Slobodna diskusija o traktorima

Moj stari hoće da poludi već 4,5g kako sam se ja vratio u selo
Kaže da sam "GONIČ ROBOVA"
Pre mu bilo laganica još vikendom nahvata mene da mu pomognem
Sad svega 3x više i sve se stiže i kaubojske filmove stigne da gleda i još posla će dobiti!!!!!!
Stvarno je specijalista za marvu to ne mogu osporiti, ali dobiće još makar 100 ovaca, lagano penzionerski u dvorištu mu je sve

Sent from my moto e5 using Tapatalk

A da ga ..bem ja volim i kad je ofarbano, pa lepše je, kulturnije... Kad kažu ispravan ko puška, i jeste, radi ko sat, al ko da ga krava žvakala, sva se vrata raspala, pola, stakala nema, limarija izubijana I visi, nema veze, samo kad je ispravan... E pa ja volim i kad estetski to liči na nešto...

Kod nas ima jedan covek starosti oko 65-70 godina.
Radi 60ak jutara svoje zemlje,ima svu svoju mehanizaciju ukljucujuci i kombajn. Posto ima 2 cerke potpuno je sam u ovom poslu. Nikad nisam video da mu neko pomaze,kad je zetva odvuce prikolice na njivu,ode po kombajn i kad napuni prikolice,ostavi kombajn na njivi i ide da preda robu u zadrugu.
Neverovatno smiren covek,talav nacin rada njemu uopste ne prestavlja problem.
Jos je i vrhunski mehanicar,sve svoje masine sam odrzava, sam je napravio od 757.2 da bude 3 brazde,od spremaca 2.9 napravio 3.7m
Juce me je bas zvao da dodjem da mu pomognem oko stelovanja,kupio je Donder od 2500L,a ne zna Engleski.😀 kaze sad bar ne moram djubrivo da vucem na njivu,odem u zadrugu,digne mi telehender 3 vrece u rasipac i to bacim za dan i ne treba vise.

Puno ljudi znam koje kad kupuju ne voli da je zafarbano i sređeno, i to ima neku logiku, ali evo primera: prodajemo lane ja i moj drug mile imt 577,560 i 542,7mica i 560 komplet sređeni što se tiče mehanike, 542 ispravan, prvi vlasnik svih mašina, svi odlične gume ko nove, 560 smo kompletno ofarbali.. I šta mislite koji se prvi prodao? 😊

Momo misliš kao velika većina, ipak znam dosta slučajeva gde starac i zet odlično funkcionišu!!
Stari su pričali da su mnoge naše Švabe imale običaj da se sin udaje a ćerka ženi
Kaže mater i ćer se neće svadjati a zet i starac ljudi su dogovoriće se!!!
Posmatram stanje u selu mnogi sinu predaju slavu ali ne i novčanik!!!!
Velika većina roditelja žarko želi da živi u zajednici i da vodi igru!!!
Po meni to je loše, nisam navikao da se tako živi!!
Što se mene tiče živim u istom dvorištu ali ne u zajednici, svako ima svoj resor i svoj novčanik
Čist posao duga ljubav!!!!!
Juče umre komšija 80god sinovi preko 50g sa porodicama imovno stanje ne rešeno, stari bio poglavica u plemenu!!

Baća sad je tek početak njihovog kraja!!
Setim se pesme dr Neleta Karajlića
Stari sad se vidi sad se vraća slim ste hteli da budete braća!!!!!
Nikad neću shvatiti članove porodične zadruge????????

Hvala ljudi na pomoci. Verovatno cu uzeti Foton Lovol504 III generacije - 17.300 sa kabinom.
Vecih je gabarita ali kad sve sagledam bitna mi je ta kabina pre svega zbog prskanja, Za sad su biljke male....dok spoje krosnje procice jos 6-7 godina a onda cu razmisljati o nekom ozbiljnijem vocarcu....Ne vidim drugo resenje. U nadi da ce ovaj moci da se proda za neku razumnu cenu sutra. Solis mi je skup sa kabinom, Mahindra mi se ne dopada kako je uradjena kabina i komande unutra, Tafe me podseca na traktor proizveden pre 30 godina po dizajnu.... Videcu jos eventualno YTO50ks. Vidim da su mnogi zadovoljni i da lepo radi i posle nekoliko hiljada sati. Da nema vecih problema.....

Ako te Foton Lovol III zadovoljava u svemu raspitaj se kod uvoznika o voćarskoj verziji. Stariji modeli su postojali u toj verziji (oznaka N) pa je vrlo vjerojatno da postoji i serija III u voćarskoj (suženoj) izvedbi.
Meni se taj traktor čini povoljnim u odnosu na uloženo. Kvare se svi i jeftini i skupi. Najvažnije je za korištenje da imaš relativno blizu servis koji je dobro opskrbljen rezervnim dijelovima ili rezervni traktor (ne mora biti tvoj) koji za silu može odraditi hitan posao..

Kad radis sam moras da imas vece masine nego sto bi trebao. Nije to toliko komplikovano ako hoces da radis(mucis). 2011 mi cale u oktobru zavrsio u bolnici. Ostalo jos 40lanaca kukuruza da se vrse, zito da seje i da se ore jos. Deda jos bio u kondiciji pa smo uradili. Posle toga sve sto mogu gledam sam da uradim. Kada sam poceo da kacim dve pune prikolice na njive prvo mi je trebalo skoro pola sata, sada uradim za 10min. Dok se nisam ozenio treba detelina da se tovari, cale redja na prikolicu, ferga u prvu sporohodnu i polako ide ja dizem bale i uradimo. Sad gledam rasipac, samo sto veci, napunis kuci i razbacas i posle radis. Bar sada ima svakakvih masina, samo treba novaca.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Moj stari hoće da poludi već 4,5g kako sam se ja vratio u selo
Kaže da sam "GONIČ ROBOVA"
Pre mu bilo laganica još vikendom nahvata mene da mu pomognem
Sad svega 3x više i sve se stiže i kaubojske filmove stigne da gleda i još posla će dobiti!!!!!!
Stvarno je specijalista za marvu to ne mogu osporiti, ali dobiće još makar 100 ovaca, lagano penzionerski u dvorištu mu je sve

Luka,
ti znaš sa strojevima. (y) S ljudima treba opreznije, pogotovo s roditeljima. ;) Nemoj da ga žališ duplo kad umre.
Moj pokojni otac je znao reči da, kod svakog posla (na njivi ili u šumi), puno znači kad je netko s tobom, makar samo fučkao (zviždao) pored tebe.

Raša mašine imati moraš i ako si sam i ako nisi!!!!!
Svaka mašina koja zameni ljude nije skupa!!
Kod nas još vlada neko jedinstvo, tj držimo se zajedno pa pomognemo jedni drugima!!

Luka,
ti znaš sa strojevima. (y) S ljudima treba opreznije, pogotovo s roditeljima. ;) Nemoj da ga žališ duplo kad umre.
Moj pokojni otac je znao reči da, kod svakog posla (na njivi ili u šumi), puno znači kad je netko s tobom, makar samo fučkao (zviždao) pored tebe.
Ivane sasvim je normalno da ćemo svi otići sa ovog sveta još ako doživimo normalne godine za odlazak to je super!!!!
Ne vidim potrebu za neko preterano žaljenje!!

Slazem se da moze jedan sam ali muka je to ljudi u ovom poslu!!
Zbog nedostatka ljudstva primoran sam da menjam neke masine, verujem i jos mnogi, ajde opet nije problem ni to ali kad trebaju dvoje, trebaju!
Kod nas se radi i suma dosta, pa ne moze tamo ici jedan sam, desavalo se svasta, upadne covek u procep ako je sam,moze jedino jaukati.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ivane sasvim je normalno da ćemo svi otići sa ovog sveta još ako doživimo normalne godine za odlazak to je super!!!!
Ne vidim potrebu za neko preterano žaljenje!!

Neki od nas tek nakon smrti člana porodice shvatimo koliko nam je vrijedio. Dok je bio živ, smatrali smo da je to, što odradi, normalno. Budimo zadovoljni onime koliko nam pomogne jer i to vrijedi više nego ništa, a puno više nego kad oboli i postane nepokretan pa netko mora 24 sata voditi brigu o njemu.

Nazad
Vrh