kratko sam probao YTO 454 upravo sa starim menjacem (L, H, R), doduse rucice izmedju nogu. Koliko sam video od motora nazad mehanika je 99% ista. Tacno je da se nesto teze izbacuju brzine, verovatno su utvrdjivaci jaki. Ali se u voznji daleko lakše šalta bez krčanja nego IMT. Tehnika je da kad izbacuješ iz brzine ne ideš lagano već ga cimneš i onda ide. Jedino je razmak izmedju 2. i 3. malo veci (ali dosta manji nego kod IMT 3-brzinca) i tu samo treba dvaput kvacilo.
Prednost je 4 rikverca, mana je recimo ako ides napred 1. brzom onda ti je najsporiji rikverc, te moras obe rucke da pomeras za 4. rikverc. Ali iz sporih u rikverce je ok. Druga mana je sto je 1. brza malo prebrza za oranje, a 4. spora prespora. Uglavnom oreš 4. sporom, ako su baš teški uslovi 3. sporom.
Nikad se nije desilo da iskoci iz brzine, zaglavi menjac ili bilo sta slicno. Protok hidraulike je realan, ima pumpu 14cm3 direktno spregnutu sa motorom ( 14cm3 x 2000 obr = 28 L/min). Protok je naravno srazmeran obrtajima ali to isto vazi i za Tafe. Hidraulika nije super precizna kao Tafe/IMT ali je ok. Tj. kontrola polozaja radi ok, ali kontrola vuče i nije nesto, za oranje treba tocak. Doduše ovo je stari tip sa jednom ručicom, video sam da je na novom hidrauliku dosta izmenjeno i ima 2 ručke, sa njim iskustva nemam. Spoljni priključci mogu da rade zajedno sa polugama, nema nikavog prebacivanja ventila kao kod Tafea. Doduse nismo ih nesto mnogo koristili.
Prednost je i 2 brzine kardana, 540 za teske poslove omogucava motoru da se razvrti, a postoji i druga brzina 720 ili 1000 ne znam koja je na YTO. Po meni je bolja opcija 720, najuniverzalniji, to je ista brzina kao na IMT 539, za 540 obrtaja kardana je dovoljno oko 1500-1600 motora. 1000 je po meni mozda i prebrz, dobar je za bas lake poslove doduse. Tafe ima samo jednu brzinu, 720 tj 540 pri 1800 motora i to je ok kompromis između brzine i snage, mozda za nijansu sporiji za vecinu korisnika, ali nista strasno.
Kod Tafea je malo nezgodno pogoditi 3. brzinu, inace je menjac vrlo slican IMT 3-brzincu samo dodata jedna brzina.
Po meni je sto se tice mogucnosti YTO daleko bolji, ali je Tafe kvalitetniji i izdrzljiviji, plus jednostavniji i poznatiji. S obzirom da ne radis mnogo sati mislim da ce ti YTO biti ok.