Slobodna diskusija o traktorima

Miladine ne zameri, ali mi je hit da vazes izmedju 45 i 55ks i dilema ti je potrosnja. Pa su sve kosacice i trose malo kako god okrenes. 60ks po radnom satu nece prebaciti 5l pa koliko uradis posla za to vreme. 539 je na ispod 3l po radnom satu. Ne kupujes 6cil sa 180ks da trosi 25l na sat.

Ne treba te ubedjivati da li nov ili polovan ili da li se isplati nov za toliko i toliko zemlje..po meni,jer upravo sam i sam tako uradio,bolje 4wd, dupla vuca kao da imas 10 konja vise kad je stani pani..4wd je uvek bolja opcija..

I ja malo u poslednje vrijeme navijam na 45 ks 4wd, malo je i ljepši, šta me još muči kod guma, standard je prednje 8-20 a zadnje 12.4- 28 u dodatnoj opciji imaju prednje 7.5-20, 9.5-20 i 11.2-20 a zadnje 13.6-28, 14.9-28. Volio bi malo šire gume a sa druge strane me muči freza koju imam ( 165cm) neznam dali će sa širim gumama pokriti trag.

Ko može da kupi novo, nekad nema veze koliko zemlje obradjuje. Zbog nedovoljnog angažovanja majstora koji mi održava traktore jesenas sam posejao pšenicu 25 oktobra. Da je ažurniji posejao bi 10 dana ranije. A da je nova mašina ne bi morala kod majstora na duže tj ne bi se kvarila pa je tu manji jed, a time i manji gubitak novca, sve na vreme uradjeno itd. Tako da opravdavam kupovinu novog ko god može.

Radi čovek plastenike,nisu to običnih 3 ha,ja mislim da ima i sredstava a i potrebu za novim traktorom.:ppozdrav:

Kolege, trebao bi da kupim nov traktor ali sam u velikoj nedoumici. Rauzmišljam između dvije varijante nikako da saberem koja je pametnija pa bi volio čuti i vaša mišljenja. U opciji je traktor 45ks 4wd ili 55 ks 2wd, ovaj 45ks 4wd je skuplji oko 1250 E. Trenutno imam torpedo 40 ks 2wd i 3 ha zemlje ali mi je u oranju malo slab to jest proklizava preko 25cm dubine. Traktor mi treba univerzalan za sve poslove a najviše radni sati imam u transportu.
Obavezno sa 4wd, dupla vuca sigurno nadoknadi tih 10ks a u blatu ih ni porediti, znam iz iskustva... Ali je taj sa duplom vucom sigurno sporiji u transportu zbog svoje tezine ali u vuci ta tezina je jako dobra...

Послато са SM-A500FU уз помоћ Тапатока

I koji traktor je u pitanju?

Nema tu sta da se neko sekira,covek nije pitao da li se isplati kupovati nov traktor,vec koji je od ta dva bolja kupovina..

I mene muči ovaj od 55 ks nemam puno zemlje za tu snagu samo bi više trošio goriva bio bi mi sasvim dovoljan ovaj od 45 ks. Čak je ovaj 45 ks 4wd teži od 55 ks za oko 300kg pa sam nekog mišljenja teži traktor još dupla vuča pa valjda može orati sa dije brazde na 30 dubine. Ta mi je dubina bitna jer radim dosta plastenika a tu treba duboko uzorati a koristim i podrivač.
Nema konja za dve brazde. Za zglavno oranje treba 35-40 konja po brazdi .
Za 3ha je glupost novo uzimati .
Prodaj torpedo kupi 560 sa hidrovolanom i dok je tebe ta 3 ha ces raditi.
560 ti nebi pravio 15 sati godisnje, da radis narednih 20 god a neces ni toliko to je 300rh . da ne kazem jedna zamena ulja.
Ostavi te pare u banku i oroci i za staroat da imas
Ulagati toliki novac u nesto sto nema perspektivu je nepeomisljeno i suludo.
Pa meni se ne isplati za 27 jutara kupiti novi

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ovako stoje stvari. Od tih 3ha zemlje radim 0,85 ha plastenika, zadnje tri g sam od plastenika mogao kupiti tri ovakva traktora nova, ostalo je kukuruz i pšenica, moj otac je prije 39 g kupio novog torpeda a radio je kao šofer do penzije. Kad više ne budem mogao raditi zemlju bar imam nešto i prodati, znači ne razmišljam o starom jer po prirodi mojoj ne volim petljavinu. Moj torpedo za 39g još se nije pokvario ali neki dan kad sam ga upalio poče u prvim taktovima da duva, pa sam pronašao jedan ventil skoro da nije imao ništa zazora. Ja to kažem počinju problemi vrijeme je za novi traktor. Što se tiče dubine oranja kad su povoljni uslovi torpedo je mogao sa prvom brzohodnom sa dvobrazcom orati 25cm a sa blokadom 30 cm tako da 45 ks 4wd može orati bez problema 30 cm dvobrazcem pa ako je teška 1 brzina ima sporohodna. Znači torpedo nije imao problem sa snagom već sa proklizavanjem. Neko je pitao koji traktor planiram da kupim, pošto Tafe ne volim isto kao i IMT razmišljao sam između Mahindre iAgroluksa ali sam najviše zagrijan za Deutz Fahr Agroluks 50e 4wd.

Kod mene 53ks sa duplom vucom ore sta oces, drugom brzom ore 25-30cm na 1000obrtaja ako je kosina onda prva... Ali je tezak 4 100kg sto mu je za oranje vrh, ali u transportu je malo spor.

To kod tebe je onda pesak

Kod nas belorus 820 se pati sa dve brazde 757 plugom. Dzabe tezina ako konja nema i obrnuto.
I brzina kojom se traktor krece u oranju je isto jako bitna bolje slaze i zatrpava.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ovo sto sad radim zemlje je dobra zemlja pa ide lagano , a i ako je losa ide sa 4 sporom.

Nazad
Vrh