Slobodna diskusija o traktorima

Samo sto bi Kubotu trebali da poredimo sa Clasom Masejom Valtrom itd a ne sa turcinom rusom pa i sa zetorom koji je bar dve klase ispod kubote.

Jedan voćarski radnik slomio vrata na Kuboti...
Kompletno je od stakla...
Puklo ka' puška u najsitnije deliće, ko kaljeno staklo obično kad se razlupa....
Radnik se uhvatio za glavu a gazda popiz....
Cena novih, prava sitnica, 650 eura, naruči se, i čekalo se oko 20-tak dana na zamenu...
Dotle, radnik je ladio onu stvar na promaji...
Otplatio je gazdi vrata i napustio ga... 👋
A sam je kriv, pored svih načina klimatizacije u traktoru te klase, on izabrao baš staromodan, otvorena leva vrata.... 😂

[/QUOTE]
Samo sto bi Kubotu trebali da poredimo sa Clasom Masejom Valtrom itd a ne sa turcinom rusom pa i sa zetorom koji je bar dve klase ispod kubote.
Ako već ideš kako nebi mogo usporedit forteru i kubotu.
Baš mi jedan poznanik ima staru forteru.
I zetor nov je htio bez opreme skuplji nego kubota s opremom.
I evo i slika gledao sam uživo nije ta kubota loš izbor.

Gledao danas Hattat c3080 i Armu . Arma nije bila 704 , koja me zanima nego veca neka 1..nesto . Arma mi djeluje dosta bolja pogotovo unutra . Komande i to . Hatat onako , perkins 3 klipa a plus neka crijeva egri sta ja znam . Nema kompresor niti kakav izlaz za kocnicu prikolice . Komande ,rucice mjenjaca i reverzera teske i tvrde i kod jednog i drugog a kod hatata pogotovo .Kod hatata mi se vise svidja dosta veci tzv ajnslag i paljenje pr vuce i blokade na dugme , stepenice . Ako je kod arme 704 slicna kabina , i komande kao kod ove vece onda je bolja od hatata . Nego sto su mjenjaci , rangovi i reverzeri ovako tvrdi i teski i kod zetora ,i hatata i arme ? Jel se to mozda razradi kasnije . Jbg , pa kod torpeda i 558 sto sam imao mjejjac se salta ko mlijeko , a na ovim ko drvena drzaja zabodena u sljunak , nit znas kud ce , a oce snage ?? Sto to nije kao kod auta precizno nije mi jasno ?

Sta sam imao od traktora , 533,539,558, td48 , sad mf3645 ,case 1540 maksum , ... voziozetora nekog 5.... , kad pogledam , kod starih imt i torpeda npr ,mjenjac se ubacuje sa dva prsta , samo klik , a svo ovo drugo :nono: .Meni je kod traktora najvaznije volan , grijanje ,hladjenje , kvacilo da nije tvrdo i rucice.

Da . Izgleda da dok je mjenjac bio medju nogama bilo preciznije , a sad , zar nemogu da rijese te salt poluge malo bolje nije svemirski brod . Zato je hidro reverzer zakon , samo skupo.

A kad sjedneš u fiata iz 90 tih ide ko u sir kad mjenjaš.
Neznaju ti napraviti da bude mekan

Svako ima svoje mišljenje, ali ja mog Zetora 6911 iz 79˝ ne bi menjao. Kvačilo i menjač su bolji nego na nekim kolima, ima grejanje, sedište sa onim vazdušnim jastukom, povremeno podmazano, udobno. Imao sam prilike da radim sa Basakom, kao sto je rečeno, jedan reduktor, menjač, drugi reduktor, reverzer, a za svaki put stisni kvačilo, a još kad zapinje negde pa pomisliš da će nešto da se odvali, ... Sve je to lepo ali ne mora da znači da je novo i bolje.

Ovi sto prodaju turke , skole sa pricom, motor perkins , trap kararo ili zf ili hg , ... samo to ponavljju , rade u istoj fabrici valtru, jd , case,...
To jedino i valja, motor i vuca , sve drugo , hmmm

Nesto mi se nistane svidja ovo sto sam vidio , ni zetor ni turci . Prica je novo je novo , nije kvalitet ko nekada alije komfor bolji . Bas to mi se cini , da uopste konfor nije bolji , samo sto ima vise boja u kabini .

Da su ove nove kabine tiše, komfornije i klimatizovane, to stoji. Nemaš osećaj da si u traktoru. Imali smo različitih traktora. Iz početka Rakovica 60 je bila dobra. Kad je došao Zetor 6911, više niko nije hteo u Rakovicu. Posle Belarus 82.1, posle Zetora je bio avion. Iz Belarusa u Yto 1204, sa klimom, svi ostali su bili kao krševi. Ali sad kad sam iz Yto-a seo u ZTS 16245, video sam da ne mora biti staro pa loše. ZTS, iako stariji od YTA 13 godina, u kabini je mnogo tiši i udobniji, i meni lično je bolji.

Volan mora biti podesiv lako , kad izlazis dignes ,kad vozis spustis ,sjedalo sa naslonima za ruku , kvacilo i reverzer da je mek , ostalo kako god , to je ono sto drzis i radis hiljadu puta danas .

Momo vrlo brzo se dodje na neke velike cifre za traktor oko 100 ks sa 4 cilindra. Kada postoji podsticaj za novo to olakšava kupovinu.
Imam priliku da vidim spolja kako izgledaju šrafovi na kuboti staroj 3 ili 4 godine. Jeste da ona razbacuje veštak, ali ne razbacuje nekim mungu fungi ciklonom, već kuhn sa dva tanjira. Prilično su zardjali. Po meni nedopustivo za traktor koji košta bogatstvo a nije jaci od 95 ks.
Opao je kvalitet svugde za traktore koji su proizvedeni posle 2010 godine. Biras brend ili opremu, pa sad ako ti je džep nepresušan onda ispunjavaš sve svoje želje.

Nazad
Vrh