Slobodna diskusija o traktorima

Da znam zato moj starac ,je radio u Nemackoj ,izmedju 70 i 80 ,kupovo je zemlju za 5 hiljada a posle pala na 1 hiljadu ,bar kod nas,sasvim sigurno da bi trebalo opet uvesti maksimum,ovo vitlanje nevodi nigde ,.

Malo (im) je 100-tka.... Pa zarada sa 100-tke je samo za dzeparac za sina ili ćerku...
Možda ne treba uvesti maksimum,ali bi trebalo malo da ih zaustave....Inspektori malo da otvore oči kad dodju u inspekciju,a ne....
Izvin'te na off-u!

Nije mi bilo mrsko danas potražio i našao original račun iz 28.07.1983. Kupljen je ipak u Unionpromet-Vojvodina nije u Poljoopskrbi(tamo je kupljen Ursus C-355 1974-e)...U to doba ja mislim da DM nisu bili u igri puno u narodu jer je dinar bio stabilan,ali ako ima neko pouzdan podatak i mene interesuje...Mada neznači nam to sad ništa jer se cene svega promenile od tada...Traktor je plaćen ni manje ni više 1.115.060,60 din. tako da kolega grabik malo preterao sa ciframa.Još da napomenem da je Loznica 5 tona nosivosti prikolica koštala na dan 31.07.1981. (2 god. ranije) 117.813 din.:ppozdrav:
Pitao
sam te iz razloga da uporedim sa cenom 7011 kada je bio nov. Kaže deda od koga sam kupio 7011 da je 81. godine koštao 25 000 DEM.

Evo koliko je 2003 kostala Livac pneumatska cetvoredna sejalica.
msztid.jpg

Nije mi bilo mrsko danas potražio i našao original račun iz 28.07.1983. Kupljen je ipak u Unionpromet-Vojvodina nije u Poljoopskrbi(tamo je kupljen Ursus C-355 1974-e)...U to doba ja mislim da DM nisu bili u igri puno u narodu jer je dinar bio stabilan,ali ako ima neko pouzdan podatak i mene interesuje...Mada neznači nam to sad ništa jer se cene svega promenile od tada...Traktor je plaćen ni manje ni više 1.115.060,60 din. tako da kolega grabik malo preterao sa ciframa.Još da napomenem da je Loznica 5 tona nosivosti prikolica koštala na dan 31.07.1981. (2 god. ranije) 117.813 din.:ppozdrav:

Vidim da moram nekima da objasnjavam u detalje jer se ne sjecaju toga vremena , zbog denominacije dinara prijasnjih godina. odnosno brisanja nula zbog inflacije ono sto se zvalo "milion" u slengu na ulici ovdje nije bilo jednako 1000000 vec odbijes jednu nulu od cifre ali u govoru se upotrebljavalo ,81- 82 je bio 7011 oko 380000 ili 38 "miliona" kako se onda pricalo, ili oko 20000DEM ili sad se vise ne sijecam 4 ili 5 vagona krunjenog kukuruza u 8 mjesecu , a da nije bilo inflacije to malo sutra.

Vidim da moram nekima da objasnjavam u detalje jer se ne sjecaju toga vremena , zbog denominacije dinara prijasnjih godina. odnosno brisanja nula zbog inflacije ono sto se zvalo "milion" u slengu na ulici ovdje nije bilo jednako 1000000 vec odbijes jednu nulu od cifre ali u govoru se upotrebljavalo ,81- 82 je bio 7011 oko 380000 ili 38 "miliona" kako se onda pricalo, ili oko 20000DEM ili sad se vise ne sijecam 4 ili 5 vagona krunjenog kukuruza u 8 mjesecu , a da nije bilo inflacije to malo sutra.
Dve nule se odbilo sa predjasnjih novcanica ,popularni konj ili crvendac je bila novcanica od 100din a mi smo ga zvali deset hiljada ,devojka 500din a zvana pedeset hiljada ,Tesla 1000din a zvan sto hiljada ,deset Tesli stari milion, novi 10000din.....

Negde 89-90-te za 5 utovljenih bikova smo mogli kupiti nov 577 sa uskim gumama. Posrednik izmedju nas i kupaca je zadržao pare na ~mesec dana. Kad smo dobili pare više nismo mogli kupiti prednji točak za taj traktor.... Ali je zato posrednik kupio novu Ladu Samaru. Eeee kad te tako u startu nešto usere,i ne samo to nego i druge nevolje praćene 90-tih.... Sledećih 10 god ne možeš doći sebi.

Dve nule se odbilo sa predjasnjih novcanica ,popularni konj ili crvendac je bila novcanica od 100din a mi smo ga zvali deset hiljada ,devojka 500din a zvana pedeset hiljada ,Tesla 1000din a zvan sto hiljada ,deset Tesli stari milion, novi 10000din.....
Tesla zeleni je od 500, a đevojka siva od 1000 dingosa,braon rudari 10,ljubičasti neki brod 20, plavo nemam pojma kaj 50, konjina neka crvena 100,500 i 1000 smo rekli i jebeni tito 5000.

Planiram da kupim neki traktor pa nesto mi zapali za oko fendt 308 ili 310 od 89 godiste pa me zanima koji je bolji? Meni pretezno treba za oranje sa tri brazde i da vucem nodet i dve crvene prikolice a nesto mi se ne poklapa snaga motora na traktordata jer za ovaj 308 pisu da je od 90 konja a na data da je 86

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk

Posto imam rodjaka koji ima podatke o vrednosti marke(DM)od 1960 pa nadalje zamolio sam ga da mi pronadje vrednost marke za 1982 godinu 1DM=26,25dinara::novac::

Ima li neka firma da remontuje korpe i lamele kvacila ?? Cuo sam za Romica iz NS-a ima li jos neko ??
Treba da mi se uradi remont ovih opruga za damper na DF-u, dobio sam preporuku da je moguce izremontovati jer nov kosta vise stotina eura.

Nazad
Vrh