Slobodna diskusija o traktorima

U selu 82 godine je bilo ljudi ovdje koji su imali 2 nova zmaj 142 i 2 zmajevke i 120ks novi ursus i jos "sitne" mehanizacije , u susjednom selu jedan sto je tovio 1500-2000 tovljenika "kulak" je imao stajera od 160ks , a ove price u komunizmu ljudi nisu smjeli u crkvu i nije smjelo da se radi kod mene ne pije vodu , ljutio se ti ili ne.
Opšrine nisu imale isto gledanje na privatnike i poljoprivrednike a tek Republike.... Nije bilo svuda isto.

Nije mi bilo mrsko danas potražio i našao original račun iz 28.07.1983. Kupljen je ipak u Unionpromet-Vojvodina nije u Poljoopskrbi(tamo je kupljen Ursus C-355 1974-e)...U to doba ja mislim da DM nisu bili u igri puno u narodu jer je dinar bio stabilan,ali ako ima neko pouzdan podatak i mene interesuje...Mada neznači nam to sad ništa jer se cene svega promenile od tada...Traktor je plaćen ni manje ni više 1.115.060,60 din. tako da kolega grabik malo preterao sa ciframa.Još da napomenem da je Loznica 5 tona nosivosti prikolica koštala na dan 31.07.1981. (2 god. ranije) 117.813 din.:ppozdrav:

Nisu sigurno zbog toga jer je posle toga bilo dosta sretna vremena ali drugačiji je bio odnos cene nego sad. Problem je u pametnih ministara koji su upropastili svu domaću indrustriju.

Nije mi bilo mrsko danas potražio i našao original račun iz 28.07.1983. Kupljen je ipak u Unionpromet-Vojvodina nije u Poljoopskrbi(tamo je kupljen Ursus C-355 1974-e)...U to doba ja mislim da DM nisu bili u igri puno u narodu jer je dinar bio stabilan,ali ako ima neko pouzdan podatak i mene interesuje...Mada neznači nam to sad ništa jer se cene svega promenile od tada...Traktor je plaćen ni manje ni više 1.115.060,60 din. tako da kolega grabik malo preterao sa ciframa.Još da napomenem da je Loznica 5 tona nosivosti prikolica koštala na dan 31.07.1981. (2 god. ranije) 117.813 din.:ppozdrav:

Znači Zetorpedo je koštao 29.886 DEM ,a Loznica 7.281DEM :ppozdrav: http://www.kursna-lista.com/istorija-kursa-dinara

Moj kum uvek spominje kad je kupio novog imt 565 pre jedno 30 godina njegova sestra je u isto vreme kupila stan u Novom Sadu.Stan od 60 kvadrata je kosto kao traktor i po ,znaci ako je traktor 30 dinara stan je 45 dinara .I uvek govori koliko kosta sad stan ,koliko kosta sad traktor.Znaci da su bili jedno vreme traktori bas skupi,,posle su pali.

Moji uvek pricaju da su sa 4 jutra kukuruza u zrnu u jesen 1982 uzeli novog stojadina gtl 65. a za malu razliku para mogli uzeti torpeda 60 ks.

Meni je pricao djed da je '87 platio IMT 539 10.000 DM i kaze da ga je jedva naso da kupi... Bile rakovice ali nije on htjeo i onda dadne 500 DM radniku da kupi traktor koji je bio rezervisan...

U jesen 1985 Z133 dzakaros smo platili 25-6 hiljada dm, malo poslije toga oko nove godine 539 nesto oko 6-7000 dm.

Ja mislim da je najveci stos sto je bio maksimum zemlje i da si hteo nisi mogo vise da kupis pa su ljudi kupovali traktore i kombajne,zemlja se u to vreme vrtila oko 1000 maraka za jutro,a bilo ponude koliko oces,.

Nazad
Vrh